Startlaphoz Csatlakozz!

1300-1400 autó és mintegy háromezer ember vett részt a demonstráción

Követeléseikért tüntetett a Liga szakszervezetek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 16. kedd, 09:49

A Liga Szakszervezetek öt elemből álló követeléscsomagjának teljesítéséért országszerte félpályás útlezárásokkal tüntetett  hétfőn. Gaskó István elnök szerint a terveknek megfelelően alakult a demonstráció, amelyet a társadalom szimpátiával fogadott, Czomba Sándor azonban úgy vélte, hogy az akció elsősorban nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi tevékenysége volt.

    Az öt követelés Gaskó István korábbi ismertetése szerint: a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása. A demonstrációhoz a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete is csatlakozott mintegy 400 dohányértékesítésben használt járművel. Ahogy Csizmadia Lajos az érdekképviselet szóvivője korábban kifejtette: a kormány dohánykereskedelmet érintő változtatásai mintegy 1200 dohányipari értékesítésben és logisztikában foglalkoztatott munkavállalót érintenek, és tömeges létszámleépítéseket eredményezhetnek.

    Gaskó István, az érdekképviseleti szervezet elnöke az akció lezárását követően elmondta, hogy abban 1300-1400 autó és mintegy háromezer ember vett részt. A Liga elnöke szerint a terveknek megfelelően valósult meg az demonstráció, a társadalmon szimpátiával fogadta a tüntetést, és az 54 zárási pont közül sehol nem volt konfliktus. Megjegyezte, hogy az akció eredménye kedden mutatkozhat meg, amikor a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma újból tárgyalóasztalhoz ül, amelyen eddig távol álltak egymástól az álláspontok. Korábban az elnök a lehetséges további lépések között említett egy országos sztrájkot is, amennyiben a demonstráció hatása elmarad a várttól.

    Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára hétfőn a Parlamentben azt mondta: amit ma az utcákon látni, elsősorban nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi tevékenysége.
Amit a szakszervezetek követelnek azok jelentős része régóta az asztalon van - tette hozzá.
    Bízott benne, hogy a kedd reggel folytatódó tárgyalások eredményre fognak vezetni, és a minimálbér, a garantált bérminimum, a bérajánlás kérdésében képesek lesznek a megbeszéléseket tovább vinni és megállapodni.

    Az államtitkár a követelések közül a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozóról azt mondta: a kormány álláspontja 2010 óta egyértelmű, nyugdíjat csak a korhatár betöltése után kívánnak fizetni. Minden tételt, ami előtte van, átalakítottak és 2011. december 31. óta korkedvezményes nyugdíj nincs Magyarországon, az korhatár előtti juttatássá alakult át - jelezte.

    Az államtitkár a 17 éve fennálló rendszert igazságtalannak és tarthatatlannak nevezte. Az számos olyan szakmát foglal magába, amely már hosszú évek, évtizedek óta nem létezik, és a technológiai fejlődéssel olyan változások következtek be, amelyek nem teszik ezt szükségessé - fejtette ki.

    A Jobbik egyetértését fejezte ki a demonstráló szakszervezetekkel és azt közölte: ellenzi, hogy az év végével megszűnjön a korkedvezményes nyugdíjrendszer. Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke azt írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy embertelen cselekedetnek tartja a korkedvezményes nyugdíj megszüntetését.     

    Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kora délután közölte az MTI-vel, hogy nem tapasztaltak rendbontást, a rendőrség a szükséges létszámmal biztosította a rendezvényeket, segítette a közlekedés zavartalanságát.

    A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője kora délután szintén azt közölte az MTI-vel, hogy nem voltak igazán nagy fennakadások az országban, nem okozott érzékelhető, nagy torlódást a demonstráció.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Követeléseikért tüntetett a Liga szakszervezetek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector