Startlaphoz Csatlakozz!

Csoportos létszámleépítés lesz?

Bedőlt az egyik legnagyobb magyar tejes cég

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 15. hétfő, 17:44
 
Felszámolási eljárást kezdeményeztek a Minna Tejipari Zrt. ellen. A tisztán magyar, sőt családi tulajdonban lévő cégnek már tavaly sem ment túl jól, felére esett a forgalma, az igazi megrogyás már egy évvel korábban bekövetkezett, amikor több mint 280 millió forintal romlott az eredményessége. Aggasztó hírek azonban már 2009 óta terjengenek a vállalatról – írja a HVG.
 
   A hitelezők felszámolási eljárást akasztottak a tavalyelőtt még tizedik legnagyobb forgalmú magyarországi tejipari vállalkozás nyakába. A Minna Tejipari Zrt. elleni eljárást december 9-én tették közzé.
 
  Az 1951-ben alapított Borsod megyei Tejipari Vállalat jogutódja, amely 1993. szeptember utolsó napján alakult részvénytársasággá Északtej Tejipari Rt. néven. Mostani nevét 2003 nyarának végén vette fel a társaság, amely a miskolci székhelyet egy évvel korábban cserélte budapestire, ahol több váltás után jelenleg a második kerületben van bejegyezve a cég.
 
   A társaságot 629,32 millió forint jegyzett tőkével alapították, amiből 10 millió volt a készpénz. A jegyzett tőke jeleneleg 518,29 millió forint, de időközben 468,26 millióig is csökkent, a 10 milliós készpéz hányad azonban változatlan maradt.
 
Tizenegy végrehajtás, bérelt hely a tartós adótartozók listáján
 
 A vállalat Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb tejipari vállalkozása, amely főleg a régióból származó tejet dolgozza fel. A Minna Tejipari Zrt. elődje, az Északtej Tejipari Rt. 1993-ban kezdte meg a működését. A társaság 100 százalékos magyar tulajdonban van. A cég vezető terméke a hosszan eltartható friss dobozos tej, mely 10 nap szavatossággal készül, de akár 20-30 nap eltarthatósági idő is biztosítható. Jelentős mennyiségben gyártanak különböző fajtájú sajtokat. A társaság közel 50 féle terméket gyárt, és 1998-tól rendelkezik ISO 9001 minősítéssel. A Minna termékei a legolcsóbban kínált hazai tejek közé tartoznak a piacon.
 
   A cég ellen 11 végrehajtási eljárás indult, az első 2009 tavaszán, az utolsó pedig idén júius végén indult. Az eljárások közül négyet zártak le, a 2013. augusztus végétől indított többi azonban még lezáratlan. A végrehajtások közül többet is beszállítók kezdeményeztek, de adóhivatali végrehajtás is volt. A cég 2014. július elsejétől szerepel az szerepel az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező – nem magánszemély – adózók listáján.
 
   A Minna jelentős szereplője a magyar piacnak, 2012-ben a 10., tavaly a 20. legnagyobb árbevételű volt azok között tejipari vállalkozások között, amelyek főtevékenysége tejtermék gyártása. Ezek a cégek 2012-ban összesen 267,4 milliárd forint nettó árbevételre tettek szert, egy évvel később pedig 278,9 milliárd  forintra. A Minna tavalyelőtt 7,79 milliárdos forgalmat ért el, 2013-ben viszont már csak 2,82 milliárdot. A társaság mérleg szerinti eredménye ugyanezekben az években 250,2, illetve 306,9 millió forintos veszteséget mutatott. Tavalyelőtt esett össze a társaság gazdálkodása, hiszen 2011-ben még a 2012-eshez hasonló 7,07 milliárdos árbevételhez még 32,76 milliós adózott, illetve mérleg szerinti eredmény társult és a megelőző két évben is vastagon nyereséges volt a cég – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.
 
Újlengyeli cég is felbukkan a családi vállalatban
 
  A korábban jellemzően Északkelet-Magyarországon felvásárló és értékesítő cég életében meghatározó a Dobos házaspár: Dobos Ferenc 2000. november végétől 2004. augusztus elejéig volt a társaság tulajdonosa, őt felesége váltotta többségi tulajdonosként, aki 2013. január végéig volt birtokban. Időközben - az Opten adatai szerint - belépett több családi cégük is: az ingatlanos Sell-Invest Kft. Dobos Ferenc után egy hónappal lett tulajdonos és egyidőben szálltak ki (mindketten jelentős befolyással rendelkeztek), a Dobing Kft. 2005. szeptember végétől 2013. január végéig birtokolt részesedést – ekkor szállt ki Dobosné is –, ettől fogva a pénzügyi tanácsadó DDD-Finance Kft. egyedüli részvényesként vette át a céget. Az egyedüli tulajdonos egyébként idén március végén az újlengyeli cégtemetőbe tette át a székhelyét. Dobosék előtt a jelenleg végelszámolás alatt lévő, a Budapest III. kerülti Bécsi 3-5. alá – ahol a Minna is székelt 2002. augusztus vége és 2003. október eleje között – bejegyzett, jelenleg végelszámolás alatt álló Taktatej Zrt. (előbb kft.) volt a Minna tulajdonosa – a Taktatej részvénytársaság első elnöke Dobos Ferenc volt, végelszámolója pedig Szőke András. A részvénytársasággá alakult Taktatej Kft.-ben annak idején tulajdonos volt a Dobos Ferenc korabeli kazincbarcikai lakcímére bejegyzett Poli-Produkt Kft. is
 
   A társaság vezető tisztségviselőjeként Dobos Ferenc 1996. november közepétől 2001. október elejéig jegyezte a céget, mint igazgatósági tag, az igazgatóság elnöke és vezérigazgató. Felesége pedig 2001. április vége óta igazgatósági tagként, azután idén december 9-ig, a felszámolási eljárás közzétételéig vezérigazgatóként jegyezte a társaságot. A házaspár mellett 2011. május közepétől más nem jegyezte a társaságot és 2004. április elejétől is csak hárman – Sallai Attila vezérigazgató-helyettessel – képviselték a vállalatot. A társaság már 2002. nyarának végén elhagyta Miskolcot, és székhelyét némi időbeli eltéréssel rendre Dobosék aktuális lakcímére jegyezték be, kivéve az utolsó székhelyváltást.
 
   A kezdetben az észak-kelet-magyarországi régióra koncentráló Minna – a cég neve a feltehetően a tejfogyasztás kívánatos gyakoriságára utaló “minden nap”, összevonásából jött – honlapja szerint már az egész országban terít, sőt külföldre is szállít – Görögországba, Romániába és Szlováiába. A hazai piacon a nagy láncok többségében ott van a Minna, de – a cég weboldala szerint – a Tesco és a CBA hiányzik a palettáról.
 
Évek óta érkeznek az aggasztóbbnál aggasztóbb hírek
 
  Termelői bejelentések alapján a Tej Terméktanács megállapította, hogy a miskolci Minna Tejipari Zrt. a törvényben előírt 30 napos fizetési határidőt több esetben megszegte, a megállapodásokat egyoldalúan módosította, és ezzel komoly károkat okozott a tejtermelőknek – írta már 2009-ben a Népszabadság Online  a terméktanács közlése alapján. A szakmai szervezet akkor elítélte a a Minna Tejipari Zrt. magatartását – igaz, a cég nem tagja a szervezetnek.
 
   A helyi sajtó is bőven foglalkozott a társaság vergődésével, tavaly májusban kijöttek olyan hírek, hogy a miskolci tejgyár az üzem létét veszélyeztető mértékű tartozást halmozott fel a beszállítókkal szemben. Ezt akkor Dobos Ferenc, a Minna Tejipari Zrt. vezetője cáfolta és a boon.hu regionális portálnak annyit nyilatkozott: „A termelés rendben zajlik, nincsenek gondok, csoportos létszámleépítés sincs.”
 
  A múlt nyáron újabb hírek jelentek meg, amik ugyancsak azt mutatták, hogy a Minnanál bajok vannak, a társaság ugyanis szinte az egyik napról a másikra beszüntette a tej kiszállítását az óvodákba annak ellenére, hogy a szerződés alapján a felmondást követő 30 napig még szerződés szerint kellett volna teljesítenie. A vállalat 2013. augusztus 30-án megküldött levelében jelezte, hogy „beszüntette a tejipari termékek gyártását", és ezért egy másik tejipari céget ajánlott fel maga helyett lehetséges beszállítónak, egyben kérte a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését.
 
   A helyi vízközmű, a MIVÍZ Kft. tavaly szeptember közepén felfüggesztette a szolgáltatást a Minna ZRt. miskolci telephelyén, a cég jelentős közüzemi díjtartozása miatt. Nem sokkal ez után a város polgármestere úgy nyilatkozott, hogy “a tejipar eszközparkján egy másik cég, az azonos tulajdonosi körrel rendelkező Milknet Kft. kezdte el a termelést.” A 2007-ben alapított, eredetileg ingatlanos, majd tejtermék kereskedő céget spanyol érdekeltséggel hozták létre, ma egy egyiptomi magánszemély tulajdonában van. A társaság árbevétele 2012-ig nulla volt, 2013-ban pedig 1,199 milliárd forint, amihez 28 milliós adózott eredmény társult. A Kairóban lakó tulajdonos itten kézbesítési megbízottja ugyancsak egy Szőke András nevű magyar magánszemély. A Milknet székhelye ugyancsak az újlengyeli cégtemetőben van bejegyezve.
 
Forrás: HVG
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bedőlt az egyik legnagyobb magyar tejes cég.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector