Startlaphoz Csatlakozz!

Január elsejétől megszüntetik a korkedvezményes nyugdíjakat

Hatvanezer ember nyugdíját érinti a kormány új terve

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 03. szerda, 10:00

Jelentős számú munkavállalót érint a kormány azon szándéka, hogy január elsejétől megszüntetik a korkedvezményes nyugdíjakat. A szakszervezetek szerint 60 ezer munkavállaló érintett, akik szerda délelőtt tartanak demonstrációt – írja az mfor.hu.

   A budai kerületekben, illetve az agglomerációban lakók egy része számára az elmúlt napok időjárási viszonyai miatt a közlekedési fennakadás fogalom relatív lett, azonban szerdán a déli órákban a Nyugati Pályaudvar környékén érdemes ezzel számolni. A Mozdonyvezetők Szakszervezete hirdetett meg demonstrációt, amelyhez a Közúti Közlekedési Szakszervezet is csatlakozott. A két érdekképviselet pedig várhatóan fel fog tudni vonultatni annyi embert, hogy a pályaudvartól a Kossuth térre átvonulva némi fennakadást okozzanak. Ezzel is erősítve a problémájukra jutó médiafigyelmet. Valószínűleg az érintettek számára ez lehet az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodni tudnak, bár kétséges, hogy az ilyen privilégiumokat eddig konzekvensen lebontó kormányzat meghátrálna, és mégis meghagyná a korábbi formájában a korkedvezményes nyugdíjakat.
 
   Az Orbán-kormány ugyanis már a 2010-es választások után hangsúlyozta, hogy meg szeretnék szüntetni a nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét. Ezzel párhuzamosan az idei év elejétől elkezdték felfele tolni a korhatárt, így a korábbi 62 év helyett már csak 62,5 évesen vonulhatnak nyugdíjba az 1952. január 1-e után születettek, míg egy év múlva (az 1953. január 1. után születettek esetén) már 63 évre kúszik fel a korhatár. Ez egyébként a következő években folyamatosan emelkedni fog elérve a 65 évet. Más kérdés, hogy a nők számára hagytak egy kiskaput, ők ugyanis 40 év munkaviszony után továbbra is nyugdíjba mehetnek.
 
   A korhatáremeléssel párhuzamosan a kormány határozott lépéseket tett, hogy megszüntesse a korkedvezményes nyugdíjakat. Ennek első lépéseként a rendvédelmi dolgozóktól vonták meg ezt a lehetőséget. A főként rendőröket, katonákat érintő korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény egyebek mellett arról rendelkezett, hogy 2012 januárjától az 57 évesnél fiatalabb szolgálati nyugdíjasok a személyi jövedelemadóval (szja-val) csökkentett összegű ellátást kapják, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség úgynevezett szeniorállományába. A 2011 novemberében elfogadott törvény megszüntette a korhatár előtti nyugdíjakat: 2012. január 1-jétől ilyen ellátás nem állapítható meg, a még folyósított ellátásokat pedig már nem a társadalombiztosítás, hanem a költségvetés fizeti.
 
 
   A november végén benyújtott, Magyarország 2015. évi költségvetését megalapozó törvényjavaslat szerint immár más ágazatok dolgozói sem lesznek jogosultak "idő előtt" visszavonulni. Korábban átmenetileg 2014. december 31-ig terjesztette ki a korkedvezmény megszerzését, és a már megszerzett jogosultság érvényesítését korhatár előtti ellátás formájában. Ezt az érdekvédelmi szervezetek tiltakozása ellenére sem módosították (illetve várhatóan nem is fogják).
 
   A kormány a korábban rögzítettekhez ragaszkodva 2015. január 1-jétől megszüntetné a korkedvezmény rendszerét, s azzal párhuzamosan az ellátásra való jogosultság alapját képező járulékfizetési kötelezettséget is – egyebek mellett az erre vonatkozó rendelkezéseket is tartalmazza a T/2141. számon benyújtott törvényjavaslat. Érdekesség egyébként, hogy a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése kapcsán a büdzsé 20 milliárd forintról mond le évente. A munkáltatók ugyanis 2010-től a veszélyes munkakörökben dolgozók után 13 százalékos extra járulékot fizettek. (A korkedvezményes nyugdíj fizetését részben ebből finanszírozták.)
 
   Az egyelőre a kormányzat kommunikációjából nem derült ki, a jelenlegi rendszer eltörlése azt jelenti-e, hogy a jövőben semmiféle kedvezményben nem részesülhetnek a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre ártalmas munkát végzők. Két évvel ezelőtt ugyan felmerült annak a lehetősége, hogy kockázatelemzésen alapuló foglalkoztatáspolitikai ellátás léphet a mostani rendszer helyébe. Ennek során olyan tervek láttak napvilágot, hogy nem az elavult jegyzékben meghatározott munkakörökhöz, hanem foglalkozási ártalmakhoz kötődne az öregségi nyugdíjkorhatár előtti korkedvezményes ellátás. Ám egyelőre konkrét lépés nem történt a veszélyes munkakörökben dolgozók érdekében.
 
   A mostani körben leginkább érintett közlekedési dolgozók igyekeznek meggyőzni a kormányt, melynek első lépéseként aláírásokat gyűjtöttek az autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíjának megtartásáért. November hónapban pedig már a Mozdonyvezetők Szakszervezete is nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a korkedvezményes nyugdíj meghosszabbítása miatt. Ezekre azonban a kormányzati reakció gyakorlatilag elhanyagolható volt, így "eszkalálódott" a helyzet a szerdai demonstrációig. 
 
   Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a korkedvezményes nyugdíjak kapcsán van egy komoly félreértés is. A mostani szabályozás ugyanis csak a korkedvezmény jövőbeli megszerzését szünteti meg. A korábban megszerzett korkedvezmény ugyanakkor nem veszik el, így azt időbeli korlátozás nélkül lehet érvényesíteni a jövőben. Tehát aki már érintett volt a korkedvezmény rendszerében, az annyi évvel korábban vonulhat vissza, amennyi kedvezményt szerzett.
 
Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hatvanezer ember nyugdíját érinti a kormány új terve.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector