Startlaphoz Csatlakozz!

A mai 40–50-es korosztálynak nem számíthat a ma megszokott nyugdíjellátásra

Tízmilliót kellene spórolni, ha nem akarunk nélkülözni idősen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 01. hétfő, 14:10

 El tudja képzelni, hogy kilép a házából és minden második járókelő 65 év feletti, gyerekeket csak elvétve látni? Ez nem egy utópisztikus gondolat, hanem a jövő. Mindez alapvetően befolyásolja azt, hogy a mai aktív dolgozók milyen nyugdíjellátásra számíthatnak – írja a borsonline.hu.

  Ha a várható valósággal nézünk szembe, akkor 70 év múlva az utcán nagyobb részt időseket láthatunk majd. A csökkenő születésszám, a növekvő élettartam, az aktív keresők folyamatos csökkenése és a nyugdíjasok számának növekedése már most is jellemző. Emiatt a mai 40–50-es korosztálynak már szembe kell néznie azzal, hogy nem számíthat a ma megszokott nyugdíjellátásra.
 
   Magyarországon amit az éppen aktív keresők befizetnek, azt osztják szét aktuálisan a nyugdíjasok között. A becslések szerint 2050-re egy dolgozónak már két nyugdíjast kell eltartania. Mire a mai 40-esek nyugdíjba mennek, addigra is több idős lesz, mint aktív kereső.
 
  – Ha fenn akarjuk tartani a nyugdíjak értékét, akkor az aktívaknak többet kell befizetniük a közös kasszába – mondta Szabó Anikó, az ING Biztosító marketingigazgatója. – Erre nem sok esély van, már jelenleg is magasak a terhek. Ha arányaiban ugyanannyit fizetnek be, akkor csökken az egy főre eső nyugdíj mértéke. Ma, aki elmegy nyugdíjba, az a korábbi keresetének átlagosan a 83%-át kapja, 2050-re már mintegy 34,5%-os csökkenésre számíthatunk.
 
Van ok az aggodalomra
 
   Egy felmérés szerint az emberek mintegy háromnegyede komolyan aggódik a nyugdíjas évei iránt. Ugyanakkor háromból csak egy ember az, aki tesz is valamit a jövője érdekében. Az állam az elmúlt években elég határozottan letette a voksát a jelenlegi nyugdíjrendszer mellett, és az öngondoskodás felé terel minket. Jelenleg e tekintetben három pillért támogat: a nyugdíj-előtakarékossági számlát, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat, valamint a nyugdíjbiztosítást. Idéntől ez utóbbira is akár évente 130 ezer forintos adójóváírás érhető el.
 
Egy kis matek
 
  Az átlagos nyugdíj 35 év múlva – jelen értéken, az inflációt nem számolva – várhatóan 100 ezer forint alá fog csökkenni. Ha valaki szeretné ezt például havi 50 ezer forinttal kiegészíteni, hogy megteremtsen egy kedvezőbb életlehetőséget, akkor megközelítőleg 10 millió forintot kell megtakarítania, hiszen jelenleg az emberek átlagosan 16 évet töltenek nyugdíjban. Ez azt jelenti, hogy egy most 40 éves aktív dolgozónak hozzávetőleg havi 15–20 ezer forintot kell valamelyik hozammal is járó megtakarítási formában félretennie.
 
Forrás: borsonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tízmilliót kellene spórolni, ha nem akarunk nélkülözni idősen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector