Startlaphoz Csatlakozz!

Kellemetlen meglepetést okozhatnak

Munkaügyi ellenőrzések 2015-ben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 14. vasárnap, 11:46

A munkaügyi ellenőrzések kellemetlen meglepetést okozhatnak azon vállalkozások számára, akik nem készülnek fel előre – írja a blog.rsmdtm.hu.

   A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága kiadta a 2015. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseinek az irányelveit.
 
Munkavédelmi ellenőrzések: mikor, hol, kit fognak ellenőrizni?

   2015. II. negyedévben a faipar kerül előtérbe, ahol elsődlegesen a munkavédelmi előírások és a faiparhoz kapcsolódó szabványok tekintetében történnek majd a célellenőrzések. Az ellenőrzéseken elsődlegesen azokra a faipari veszélyforrásokra figyelnek leginkább, amik a munkavállalókat veszélyeztethetik.
 
  2015. III. negyedévben a célvizsgálatok az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelentős mértékben megnövekedő munkáltatóknál történő fertőző megbetegedések és a munkáltatók erre vonatkozó tevékenységeit vizsgálja, s azt hogy a munkáltatók mit tesznek a megbetegedések megelőzéséért.. A vizsgálatok elsődlegesen az egészségügyi és a mezőgazdasági területeket fogják érinteni.
 
  2015. IV. negyedévben a munkaügyi vizsgálatok a bányászati munkaegészségügyi és a bányászati területen munkát végzők munkakörülményeinek vizsgálatára terjednek ki.
 
  Tekintsük most át egy kicsit a hozzám közelebb álló munkaügyi területet. Azt tudni kell, hogy a munkavédelem egy teljesen önálló terület, önálló feladatokkal, de szorosan együttműködik a munkaügyi területtel.
 
  2015. március-április között a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a kitűzött feladatuk a munkaügyi ellenőröknek. A munkaügyi hatóság ezeken a célellenőrzéseken minél több információt szeretne megtudni ebben a formában történő foglalkoztatásokról és azok jogszabályainak betartásáról.  Az ellenőrzések mind tartalmi, mind formai szempontok vizsgálatára is kiterjednek.
 
  2015. június-július időszakban a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében és a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok betartására irányuló akcióellenőrzés fog történni. Vagyis vizsgálják a munkavállalók határidőben történő bejelentéseit és igyekeznek a feketemunkásokat alkalmazó cégeket háttérbe szorítani a tisztességes, jogkövető vállalkozásokkal szemben.
 
  2015. október-november a szabadságokkal kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a cél. Érdemes tehát a 2012. évi Mt. szabadságokkal kapcsolatos munkajogi szabályokat áttekintenie a munkáltatóknak,melyhez nyújtunk egy kis segítséget.
 
  A fentiek alapján semelyik munkaszektor sincs biztonságban, tehát bárkihez, bármikor bekopogtathatnak egy munkaügyi ellenőrzésre. Mindenképpen javaslom, hogy folyamatosan készüljön a munkáltató, legyenek naprakészek a nyilvántartások, a törvényi kötelezettségeinek pl. bejelentés, kijelentés, időben tegyen eleget és minimalizálja annak a lehetőséget, hogy egy munkaügyi ellenőrzés során hibát tárjanak fel nála!

 Forrás: blog.rsmdtm.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkaügyi ellenőrzések 2015-ben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector