Startlaphoz Csatlakozz!

Kódolás Órája

Tízezer informatikus kaphatna azonnal állást Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 10. szerda, 16:19

 A kódolás világnyelv, ismerete már gyerekkortól óriási előnyt jelent. Ennek szellemében indul el hétfőn itthon is a Kódolás Órája című eseménysorozat. A Microsoft szerint Magyarországon 10 ezer betöltetlen informatikusi állás van, így az utánpótlás növelése kulcskérdés – írja a HVG.

  A programnyelvek, kódnyelvek épp olyan világnyelvek, mint az angol: aki kellő szinten ismeri, annak egyfajta útlevelet jelent az informatika globális munkaerőpiacára. Európában mintegy 4 millió kódoló dolgozik, ez a szám évente 100 ezerrel nő. Számos magyar informatikus dolgozik külföldön, a magyar szakemberek Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában is keresettek – pedig itthon is szükség lenne rájuk.
 
  A statisztikák szerint jelenleg 82 ezer honfitársunk dolgozik az informatikai szektorban, ám mintegy 10 ezer betöltetlen állás van a területen. Az utánpótlás pedig nem érkezik nagy sebességgel: évente 5 ezer fiatal felvételizik informatikai szakokra, éppen annyian, ahány finanszírozott informatikusi hely van a felsőoktatási intézményekben, ám a felük lemorzsolódik, így mindössze 2500-an végeznek minden évben.
 
  Ahogy az emberek életük egyre több területén találkoznak az informatikával, úgy válik a kódolás speciális, komoly szakértelmet és képzettséget követelő tudásból mindenki számára hozzáférhető lehetőséggé. Ezt a folyamatot meggyorsítandó indult útjára az Egyesült Államokban 2013-ban a Kódolás Órája című eseménysorozat, amelynek célja, hogy korra és nemre való tekintet nélkül népszerűsítse a kódolást világszerte. Eddig közel 52 millióan vettek részt a program valamelyik eseményén, 15 millió diák vett részt a rendhagyó tanórákon a világ 180 országában 30 különböző nyelven.
 
   A Microsoft most Magyarországon népszerűsíti a kezdeményezést: a szervezők arra buzdítják a szülőket és az oktatási intézményeket, hogy ezen az egy héten szánjanak legalább egy órát a programozás alapjainak megismerésére és megismertetésére. A kezdeményezők szerint nincs szükség számítástechnikai előképzettségre ahhoz, hogy valaki elkezdjen programozni. Ha ön is kipróbálná, itt talál egy jól használható, ingyenes szolgáltatást/alkalmazást.
 
   Aki alapszinten megtanulja a kódolást, a számítástechnikát a kreativitása kibontakoztatására is felhasználhatja, miközben fejlődik a problémamegoldó készsége – és nem mellesleg egyre többször könnyíti meg közvetlenül a munkához jutást.
 
   A Kódolás Órája alkalmából a szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy készítsék el nevük bináris változatát ezen az oldalon, és osszák meg a Facebookon.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tízezer informatikus kaphatna azonnal állást Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector