Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre kevesebb tehetséges fiatal választja a pedagógus pályát

Ha így pörög a gazdaság, miért nem rendezik a pedagógusok béreit?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 15. hétfő, 14:34

Újra nyílt levelet fogalmazott meg a 13 legeredményesebb magyar gimnázium vezetője és a Nemzeti Pedagóguskar elnöke, miután az emberi erőforrások minisztériuma (EMMI) közleményben reagált szombati nyílt levelükre – olvasható a 444.hu oldalán.

  A középiskolai intézményvezetők szerint az EMMI MTI-ben megjelent, a pedagógus bérek emeléséről szóló közleménye félrevezető, ugyanis épp arra nem tér ki, amelyről szombaton publikált nyílt levelük szól: a bérek minimálbérhez való kötésének, azaz a pedagógusi életpályamodell 2011-es bevezetésének megszüntetéséről.
 
  Az EMMI közleménye szerint a költségvetésben szerepel a pedagógus-béremelés fedezete. A közlemény azonban sajnálatos módon arra nem tér ki, hogy az ígéretekhez képest elmarad a 2015. január 1-től esedékes általános béremelés, ha eltörlik a pedagógusbérek minimálbérhez való igazítását.
 
  Az EMMI ugyanis korábban azt írta, erre a nyílt levélre válaszul:
a pedagógusok voltak az elsők, akiknek a kormány életpályát kínált 2011-ben, és ennek részeként a béremelést is megvalósította.
 
  A jövő évi költségvetésben is benne van a következő pedagógusbér-emelés fedezete.
 
  2015 szeptemberétől átlagosan legalább 3,4 százalékkal nő majd a pedagógusok alapilletménye a 2014. évi októberben kézhez kapott bérhez képest, s a béremelés 2016-ban, majd 2017-ben is folytatódik.
 
  Az EMMI ugyanakkor nem tért ki arra, ami a tanárok levelének lényegi része volt: Ha 2013-ban a kormány elfogadta, hogy a mindenkori minimálbérhez rögzítsék a béreket, miért szüntetné ezt meg 2015-től. (A Ház előtt lévő költségvetési törvény ugyanis így rendelkezik).
 
Mint írják:
 
  A közlemény azonban sajnálatos módon arra nem tér ki, hogy az ígéretekhez képest elmarad a 2015. január 1-től esedékes általános béremelés, ha eltörlik a pedagógusbérek minimálbérhez való igazítását. (…) ezzel az eredeti ígéretekhez képest tovább romlik a helyzet.
 
  A levélben felsorolják azt is, miért különösen fájdalmas ez a pedagógusi kar számára:
 
  Annak ellenére, hogy a hírek szerint a gazdaság egyre jobban teljesít.
 
  Annak ellenére, hogy a pedagógusok bére elmarad a diplomás átlagtól.
 
  Annak ellenére, hogy a csekély társadalmi megbecsülés miatt egyre kevesebb tehetséges fiatal választja a pedagógus pályát. Annak ellenére, hogy az oktatás színvonala meghatározó jelentőségű az ország jövője szempontjából.
 
  A középiskolai intézmények vezetőinek követelései tehát változatlanok, kérik, hogy a “a Parlament ne csorbítsa a pedagógusok szerzett jogait az értékálló bérezésre” illetve a jövőben egyeztessenek az érintett kamarával és szervezetekkel, ez ugyanis törvényi kötelezettsége volna a kormányzatnak.
 
Forrás: 444.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha így pörög a gazdaság, miért nem rendezik a pedagógusok béreit?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector