Startlaphoz Csatlakozz!

2008 óta nem emelkedett a közalkalmazottak bére

Az államkincstárnál is tízórás munkanap lesz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 30. vasárnap, 09:55

 A Hír TV információi szerint a Magyar Államkincstárnál is a tízórás munkaidő bevezetésére készülnek. A Miniszterelnökségen már 2012 óta ez a gyakorlat. A Köztisztviselők Szakszervezete szerint ugyanakkor ez törvénysértő. Az érdekvédelmi szervezet azt is kifogásolja, hogy 2008 óta nem kaptak béremelést. Az MSZP közben bejelentette: jogi segítséget nyújtanak a fizetetlen túlmunka miatt távozó közszolgáknak.

   Csak a készenléti rendőrök dolgoznak szombaton a Miniszterelnökségen, Lázár János munkatársainak szabad a hétvége. A hétköznapok azonban nem ilyen lazák, 2012 óta ugyanis 10 órás a napi munkaidő. Lázár János szerint aki a Miniszterelnökségen dolgozik, az elsősorban szolgálatot, és nem munkát vállal. A kormányszóvivő szerint a munkavállalók megértették és elfogadták a munkaidő-növekedést.
 
   „Körülbelül 1500-an dolgoznak a Miniszterelnökségen, nagyjából úgy emlékszem, 937 nő és nagyjából 500 férfi. És nagyjából 407 olyan munkavállaló van, akinek 18 éven aluli gyermeke van. Nem tudunk arról, hogy bárki amiatt mondana föl, mert a tízórás munkarendet bevezették” – közölte Kurucz Éva kormányszóvivő.
 
  „Egyelőre nem tartozunk a Miniszterelnökéghez, tehát nálunk ez nem merült fel.” – Az egészségügyi államtitkárságon továbbra is 8 órás a munkaidő. Zombor Gábor azt nem tudta megmondani, hogy számítanak-e változásra: „ez a Balog miniszter úr döntése, tehát én ebben nem tudok önnek nyilatkozni”.
 
   A Hír TV információi szerint a Magyar Államkincstárnál is áttérnek a 10 órás munkanapra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig már korábban közölte, hogy átalakították a munkaidőt, de hangsúlyozták, hogy a heti 40 órát nem lépik túl.
 
  „Törvénytelennek gondolom ezt.” – A Köztisztviselők Szakszervezetének főtitkára szerint a munkaidő nem haladhatja meg huzamosabb ideig a napi 8 órát, és azt is ellentételezni kell. Boros Péterné azt is aggályosnak tartja, hogy 2008 óta nem emelkedett a közalkalmazottak bére. A szakszervezet ezért december 6-án demonstrációra készül. „Hat éve nem változtak a keresetek a közszolgálatban és bizony 200 ezer ember keres 75 ezer 700 forintot, ami azt jelenti, hogy garantált szakmunkás bérminimumot” – mondta Boros Péterné.
 
   „A közszolga nem egyenlő a rabszolgával” – ezt már az MSZP országgyűlési képviselője mondja. Bangóné Borbély Ildikó szerint ha az emberek most nem emelik fel a szavukat, akkor hamarosan mindenki hasonló helyzetben találhatja magát. „A hosszabb munkaidő azt jelenti, hogy kevesebb emberrel lehet elvégeztetni ugyanannyi munkát. Sokan feleslegessé válnak, és kezdődhetnek a közszférában is a tömeges elbocsájtások. Azért hajszolja a dolgozókat 10-12 órás munkaidőbe a korrupt kormány, hogy így a megspórolt pénzt továbbra is haverjai közt és saját maga közt ossza széjjel” – fogalmazott.
 
   A szocialista politikus ezért bejelentette: pártja jogi segítséget nyújt a fizetetlen túlmunka miatt távozó közszolgáknak.
 
Forrás: mno.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az államkincstárnál is tízórás munkanap lesz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector