Startlaphoz Csatlakozz!

Rugalmas foglalkoztatási formák

Dolgozók szezonális alkalmazása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 12. péntek, 09:19

A legtöbb cégnek nem éri meg egész évben foglalkoztatni azokat a munkavállalókat, akikre csak az év bizonyos időszakában van szüksége. Érdemes ezért olyan rugalmas foglalkoztatási formákon gondolkodnunk, amelyekkel törvényesen alkalmazhatunk csak egy szezonális időszakra egy dolgozót. Ezek közül sorolunk fel hármat – írja a Piac&Profit.
 
   Éppen a karácsonyi szezonban sok cég szembesül azzal a gonddal, hogy a hétköznapokban hiába rendelkezik megfelelő munkaerő-kapacitással, éppen az év legsűrűbb részében lenne szüksége plusz munkaerőre – és nem csak a kereskedelemben. Vannak is olyan foglalkoztatási formák, amelyek megfelelnek a szezonális üzletek követelményeinek. Bemutatjuk a három legelterjedtebbet!
 
Megbízási jogviszony
 
  Megbízási jogviszony keretében akár ingyen is dolgoztathatunk, ráadásul járulékot sem kell fizetnünk. Egyebek közt ebben is különbözik a munkaviszonytól. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 6:280. paragrafusa rendelkezik az ingyenes megbízási szerződésről, mely szerint ingyenes megbízási szerződés keretében foglalkoztatható bárki bejelentési-, illetve járulékfizetési kötelezettség nélkül (ennek segítségével kerülhetjük el az ünnepi leállásokat. De vannak még más tippjeink is!) .Csakhogy ennek igénybevételéhez fontos, hogy megfeleljünk a szigorú szabályoknak, különben könnyen rémálommá válhat egy munkaügyi ellenőrzés. Hogy miben különbözik a megbízási jogviszony a konvencionális foglalkoztatástól, arról itt olvashat bővebben!
 
Munkaerőkölcsönzés
 
  A munkaerő-kölcsönzés hagyományosan az igények gyors változásának követésére jött létre, és elsősorban a munkaadóknak biztosított a rugalmasságból fakadó előnyöket. Ebből is ered, hogy a kölcsönzötti munkaviszonyra sokszor eltérően tekintenek a munkavállalók és a munkaadók. A munkavállalók egy része ódzkodik a kölcsönzötti léttől, attól tartva, hogy átmeneti munkához jut, és ráadásul akár hátrányos megkülönböztetésben is részesülhet.
 
   A tavalyi második félévben beinduló gazdasági növekedés a munkaerő-kölcsönzés piacát is megmozgatta. A gazdaság megindulásával ugyanis a multinacionális és hazai kölcsönvevők jellemzően nem mertek vagy nem akartak saját állományba felvenni munkatársakat, így a foglalkoztatás bővülése munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül valósult, valósul meg.
 
   A kölcsönzött munkavállalók egyáltalán nem élik meg hátrányként ezen foglalkoztatási típusban való munkavállalást, hiszen ugyanolyan biztos jövedelemforrást jelent számukra, mint az alkalmazotti jogviszony.
 
   A munkaerő-kölcsönzés feltételrendszerét a Munka Törvénykönyve pontosan szabályozza.
 
Diákmunka
 
  A kétezres évek óta gombamód szaporodnak a diákszövetkezetek, a tapasztalatok pedig vegyesek. A kkv-k és a multik is szívesen alkalmaznak diákmunkásokat, szezonális kapacitásnövelésre és gyakornokként. A diákmunka akkor lehet a legmegfelelőbb, ha a pozíció betöltése rugalmasságot igényel. Egy felmérés szerint ugyanis a diákok rugalmasságával és munkához való hozzáállásával voltak megelégedve leginkább, ami a gyakornoki pozíciók legáltalánosabb követelménye is. A fent említett tendencia folytatására enged következtetni az, hogy a vállalatok 70 százaléka lehetségesnek tartja, azon belül pedig 33 százalékuk biztos abban, hogy szeretné bővíteni diákmunkaerő-bázisát.
 
Forrás: Piac&Profit

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Dolgozók szezonális alkalmazása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector