Startlaphoz Csatlakozz!

Segíthet kiutat találni a fiatalkori munkanélküliségből

Merkel: a digitalizáció egyedülálló felzárkózási esély Európának

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 05. péntek, 09:14

Az ipar és digitális világ összeolvadása egyedülálló felzárkózási esélyt kínál Európának és segíthet kiutat találni a válságos méretű fiatalkori munkanélküliségből - mondta a német kancellár csütörtökön egy berlini konferencián.

    Angela Merkel az Európa digitalizációja - Lehetőségek a következő nemzedéknek (Digitising Europe - Opportunities for the Next Generation) című konferencián elmondott beszédében kiemelte, hogy a digitális átalakulás erősen foglalkoztatja őt és kormányát, mert Európa a processzorgyártástól az internetes keresőprogramok kifejlesztéséig és elterjesztéséig számos területen lemaradt.

    Az átalakulás jelenlegi szakasza azonban egyedülálló lehetőség a felzárkózásra, hiszen „most olvad össze az ipar reális világa a digitális világgal”, és a negyedik ipari forradalomnak - „4.0-ás iparnak” - is nevezett folyamat esélyt ad Európának arra, hogy bekapcsolódjon „a dolgok internete” néven is ismert új, „formálódó piacba” - mutatott rá a kancellár.

    Hangsúlyozta, hogy ez „nemcsak esély, hanem szükségszerűség is”, és ha nem sikerül a felzárkózás, „Európa teljes egészében leszakad” a világ élvonalától. Mindez különösen érvényes Németországra, hiszen az ipar aránya a nemzetgazdaságban meghaladja a 20 százalékot - tette hozzá. Németország és Európa „sokat veszíthet hagyományos vezető pozíciójából, ha mások a digitális oldalon megelőznek minket, és a reálgazdasági képességekben felzárkóznak” - fejtette ki.

    Az európai gazdaság gyengén növekedik és számos országban a fiatalok 30-40 százaléka munkanélküli, Európáról így nem lehet azt mondani, hogy „sugározza a jövőt”, ezért a lehető leggyorsabban lépni kell - mondta a német kancellár. Az állami foglalkoztatási programok segíthetnek, de „csak hidat jelenthetnek a tartós állások felé”, az pedig „csalóka remény lehet, hogy csak az autóiparban, a vegyiparban és a gépgyártásban meg lehet teremteni a hiányzó munkahelyeket” - mondta Angela Merkel, rámutatva, hogy a világgazdaság növekedésének 90 százaléka Európán kívül megy végbe.

    Ugyanakkor a digitális gazdaság nagy növekedés előtt áll és „sokkal több munkahely jön létre benne, mint amennyi a klasszikus gazdaságban a digitalizáció miatt megszűnik” - hangsúlyozta a német kancellár.

    Egyebek között sürgette az innovációra építő, feltörekvő informatikai, infokommunikációs vállalkozások, a startup cégek előtt álló bürokratikus akadályok lebontását, és úgy vélte, hogy a legjobb az lenne, ha az EU valamennyi tagállamában egységes alapítási eljárás vonatkozna az ilyen társaságokra, és a kibontakozásukat szolgáló támogatási rendszer világos, átlátható szabályokon nyugodna az egész EU-ban.

    Hozzátette, hogy az oktatási rendszert is alkalmassá kell tenni arra, hogy Európa tudjon élni a felzárkózás lehetőségével. A következő nemzedékeket „az iskolákban már nagyon korán” be kell vezetni a digitális világba, és a felsőoktatásban és a szakképzésben is ki kell alakítani azokat a formákat, amelyek révén Európa sikeres lehet a negyedik ipari forradalom korszakában.

    Mindebben kulcsfontosságú a kutatás-fejlesztés - emelte ki a kancellár, megjegyezve, hogy a német kormány 2005 óta 60 százalékkal emelte a kutatás-fejlesztésre fordított kiadásokat. Németország így megközelítette azt a célt, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékának megfelelő forrás jusson a kutatás-fejlesztési tevékenységre, kétharmad-egyharmad arányban a gazdaság, illetve az állam oldaláról - fejtette ki.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Merkel: a digitalizáció egyedülálló felzárkózási esély Európának.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector