Startlaphoz Csatlakozz!

Az Európai Unióban 80 millió a kisebb-nagyobb fogyatékkal élők száma

Bajor-magyar szeminárium a fiatalok és a fogyatékkal élők munkanélküliségének leküzdéséről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 01. hétfő, 09:25

A fiatalok és a fogyatékkal élők munkanélküliségének leküzdéséről rendeztek fórumot vasárnap Budapesten, bajor-magyar együttműködésben.

    Gabriele Stauner, a Munkavállalói Kérdések Európai Központjának (EZA) egyik vezetője a III. Európai Szociális Kerekasztal elnevezésű konferencián elmondta: az Európai Unióban a munkanélküliek 21,6 százaléka, 6 millió ember minősül fiatal munkanélkülinek, míg a kisebb-nagyobb fogyatékkal élők száma 80 millió.

    Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a duális képzést emelte ki lehetséges eszközként a fiatalok munkanélküliségének leküzdésére. Megjegyezte, hogy ezen a területen nagy tapasztalata van Bajorországnak.

    A német-magyar gazdasági kapcsolatokból kiemelkedik a bajor tartománnyal folytatott árucsere-forgalom - mondta Palkovics Imre, hangsúlyozva az Audi és a Siemens magyarországi jelenlétét. Ezek a cégek is hozzájárultak a hazai munkakultúra és a szakképzés színvonalának emeléséhez.

    A tudományos kapcsolatokról szólva megemlítette, hogy a 12 egyetemi együttműködésből kiemelkedik az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, amelyet a bajor állam anyagilag is támogat.

    Gabriele Stauner fontosnak nevezte az EU-tagállamok szociális uniójának a megteremtését, de - mint fogalmazott - ez nem jelenti például az nyugdíjrendszerek azonosságát, csak a folyamatos közelítés jöhet szóba.

    A fogyatékkal élők munkaerő-piaci lehetőségeiről Reiner Meier, a német parlament keresztényszociális (CSU) képviselője beszélt a konferencián. Kifejtette: a digitális kapcsolat megteremti a fogyatékkal élők otthoni munkavégzésének lehetőségét, vagyis könnyebben térhetnek vissza a munka világába. Ez a megoldás azonban korábban nem létező problémákat vet fel, például azt, hogy az otthoni munkavégzésnél mi számít munkaidőnek, illetve a munkavállaló az általa használt saját eszközök után térítésre tarthat-e igényt.

    Kifogásolta az előadó, hogy Németországban sok munkaadó megváltja a fogyatékosok foglalkoztatására előírt 5 százalékos kvótát. Inkább fizetnek, havi csaknem 200 eurót személyenként, mint hogy ilyen munkavállalókat alkalmazzanak - tette hozzá.

    A konferencia témái között szerepel az is, hogy biztosítani kell a munkáltatók és munkavállalók közötti hatékony információáramlást, hogy a vállalatok minél gyorsabban és könnyebben rátaláljanak a számukra megfelelő fiatal munkavállalókra. Emellett hatékony továbbképzési, átképzési programokra van szükség.

    Megvitatják a próbaidő rendszerének hatékony kialakítását és munkahelyi mentorprogramok indítását. Utóbbi segíthet abban, hogy a tapasztalattal nem rendelkező fiatalok könnyebben megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bajor-magyar szeminárium a fiatalok és a fogyatékkal élők munkanélküliségének leküzdéséről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector