Startlaphoz Csatlakozz!

A megalázó mértékek elfogadhatatlanok a szakszervezetek számára

Pataky Péter: Kétséges a megegyezés a jövő évi bérekről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 05. péntek, 18:35

Kétséges a megegyezés a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány képviselői között folyó, jövő évi béreket, köztük a minimálbért érintő tárgyalásokon; abban azonban egyetértettek a felek, hogy jó lenne megállapodást elérni - mondta el a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke pénteken az MTI érdeklődésére.

    Pataky Péter szerint nehéz a helyzet, kétséges, hogy meg fognak-e tudni állapodni, mivel a megalázó mértékek elfogadhatatlanok a szakszervezetek számára. A MaSzSz elnöke a megegyezés egyik fő akadályaként említette a vállalkozói oldal aggályait a kiszámíthatatlan adózási, gazdasági környezettel kapcsolatban.

    A szakszervezetek a legkisebb jövedelműek felzárkóztatását szeretnék elérni a jövő kedden folytatódó tárgyalások során - szögezte le Pataky Péter. Tarthatatlan az a helyzet, mondta, hogy a létminimum kétharmadát nem lehet megkeresni munkával Magyarországon. Ezzel a munkáltatók elvileg egyetértettek, de a mostani helyzetben képtelenek a szakszervezetek által kezdeményezett, a bérek felzárkóztatását segítő négy éves megállapodás megkötésére - tette hozzá.

    A jövő évre vonatkozóan messze vannak az álláspontok, a munkáltatók infláció körüli mértékű emelésben gondolkodnak, ami ki van zárva - közölte a MaSzSz elnöke. Hozzátette: a költségvetésben szereplő 1,8 százalékos inflációt senki sem hiszi el, a jegybank is 2,5 százalékkal számol jövőre. A szakszervezetek magasabb inflációra számítanak, és az infláció feletti, azaz reáljövedelem emelkedést akarnak jövőre - emelte ki.

    A korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatban Pataky Péter megjegyezte: a szakszervezetek kezdeményezték, hogy a kormány hosszabbítsa meg a mostani rendszert még egy évvel és kezdjenek tárgyalni egy új rendszerről. A kérdés tovább nehezíti a bértárgyalásokat és a vita nem a munkáltatókkal van - mondta. Hozzátette: a civilizált világban sehol nem fordul elő, hogy ne legyen korábbi nyugdíjazás az egészséget fokozottabban igénybe vevő munkakörökre. A bányákban, a melegüzemekben, a közlekedés bizonyos ágazataiban, a sugárveszélyes munkahelyeken dolgozó emberek „igenis elhasználódnak, ez a népesség sokkal kevesebb nyugdíjas időt él meg, mint az átlag” - jegyezte meg. 

    Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek azt mondta a pénteki egyeztetésekről, hogy „beszorult helyzetben” tárgyalnak, mivel több, a tárgyalásokat érdemben befolyásoló jogszabály még a parlament előtt van. Erre példaként említette a vasárnapi pihenőnapot, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását, amely megtiltaná a napi fogyasztási cikkek értékesítését 2018. január elsejétől azon nagyvállalatoknak, amelyek mérleg szerinti eredménye két egymást követő üzleti évben is nulla vagy negatív volt.

    A főtitkár megjegyezte, hogy éppen a kereskedelem az a szektor, ahol sok munkavállalót foglalkoztatnak minimálbéren. 

    Dávid Ferenc szerint egyelőre nagyon távol van egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontja, mivel a munkaadók - a mostani állapot szerint - egy inflációkövető, vagyis 1,8 százalékos béremelést támogatnának.

    „Megpróbálunk konstruktívan tárgyalni” - fűzte hozzá a VOSZ főtitkára, kiemelve, hogy „jó lenne megállapodni”. 

    Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a társadalmi párbeszéd intézményei „jegelve vannak”, és a béreken kívül a kormány semmit - sem az adótörvényeket, sem a reklámadót, sem például az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat - nem vitatott meg a szociális partnerekkel az előző hónapokban.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pataky Péter: Kétséges a megegyezés a jövő évi bérekről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector