Startlaphoz Csatlakozz!

Tovább folytatják a háromoldalú egyeztetéseket

MSZOSZ: soha nem voltunk még ilyen messze a megállapodástól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 12. péntek, 11:49

Továbbra sem közelednek az álláspontok a jövő évi bérekkel kapcsolatban a munkáltatók és a munkavállalói szakszervezetek között. Az MSZOSZ elnöke az ATV Startban elmondta, a kormánnyal tovább folytatják a háromoldalú egyeztetéseket, és noha mindenki a megállapodásra törekszik, valójában soha nem voltak még ennyire messze a megállapodástól.

   A kormányt egyébként a törvény csak konzultációra kötelezi a szakszervezetekkel, megállapodásra nem – jegyezte meg a szakszervezeti vezető, aki szerint a munkáltatók sok tekintetben joggal hivatkoznak arra, hogy az adóváltozások miatt folyamatosan nőnek a terheik. Pataky Péter szerint a megállapodást nehezíti, hogy példátlan módon úgy kell tárgyalniuk a jövedelmekről, hogy a jövő évre vonatkozó adótörvényeket már elfogadták, vagyis a szakszervezeteknek már nincs lehetőségük azokról az adókról és járulékokról tárgyalni, amelyek a jövedelmeket alapvetően befolyásolják. Pataky szerint márpedig tarthatatlan, hogy egy szakképzettséget igénylő nyolcórás munkavégzéssel tízezer forinttal kevesebbet lehet keresni, mint amennyi a létminimumhoz szükséges. A létminimum egyébként jelenleg bruttó 130 ezer forint, ami éppen arra elég, hogy valaki ne csússzon bele teljesen a szegénységbe – mutatott rá Pataky, aki szerint a munkavállalók abban érdekeltek, hogy a nettó bérek emelkedjenek. A számokkal rendszerint bűvészkednek, hiszen a bejelentések csak a bruttó minimálbér-emelkedésről szólnak, a nettó keresetek alakulásáról viszont soha senki nem beszél – magyarázta a szakszervezeti vezető, aki azt is elmondta, a nettó bérek emelkedését az is akadályozta, hogy az adójóváírás kivezetésének terheit egy az egyben a vállalkozói szektorra hárították.
 
  Az MSZOSZ egy komplett javaslatcsomagot tett le a kormány asztalára, amely azt célozta volna, hogy a nettó bérek 4-5 éven belül érjék el a létminimumot. Ennek megvitatásához azonban az új adótörvények újratárgyalására lett volna szükség, ám erre már nem volt lehetőség – mondta el az MSZOSZ elnöke. Pataky szerint továbbá Orbán Viktor egy lépést se tett annak az ígéretének a megvalósítása felé, miszerint egyszámjegyű lesz a személyi jövedelemadó, márpedig ez is segíthette volna a bérek felzárkózását.
 
Forrás: atv.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - MSZOSZ: soha nem voltunk még ilyen messze a megállapodástól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector