Startlaphoz Csatlakozz!

Az Európai és Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség szolidaritásáról biztosította a szövetséget

Gaskó István: egyre többen csatlakoznak a hétfői demonstrációhoz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 12. péntek, 18:13

Egyre több szakszervezet és munkavállaló jelzi csatlakozási szándékát a LIGA Szakszervezetek december 15-i országos demonstrációjához, sőt az Európai és Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség is szolidaritásáról biztosította a szövetséget - mondta Gaskó István, a szakszervezeti szövetség elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

    Az elnök hangsúlyozta, hogy az eddig csatlakozott 6 szervezet után újabbak - a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Közlekedési Munkástanácsok, és a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség - jelezték, hogy részt szeretnének venni az ország több mint 60 pontjára tervezett félpályás útlezárásokban. 

    Gaskó István a sajtótájékoztatón kifejtette: 5 elemből álló csomagot állítottak össze, amelyben megállapodást szeretnének kötni a kormánnyal. Ez az 5 elem a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása. 

    A bérekkel kapcsolatban elmondta, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán zajló egyeztetéseken egyelőre távol állnak egymástól az álláspontok: a szakszervezetek 5 százalékos emelést szeretnének elérni mind a minimálbérnél, mind a szakmunkás bérminimumnál, és 5-6 százalékos bérajánlást javasolnak. Ezzel szemben a munkaadók csak 3 százalékos minimálbér-emelést tartanak elfogadhatónak - jelezte Gaskó István. 

    A korkedvezményes nyugdíjrendszer - amely a jelenlegi állás szerint 2014. december 31-én megszűnik - 70 ezer embert érint közvetlenül, és egy 17 éves probléma, mert már 17 éve kimondták, hogy át kell alakítani, aktualizálni kell a rendszert. Gaskó István szerint „hazárdírozás” teljesen kivezetni a rendszert. 

    A LIGA elnöke kifejtette, hogy ha a hétfői tiltakozás nem vezet eredményre, akkor további tiltakozó akciókat mérlegelnek. Vannak stratégiai helyzetben lévő szakszervezetek, melyek már a sztrájk megszervezésén gondolkoznak - fogalmazott. 

    Elmondta: az állampolgárok megértését és támogatását kérik a hétfői félpályás útlezárásokkor. Az általuk megfogalmazott ötelemű csomag 4 millió magyar munkavállalót érint - fűzte hozzá. 

    Gaskó István kiemelte, hogy politikai pártokat nem várnak az akcióra, kizárólag olyan munkavállalókat és szakszervezeteket, akik egyetértenek a céljaikkal.

    A LIGA a elnöke elmondta, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárai levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyben támogatásukról biztosítják a hétfői akciót. A sajtótájékoztatón kiosztott levélben a főtitkárok kifejtik: remélik, hogy a kormány megváltoztatja a szakszervezetek által vitatott javaslatait. Egyetértettek azzal, hogy a munka törvénykönyve súlyos hiányosságainak, nem megfelelő szabályozásainak, valamint a sztrájkjog rendelkezéseinek megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy a szociális párbeszéd betöltse feladatát, és lehetővé váljon, hogy a szakszervezetekkel együttműködve dolgozzanak ki fenntartható megoldásokat. 

    Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke kiemelte: egyértelmű volt, hogy csatlakoznak a demonstrációhoz, amelyen a vasasok több mint 100 autóval vesznek részt. Elmondta, hogy a vasas szakszervezet korábban külön-külön is tiltakozott az „ötös csomagban” foglaltakért, így például villámcsődületet szerveztek a cafeteria megadóztatása ellen.

    Kiemelte, hogy ezek konföderációkon átívelő követelések, a szakszervezetek összefognak, és mivel nincs érdemi szociális párbeszéd, nincs más választásuk, mint kimenni az utcára. 

    Gaskó István arra a kérdésre, hogy hallott-e a sajtóban megjelent hírekről, amelyek szerint vasúti járatok megszüntetését tervezik, kifejtette: a sajtóból értesült. Az intézkedés a naponta közlekedő vonatok 4 százalékát, több mint 100 vonatot érintene, és ezzel körülbelül 400 munkahely megszűnését jelentené.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gaskó István: egyre többen csatlakoznak a hétfői demonstrációhoz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector