Startlaphoz Csatlakozz!

A csődök legnagyobb része elkerülhető

Rengeteg munkahelyet lehetne megmenteni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 03. szerda, 14:27

 A tagállamok fele nem ültette át törvénykezésébe a fizetési késedelemről szóló uniós direktívát, amellyel az európai munkaadók szövetsége szerint a csődök legnagyobb része elkerülhető lenne – írja a Napi Gazdaság.

  A tagországok 2011-ben állapodtak meg a probléma uniós szintű rendezéséről, ami többek között rögzíti, hogy az állami megrendelésekért a teljesítést követően 30 napon belül fizetni kell. A gyakorlatban ezzel szemben az átlagos késés 65 nap, ám a rekorder Olaszországban 180 nap.
 
   Az Európai Bizottság (EB) saját becslése szerint 180 milliárd euró veszteség éri a gazdaságot, ennyit forgatnának vissza, ha mindenki pontosan fizetne. Vagyis ezt is növekedésre lehetne fordítani, így pedig munkahelyek teremtésére. A késedelmek főként a kis- és középvállalatokat érintik, de a körbetartozás a fő oka az uniós csődök 96 százalékának, arról nem beszélve, hogy a hitelnyújtás megtagadásának is legfontosabb indítéka. A Business Europe arra inti a tagállamokat, hogy mielőtt belevágnak az EB által javasolt 315 milliárd eurós gazdaságélénkítő programba, vegyék fontolóra a direktíva minél előbbi átültetését, mert hiánya akadályozza az áruk és szolgáltatások belső piaci szabad áramlását. Egyúttal megállapítják, hogy a közszféra késlekedésének oka az adminisztrációs rendszer rossz szervezettsége és elavultsága.
 
   Aggasztó saját felmérésük szerint az elmaradt kifizetések egyre növekvő összege. Míg 2004-ben a forgalom 1,9 százalékát tették ki a rosszul teljesítő fizetések, addig 2013-ra ez már 3,1 százalékra emelkedett, és az átlagnál rosszabbul sújtotta a kkv-kat, több mint négy százalékuk számolt be a problémáról. A kkv-k brüsszeli érdekképviselete, az UEAPME éppen ezekre hivatkozva fordult az új EB-hez, hogy vizsgálják felül a direktívát és tegyék lehetővé, hogy a renitens állam kompenzálja a cégeket, például az áfa vagy a társasági adó mérséklésével, amivel megelőzhető a vállalat csődbe jutása. Egyébként a leginkább érintett ágazat az építőipar, amely gyakran eltekint a direktíva által előirányzott késedelmi kamat felszámításától is, mert nem akarja kockáztatni üzleti kapcsolatait.
 
   A legfegyelmezettebb megrendelők az északi országokban vannak, és jó tapasztalatokat kínál a konfliktus esetére életbe léptetett brit és francia közvetítői modell.
 
Forrás: napigazdasag.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Rengeteg munkahelyet lehetne megmenteni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector