Startlaphoz Csatlakozz!

Japánban és Indonéziában már régen elterjdt a gyakorlatban

Szabadság járna a nőknek a nehéz napokon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 15. hétfő, 13:56

A menstruációs fájdalmak gyötörte nők fizetett szabadságot érdemelnek - állítja Gedis Grudzinskas nemzetközileg elismert nőgyógyász. Szerinte az ilyen alkalmak javítanák a nők motivációját és hatékonyságát a munkahelyen – írja a hazipatika.hu.
 
  Egyes nők - állítja Gedis Grudzinskas nőgyógyász -, a menstruációs időszakot nehezen élik meg, kevésbé tudnak koncentrálni, ilyenkor nehezebb teljesíteni, a munkaadóknak pedig ésszerűen kellene hozzáállnia az ilyen helyzetekhez. A szülési szabadsághoz hasonlóan a menstruációs szabadságnak sem kellene befolyásolnia a karrierdöntéseket. „Havi 1-3 nap szabadságról lenne szó, amely külön van választva a betegszabadságtól: hiszen szó sincs betegségről.”
 
   A menstruációs szabadság a gyakorlatban is elterjedt egyes ázsiai országokban, például Japánban vagy Indonéziában. Alice J. Dan kutató szerint az ötlet az 1920-30-as években terjedt el Japánban, amikor az alkalmazott nők nagy része fiatalon nehéz körülmények között tudott csak dolgozni, a szükséges higiéniai feltételek biztosítása nélkül pedig az ilyen napok kifejezetten nagy kihívást jelentettek, főként a gyárakban és közlekedésben dolgozók számára. Így adódott az, hogy buszvezetők és textilgyári dolgozók voltak azok, akik először ilyen típusú szabadságot kértek. 

   A japán törvényhozás 1947-ben meg is szavazta a rendeletet, amely szerint a menzesz miatt távol lehet maradni, de a munkahelyre bízza, hogy ez havi hány napot jelenthet és fizetett szabadságról van-e szó. Az ezt követő években azonban egyre kevesebb nő használta ki ezen lehetőséget: Dan szerint azért, mert a dolgozó nők átlagéletkora egyre emelkedett, az idősebb nőknek egyre kevesebb szüksége volt a távollétre, az ambiciózus nők pedig úgy érezték, rontja karrierpozíciójukat a rendszeres távollét. Míg Taiwanban a jelenlegi törvénykezés évi három nap extra szabadságot különít elmenzesz esetére a meglévő 30 napi, félig fizetett betegszabadságolás mellé, Indonéziában havi 2 napot biztosít a törvény, bár számos esetben, úgy hírlik, a munkahelyek egyáltalán nem veszik mindezt figyelembe. Ugyan az ötletetet tavaly az orosz parlamentben is felvetették, annak tárgyalása botrányba fulladt, amikor a
 Mikhail Degtyaryov képviselő által vázlatolt rendeletet szükségtelenül szexistának kiáltották ki emberi jogi képviselők.

   Grudzinskas menstruációs szabadság hátulütőjét is említette egy történetben, egy olyan konferencián hallott megtörtént indonéz esetről van szó: egyszer a főnök feleségének feltűnt, hogy a nők egyszerre hiányoznak az irodából. Van menstruációs szinkronról van szó, amikor egyszerre van mindenkinek menzesze? Ez az opció egészen addig tűnt működőképesnek, amíg meg nem látták az említett nőket a helyi bevásárlóközpontban együtt vásárolni. Ekkor ajánlottak fel mindenkinek egy fizetési bónuszt a cégnél, amit akkor kapnak meg a nők, ha menzeszük ellenére is bemennek dolgozni. 

  A szakértő hozzáteszi: a rendszernek nincsen szüksége bizonyítása és cselekre, hiszen a menzesz mintája pár hónap után már kiderül a feljegyzésekből, így az anomáliák azon feltűnhetnek.
 
Forrás: hazipatika.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szabadság járna a nőknek a nehéz napokon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector