Startlaphoz Csatlakozz!

Ösztönzés a munkahelyen

Kisokos a prémiumról és a jutalomról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 06. szombat, 16:20

A munkáltatónak alapvető érdeke fűződik ahhoz, hogy a munkavállalók a legjobb teljesítményt nyújtsák munkahelyükön. Ilyen ösztönző és „teljesítményfokozó szer” lehet a prémium, és közvetve, bizonyos esetekben a jutalom is kiválthatja ezt a hatást – olvasható a munkajog.hu oldalán.

   A prémium és a jutalom ezért a munkáltatók kedvelt munkabér jellegű juttatása. A fogalmak meghatározását azonban ne keressük a Munka Törvénykönyvében, mivel a munkajogi szabályok nem definiálják ezeket a jogintézményeket. Ha azonban segítségül hívjuk a vonatkozó bírói gyakorlatot, megismerhetjük a prémium és a jutalom fogalmát, lényegi vonásait.A prémium a munkáltató által előre meghatározott és a munkavállalóval közölt feladat(ok) teljesítéséért jár. A munkavállaló a kitűzött feladatokat a munkaviszonya keretében vagy arra tekintettel teljesíti, ezért a bírói gyakorlat a prémiumot munkabérnek minősíti. A munkáltatónak ugyanakkor diszkrecionális jogkörébe tartozik, hogy igényt tart-e a többletfeladatok teljesítésre, azaz kitűz-e prémiumot.
 
   A prémiumfeladat(ok) meghatározásával egyidejűleg a munkáltatónak lehetősége van arra is, hogy prémiumfizetést kizáró vagy csökkentő tényezőket állapítson meg (pl. bizonyos mértékű üzleti eredmény hiányában nem fizet prémiumot). Amennyiben a kitűzött és munkavállalóval közölt prémiumfeladat teljesítését a munkavállaló már megkezdte, azt a munkáltató nem vonhatja vissza.
 
   Prémium fizetését kötelezettségként a munkáltató vállalhatja egyoldalú jognyilatkozatban, de akár a munkaszerződésben is megállapodhatnak a felek a prémiumfizetésről. Amennyiben a munkáltató a munkaszerződésben megállapított prémium fizetését prémiumfeladat kitűzéséhez és teljesítéséhez köti, de a feladat kitűzését elmulasztja, vagy azzal oly mértékben késlekedik, hogy annak teljesítése már nem várható el a munkavállalótól, erre, mint kizáró okra a munkáltató nem hivatkozhat, és a prémiumot köteles megfizetni. A munkavállaló ugyanis a munkáltató munkaszerződésben vállalt kötelezettsége folytán alanyi jogosultságot szerez a prémiumra, és a munkáltató együttműködési kötelezettségét szegi meg, ha a munkaszerződésben vállalt kötelezettsége ellenére nem tűz prémiumfeladatot.
 
  Az ellenkező álláspont a munkáltatót tulajdonképpen feljogosítaná arra, hogy munkaszerződésben vállalt kötelezettsége alól mentesüljön, ha nem határoz meg prémiumfeladatot. Az egyoldalú kötelezettségként vállalt prémiumfizetést a munkáltató a munkavállaló terhére akkor módosíthatja vagy mondhatja fel azonnali hatállyal, ha körülményeiben a prémiumkitűzés közlését követően olyan lényeges változás következett be, amely a prémium kifizetését lehetetlenné tenné, vagy az rá nézve aránytalan sérelemmel járna.
 
   A prémiumfeladat részleges teljesítése esetén csak abban az esetben fizethető ki a prémium, ha ilyen esetre a kitűzés tartalmazott fizetési kötelezettséget.  Amennyiben a munkáltató kifejezetten fenntartja a maga számára az összes körülmény utólagos értékelése alapján adható, de kötelezően nem járó juttatás elbírálásának jogát, akkor a meghatározott szempontok szerinti munkáltatói mérlegelésnek megfelelő döntés nem tekinthető jogszabálysértőnek.
 
  Az egyenlő bánásmód követelményét a prémium teljesítése során is meg kell tartani. Ha ugyanis a munkáltató a prémiumfeladatok értékelésénél a munkavállaló hátrányára valamely védett tulajdonsága alapján indokolatlan különbséget tesz, a munkavállalót akkor is megilleti a prémium, ha esetleg prémiumot kizáró feltétel került bizonyításra.
 
   Mivel a prémium a bírói gyakorlat szerint munkabérnek minősül, ezért az előre kifizetett prémium csak prémiumelőlegnek minősül, és mint munkabérelőleg visszakövetelhető. Ezért, ha a feladat teljesítésére kitűzött prémium kifizetése a munkáltató gazdálkodási eredményétől függően, a mérleg jóváhagyásakor esedékes, az előre kifizetett prémium prémiumelőlegnek minősül, amely az általános elévülési időn belül követelhető vissza, ha a prémium kifizetés feltételei nem valósultak meg. Ilyen esetben a munkavállaló nem hivatkozhat a prémiumelőleg jutalom jellegére, hanem köteles azt visszafizetni a munkáltatónak.
 
  A jutalom szintén a munkáltató diszkrecionális jogkörében, szabad mérlegelése alapján adott pénzbeli juttatás, azonban a prémiumtól eltérően a jutalomnak nem feltétele az előre meghatározott többletteljesítmény elérése. A jutalom többnyire a munka utólagos elismeréseként vagy meghatározott alkalomból (pl. karácsony, üzleti jutalom) nyújtott juttatás, amely mivel teljes mértékben a munkáltató mérlegelésétől függ, ezért arra alanyi jogosultságot nem szerezhet a munkavállaló.
 
   Ezzel szemben prémium esetén a munkáltató diszkrecionális joga csak arra terjed ki, hogy eldöntse, kíván-e prémiumfeladatot kitűzni. Ha azonban a kitűzött és közölt prémiumfeladatokat a munkavállaló teljesítette, a munkavállaló jogosult prémiumra, akkor is, ha a munkáltató vállalása ellenére nem határozott meg prémiumfeladato(ka)t. Hátrányos megkülönböztetést jutalom esetén sem alkalmazhat a munkáltató.
 
   A prémium és a jutalom is járulékalapot képező, valamint összevont adóalapba tartozó jövedelem. A távolléti díj számításánál azonban mindkét juttatást figyelmen kívül kell hagyni.

Forrás: Munkajog

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kisokos a prémiumról és a jutalomról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector