Startlaphoz Csatlakozz!

Nyilatkozniuk kell a cégeknek tényleges tulajdonosukról

Sokan fizetés nélkül maradhatnak január elején

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 10. szerda, 17:50

 Fizetés nélkül maradhatnak az év elején a dolgozók azoknál a cégeknél, amelyek december 31-éig nem nyilatkoznak tényleges tulajdonosukról számlavezető bankjuknak. A gazdasági társaságok 15-20 százaléka egyelőre nem adta le a papírt. Az egyik vállalkozói érdekképviselet szerint a pénzmosás elleni törvény szigorítása visszaszoríthatja a feketegazdaságot, és eltüntetheti az adócsalásra használt fantomcégek egy részét – írja az mno.hu.

   A cégek tényleges tulajdonosát meg kell adni a számlavezető banknak vagy bankoknak. A nyilatkozattételre nemcsak a vállalkozásokat, de az alapítványokat, egyesületeket is kötelezi a pénzmosás elleni törvény tavalyi szigorítása. Az OTP illetékes ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy ügyfeleik 10-15 százaléka még nem postázta vagy adta le személyesen a formanyomtatványt. A tulajdonosi nyilatkozatot csak a 2013 júliusa előtt nyitott számlákra írja elő a jogszabály.

  „Még mindig van több tízezer olyan vállalkozás, amely ezt a nyilatkozatot még nem tette meg. Ez sajnos azzal a következménnyel jár, hogy a 2015. január 1-jétől nem fog tudni a számlája fölött rendelkezni, tehát nem tud utalást indítani, készpénzt felvenni. Mivel január 5-e az első banki munkanap, ez sok esetben a munkabérfizetéssel esik egybe. Lehet, hogy nagyon sokan nem fogják megkapni a munkabérüket” – fogalmazott Csonka Tibor.link
 
   Az iparkamara elnöke arra emlékeztet, hogy az egész Európai Unióban kötelező ilyen nyilatkozatot tenni. „Január 1-je után azok a cégek, amelyek ezt a nyilatkozatot nem tették meg, nem a tudnak a pénzükről rendelkezni. A mi információink, ismereteink szerint nagyjából a vállalkozások 15-20 százaléka még nem tette meg ezt a nyilatkozatot, ez több százezer vállalkozást érinthet. Ez a gazdaságnak nagyon kellemetlen szituáció lehet, hiszen a fizetések leállása a teljes gazdasági környezetet rongálja” – fejtette ki Parragh László.
 
   A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint a bejelentési kötelezettség visszaszoríthatja a feketegazdaságot. „Ha ez picit elmozdítja, tisztítja a magyar gazdaságot, akkor, úgy gondolom, ezt a kis fáradságot érdemes vállalni” – jelentette ki Dávid Ferenc főtitkár.
 
   Az adószakértő azt mondja, a cég tényleges tulajdonosát eddig is azonosítani kellett a bankszámla nyitásakor, az újdonság a büntetés bevezetése, azaz a számla zárolása. „Például egy magyar cégnek a tulajdonosa egy magyar cég, annak pedig külföldi tulajdonosa van, amely lehet, hogy offshore-területre bejegyzett cég – itt kezdődnek az igazi problémák. A bank elvár tőlünk egy nyilatkozatot, amelyet a magyar számlatulajdonos ügyvezetőjének kell megtennie. Lehet, hogy ez a nyilatkozat valótlan, ez nem fog rögtön kiderülni, hiszen nem fogják rögtön ellenőrizni” – mondta Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. A szakértő megjegyezte, hogy a hamis nyilatkozatnak a későbbiekben büntetőjogi következményei lehetnek.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokan fizetés nélkül maradhatnak január elején.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector