Startlaphoz Csatlakozz!

Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete:

Tömeges elbocsátás jöhet a dohányiparban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 02. kedd, 16:26

 A szakszervezet kéri a honatyákat, hogy ne szavazzák meg az állami trafikellátó bevezetését, mert amiatt több mint ezer munkahely szűnhet meg. Mi lesz a megélhetéssel, a családokkal? – olvasható az fn.hir24.hu oldalán.

   A dohánytermék-kiskereskedelem integrációjáról szóló törvénytervezet megszavazása esetén tömeges elbocsátásokra lehet számítani a dohányiparban, hiszen a dohányvállalatok saját értékesítési hálózatában foglalkoztatott dolgozóinak munkája feleslegessé válik az állami trafikellátó felállításával.
 
  A létszámleépítések több mint ezer foglalkoztatottat érintenének, és jelentős kihatással lennének azok családjainak megélhetésére is – hívja fel a figyelmet a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviseleti testület értetlenül áll egy olyan törvényjavaslat előtt, mely nyíltan szembemegy a kormány fő céljaival: a munkahelymegőrzéssel és a családok támogatásával.
 
Jóval kevesebb emberre lesz szükség
 
   Magas létszámleépítés várható a dohánygyárak értékesítési rendszerében, tekintve, hogy azok működése szükségszerűtlenné válik, ha egy állami nagykereskedőtől vásárolhatnának csak árut a trafikok a jövőben. A dohányvállalatoknak kvázi minden, értékesítési hálózatban dolgozót el kellene bocsátani, mely hozzávetőlegesen jóval több mint ezer főt jelenthet.
 
   A helyzetre az sem jelentene megoldást, ha a központi elosztó gondoskodna az emberek továbbfoglalkoztatásáról, hiszen az új rendszer előrendeléses alapon venné fel a dohányboltok megrendeléseit, így annak működtetésére jelentősen kevesebb emberre lesz szükség.
 
Aggódnak a dolgozók
 
  „Naponta kapunk aggódó telefonhívásokat. Az iparág munkavállalói már hosszú ideje élnek teljes bizonytalanságban. A trafikrendszer bevezetésével már megtapasztalták kitettségüket, átélték, hogy a munkájuk egyik napról a másikra teljesen feleslegessé válhat, a központi ellátórendszer megvalósítása esetén pedig most még nagyobb kitettséget éreznek. Több olyan családot is ismerek, ahol mindkét kereső az iparágban dolgozik. Velük mi lesz, rájuk ki gondol?” - fogalmazott Mikó Lajosné, a szakszervezet elnöke.
 
  A szakszervezet becslései szerint jelenleg több mint 2000 fő az iparági dolgozók száma, és a központi dohányelosztó felállítása mindebből hozzávetőlegesen 1200 fő állását érintheti, hiszen figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a területi értékesítésben dolgozók munkáját jelentős raktározási és irodai asszisztencia támogatja, így a trafikellátó következtében az ő tevékenységük is feleslegessé válhat.
 
Több ezer ember megélhetése kerülhet veszélybe
 
   „A dohánygyárak az évek során jól működő rendszert fejlesztettek ki termékeik értékesítésére, kiszállítására, és a dolgozóknak törvényesen bejelentett munkahelyet biztosítanak. Ezek elveszítése egyet jelent azzal, hogy nemcsak a dolgozók kerülnének nehéz helyzetbe, de a biztos havi jövedelmek elveszítésével a családjaik is kárát szenvednék. Négytagú családokkal számolva mindez több ezer ember megélhetését nehezítheti meg jelentősen a mai, egyébként sem könnyű megélhetési viszonyok mellett – tette hozzá a szakszervezet elnöke”.
 
  A szakszervezet nem érti, hogy ha a kormány kiemelt szándékai közé tartozik a munkahelyteremtés, a munkahelymegőrzés, valamint a családok támogatása, akkor miért tárgyal az Országgyűlés egy olyan javaslatról, amely mindezzel teljességgel szembemegy és munkahelyek megszűnését okozza. A szakszervezet ezúton kéri a honatyákat, hogy ne álljanak a törvényjavaslat mellé, és ne szavazzanak több ezer munkavállaló elbocsátása mellett.
 
A pluszsarc is betehet
 
  Az érdekvédelmi testület hozzátette, hogy a dohányvállalatoknál bevezetni kívánt egészségügyi hozzájárulás még tovább súlyosbíthat a munkavállalók helyzetén, hiszen a különadó következtében a vállalatok további költségcsökkentő intézkedésekre kényszerülhetnek, melynek szintén kihatása lehet a munkavállalókra is, akár a juttatások megvonása, a bérek befagyasztása vagy akár további elbocsátások formájában.
 
   A két törvényjavaslat együttes hatására valószínűleg túlburjánzana a feketepiac, veszélyeztetve a trafikok jövedelmezőségét is.
 
   A szakszervezet a múlt héten egy hivatalos levél kíséretében juttatta el a döntéshozókhoz a több mint ötezer aláírását tartalmazó petícióját a tervezett törvényjavaslat ellen, mivel azonban félelmeik csak limitáltan találtak érdemi meghallgatásra, tovább folytatják jogaik érvényesítését és mindent el fognak követni annak érdekében, hogy megőrizzék munkahelyeiket. Szükségük van az állásaikra, hogy családjaik megélhetését biztosítsák.
 
Forrás: fn.hir24.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tömeges elbocsátás jöhet a dohányiparban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector