Startlaphoz Csatlakozz!

270 milliárd forintot szán a kormányzat a közfoglalkoztatásra

Jövőre még több közmunkás lesz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 01. hétfő, 17:20

 Jövőre 270 milliárd forintot szán a kormányzat a közfoglalkoztatásra, éves átlagban 220 ezer közmunkást foglalkoztathatnak napi 8 órában az idei 200 ezer fő helyett – írja a Világgazdaság.

  „2015 és 2017 között kormányzati szándék a teljes foglalkoztatottság megvalósítása, valamint ezzel összefüggésben a jövedelempótló támogatások (például a foglalkoztatást helyettesítő támogatás) feltételrendszerének átalakítása, módosítása” – közölte a Belügyminisztérium. Ezzel összhangban a 2015. évi közfoglalkoztatást a Nemzetgazdasági Minisztérium által előzetesen jelzett 270 milliárd forint mértékű jövő évi várható előirányzattal tervezték meg, szem előtt tartva a minél magasabb létszámú álláskereső foglalkoztatását. A programok fenti költség szerinti támogatása azt eredményezi, hogy a 2015. évben január-február hónapokban közel 160 ezer fő, március-június hónapok között több mint 200 ezer fő, míg július-december hónapok között több mint 250 ezer fő közfoglalkoztatásának finanszírozása lehetséges, amely nagyságrendileg 220 ezer fő éves, átlagos létszám foglalkoztatását jelenti napi 8 órás munkaidőben. „A júliustól számított létszámemelkedésnél figyelembe vettük azt is, hogy a GINOP (uniós támogatásból gazdaságfejlesztő és innovációs program) forrásainak megnyílásával 50 ezer fő képzésének lehetőségét kívánjuk biztosítani” – írta a Belügyminisztérium.
 
  A létszámok meghatározásánál figyelembe vételre került a kormány azon szándéka is, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban (FHT) részesülő álláskeresők 25 százalékát közfoglalkoztatásba kell vonni. Az első kilenc hónap adatait tekintve a 2014. évben átlagosan FHT-ben részesülők száma közel 140 ezer fő (2013. évben 184 ezer fő), így közülük 35 ezer fő közfoglalkoztatásba történő bevonására kerülhet sor 2015. július 1-jétől. A belügy szerint a foglalkoztatható létszám nagyságát befolyásolhatja, amennyiben a minimálbér esetleges emelkedésével összefüggésben a közfoglalkoztatási bérek is emelkednek a 2015. évben.
 
   Az idén a kormány kitűzött keretszáma a közfoglalkoztatásra átlagban 200 ezer fő, az idén erre összesen 231,1 milliárdot szánt az állam. Az idei évről a legfeljebb 2015. február 28-ig tartó programok (például a decemberben induló téli közfoglalkoztatás) következő évre áthúzódó pénzügy kihatása mintegy 23 milliárd forint. A 2014. december 1. és 2015. március 31. között megvalósuló képzési programokhoz kapcsolódó forrásigény az idén 2,6 milliárd, és annak 2015. évi áthúzódó hatása közel 8 milliárd forint.
 
  „A közfoglalkoztatási rendszer további bővülése nem lehetséges, ha nincsen megfelelő számú és megfizetett munkavezető, irányító, akik képesek szervezni, vezényelni és ellenőrizni ezt a tevékenységet” – nyilatkozta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. A TÖOSZ elnökségi ülése nemrég azt állapította meg, hogy a közérdekű munka szervezésének és biztosításának állami anyagi támogatás és szakmai feltétel nélkül az önkormányzatokra hárítása nem fogadható el és nem teljesíthető.
 
   A Belügyminisztérium közölte, a közfoglalkoztatási programok megvalósításához kapcsolódó szervezési, irányítási és ellenőrzési feladatok a közfoglalkoztatót terhelik. Ezen feladatok ellátásához biztosítják az irányítást végző (ha szükséges, akkor szakképzett) munkaerőt, akik közfoglalkoztatottként munkavezetői közfoglalkoztatási bérre jogosultak, amely meghaladja a közfoglalkoztatási bér összegét. Adataik alapján egy munkavezető mintegy bruttó 8-10 ezer forinttal keres többet (a bért és a garantált bért tartalmazó kategóriákban) a közmunkásnál.
 
Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jövőre még több közmunkás lesz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector