Startlaphoz Csatlakozz!

Esélytelen a munkavállaló a Miniszterelnökséggel szemben

Nincs segítség: nyelniük kell Lázár beosztottjainak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 11. csütörtök, 15:30

 Szinte esélytelen a munkavállaló a Miniszterelnökséggel szemben. Ha nem tetszik a módosított munkarend, nem perelhet, de még közös megegyezéssel sem távozhat. A szektor ráadásul még a sztrájktól is el van tiltva. Az egész legális, csak épp egy rendszer totális kifordítása – írja a Népszabadág.

   Gyakorlatilag egy huszáros káromkodáson kívül nem sok ellenállást tanúsíthatnak a munkavállalók a Miniszterelnökségen bevezetendő tízórás munkarenddel szemben. Mivel még a munkaszerződést sem kell módosítani feltétlenül az átalakításhoz, ezért a munkavállalónak az „elsétáláshoz” való joga sem lesz meg. Perelni szinte lehetetlen. Még akkor is, ha ez a szabályozás egy működő megoldás kifordítása.
 
   A gazdaságban számos esetben előfordul, hogy a termelés hektikus, vagyis adott időszakban megszakadnak az alkalmazottak, más időszakban pedig gyakorlatilag alig van dolguk. Tipikusan ilyen a cukorgyárak kampánya, a karácsonyi műszak a kereskedelemben vagy a nyári szezon a szállodáknak.Hasonlót az államigazgatásban elég nehéz találni, ott ugyanis sokkal folyamatosabb a munka, a kisebb-nagyobb ingadozás nem követelne meg speciális munkarendet. Talán az adóhatóságnál lehetne ilyet bevezetni az év végi zárásra és a májusi bevallási időszakra, míg enyhébb menetet mondjuk a nyári bírósági ítélkezési szünetre, de eddig ezt sem kérte senki.
 
   Persze az a tény, hogy nincs sok értelme, nem kell hogy meggátolja a munkáltatót a munkarend átalakításában. Technikailag annyit kell tennie, hogy a kollektív szerződésben, szervezeti és működési szabályzatban rögzíti a munkarend átalakítását. Valójában nem tíz óra lesz a napi penzum, hanem meghatározott munkaidőkeretet határoznak meg, amelyen belül átlagban kell meglennie a napi nyolc órának. Ha még több is van, akkor azt ki kell fizetni túlóraként – azzal, hogy a túlórák száma maximalizált éves szinten.
 
   Tipikusan 16 hétben kell meghatározni a munkaidőkeretet, vagyis négyhavonta kell átlagolni a munkaidőt, illetve meghatározni az esetleges túlóramennyiségét. Ettől el lehet térni, ha az adott gazdasági ágazat ritmusa más bontást igényel – például a fürdők esetében nyilván a nyár és nem nyár intervallumnak több értelme van. Hogy az államigazgatásban milyen keretet érdemes meghatározni, az jó kérdés – mondták a lapunknak háttérinformációt nyújtó munkajogászok. Az egész átalakítás meglehetősen sok kérdőjelet tartalmaz, hiszen nagyon nem tipikus az ilyen munkarend.
 
   A munkavállaló legfeljebb annyit tehet, hogy ha a munkaadó el akarja sunnyogni a túlóra egy részét, akkor a pluszpénzt követelheti. Azért ezt nem túl könnyű bizonyítani, hiszen a munkáltató által átadott kimutatáshoz képest több hónapra visszamenőleg kell pontosan megmutatni, mikor töltött benn több időt az alkalmazott. Az pedig megint más kérdés – tették hozzá szakértőink –, hogy ki lenne hajlandó belemenni egyáltalán ilyen vitába.
 
   Egyénileg nem sokat tehet a munkavállaló, és az egész grémium is csak a szakszervezet vagy az üzemi tanács segítségével fogalmazhatja meg kifogásait. Ideális esetben a munkarend módosításáról a munkáltató egyeztet is az érdekképviselettel. Legvégső esetben maradna a sztrájk, ám a kormánytisztviselők számára ez sem megoldás, hiszen a jogszabály tiltja esetükben a munkabeszüntetést. Az állami szférában erre csak a közalkalmazottaknak, vagyis a pedagógusoknak vagy az orvosoknak van lehetőségük.

Forrás: Népszabadság
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nincs segítség: nyelniük kell Lázár beosztottjainak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector