Startlaphoz Csatlakozz!

Sokak reálkeresete akár csökkenhet is

Vita a tanárok béremelése körül

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 15. hétfő, 12:39

A pedagógusok és az ellenzéki pártok is arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza a tanári fizetések minimálbértől való elválasztására tett javaslatát. A pedagóguskar szerint a lépéssel az életpályamodell legfontosabb eleme veszne el, sőt sokak reálkeresete még csökkenhet is. A szaktárca szerint nincs ok aggodalomra, mert megvan a következő béremelés fedezete – olvasható a Magyar Nemzetben.

  Visszavonatná a kormánnyal a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) a költségvetési törvény azon passzusát, amely megszüntetné a pedagógusbérek minimálbérhez kötését. Horváth Péter, a testület elnöke tegnap arra hívta fel a figyelmet: az illetményalap minimálbérhez való rögzítése a pedagógusok előmeneteli rendszerének legfontosabb pillére volt. Ez jelentette a garanciát a jövedelmek értékének megőrzésére, ezért a tervezett változtatás szerinte egyértelműen hátrányos a pedagógusoknak. Emlékezetes: az idei minimálbér-emelkedés átlagosan 8-10 ezer forinttal növelte a tanári béreket, mostantól azonban a mindenkori költségvetési törvény határozná meg a pedagógusok alapilletményét.
 
  Az NPK állásfoglalása szerint félő, hogy a jövő szeptemberben esedékes, három százalék körüli újabb fizetésemelés már egyszázalékos évi infláció mellett is reálbércsökkenést jelent a pedagógusok többségénél. Az NPK elnöke előző nap 13 rangos állami és egyházi gimnázium vezetőjével közösen nyílt levelet is megfogalmazott, amelyben arra kérték a kormányfőt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) illetékes vezetőit, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy ne változtassanak a jelenlegi szabályozáson, és továbbra is a minimálbérhez kötötten emelkedjenek a pedagógusbérek. – Meg vagyunk győződve arról, hogy kéréseink nemzeti érdeket fejeznek ki, s nemcsak a pedagógusok, hanem a teljes magyar társadalom támogatását bírják – állt a levélben.
 
   A tiltakozó tanárokhoz hasonló véleményen van a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is.
 
  Az Emmi szerint a jövő évi költségvetésben benne van a következő pedagógusbér-emelés fedezete, és 2015 szeptemberétől átlagosan legalább 3,4 százalékkal nő majd a pedagógusok alapilletménye az ideihez képest. A köznevelési államtitkárság szerint az életpályamodell bevezetése az előzetes ütemezésnek megfelelően folyik, a kormány pedig nagy hangsúlyt fektet a tanárok megbecsülésére.
 
   – 2015. januártól több mint húszezer pedagógus illetménye az előmeneteli rendszer részeként legalább nyolc százalékkal növekszik majd. 2016 januárjától tovább folytatódik a pedagógus II. és a mesterpedagógus fokozatba átlépők számának a növekedése, így a bérük is nő – mutatott rá a tárca, amely emlékeztet arra is, hogy a pedagógusok kaptak először életpályát, és az övékhez hasonló mértékű ágazati béremelés más területen nem volt. 
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vita a tanárok béremelése körül.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector