Startlaphoz Csatlakozz!

A kormány megint szembemegy a világgal

Mindenki akkor vásárol, amikor akar meg amikor tud?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 16. kedd, 10:45

A kormány jótéteményként tekint a tervezett vasárnapi boltbezárásokra, a vásárlók máshogy gondolják. Hétvégén a bevásárlóközpontokban többeket megkérdeztünk, általános vélekedés az volt, hogy mindenki akkor vásárol, amikor akar meg amikor tud, nem kéne ebbe beleszólni – olvasható a Népszabadságban.
 
  Szombaton és vasárnap végeztük alkalmi „felmérésünket”, előbb a budakeszi Tesco és Müller, később a budaörsi Ikea és Auchan áruház parkolójában beszélgettünk a vásárlókkal. Az általános vélekedés az volt, hogy „mindenki akkor vásárol, amikor akar meg amikor tud, nem kéne ebbe beleszólni”.
 
   A nyugdíjas Palánki József, aki egy újpesti vasipari szövetkezetet vezetett, arról beszélt, pontosan tudja, hogy a kereszténydemokratáktól származik az ötlet. – A magyarok megszokták, hogy hétvégén mennek vásárolni – mondta az idős úr –, nem hiszem, hogy az ebbe való beleszólás befolyásolná a templomba járást. Engem nem zavar, ha nem így lesz, hét közben is be tudok vásárolni.A 29. születésnapját ünneplő Erdélyi András azt mondta, felemás érzések kavarognak benne, mert a vasárnapi boltbezárást egyrészt jó ötletnek tartja, a családok más közös programok után nézhetnek. De azt is látja, hogy a társadalom a hétvégi vásárlásra rendezkedett be, és a nagy üzletekben sok ember el fogja veszíteni a munkáját. Ez túl nagy árnak tűnik azért, hogy nyugodtabb legyen a vasárnap. – Hál’ istennek, nem nekem kell eldöntenem, hogy mi legyen – mondta a fiatal közgazdász a budakeszi Tesco előtt.
 
   Verebélyi Andrea könyvelő szintén egy jellemző magyar szokásra hívta fel a figyelmet: van úgy, hogy hirtelen, mondjuk vasárnap kora délután kell a pelenka vagy a macskatáp, és kényelmes beugrani az autóba, elugrani a boltba. – Miért kell most rákényszeríteni az emberekre egy másfajta vásárlási rendet? – kérdezett vissza az ifjú hölgy. Egy másik fiatalasszony a kilenc hónapos babájával és férjével érkezett vasárnap a budaörsi Ikeába. Arról beszélt, amikor Ausztriában azon tanakodnak, hogy 140 millió euróval lehetne növelni a bevételeket a hétvégi nyitva tartással, akkor Magyarország miért akar megint szembemenni a világgal.
 
   Ha egy kapu nyitva van, miért kell bezárni? Miért akar a kormány mindenbe beleszólni? A férj, Kelemen István marketingkoordinátor szintén a megszokásokra hívta fel a figyelmet. – Amikor nemrég abbahagyták a tévében egy celebműsor miatt a Szulejmán című népszerű tévésorozatot, felháborodott nézők ezrei jelentkeztek. Amit egyszer megszoktunk, miért kellene felsőbb parancsra egyszer csak elhagynunk? Ezt egyáltalán nem gondolták át – mondta.
 
  Mások is beszéltek a megszokások erejéről. Egy középkorú úr megemlítette, amikor régen nem volt tévéadás hétfőn, az is a társadalmi szokások része volt. Hozzátette: ha most újra bevezetnék, előidézhetnének vele egy új bébiboomot. De megfontolás tárgyává tette, hogy beírjuk-e az újságba, mert Orbánék megcsinálják. A budapesti II. kerületben élő Kiss József három kisgyermekével (2-4-6 évesek) indult vasárnap vásárolni. A legnagyobb csemete örömmel kiáltott fel, amikor megkérdeztük, milyen családi programot javasolna a vásárlás helyett.
 
  – A krokodilos játszóházba kéne menni! – vágta rá a kislány. Szülei higgadtan reagáltak: ha bezárják az üzleteket vasárnap, akkor sem dől össze a világ. Majd megoldják, ha odaérünk. – Abnormális, hogy egy állam ilyen szinten beleszóljon az életünkbe – fakadt ki dühösen Baráth Eszter az Auchan előtt.
 
   – Nem az a cél, hogy kiszámítható, normális országban éljünk, valami barom minden hónapban kitalál valamit, és úgy politizálnak a milliárdjaik mögül, hogy fogalmuk sincs a magyar átlagember küzdelmeiről. Amúgy lassan tényleg bezárhatnak a nagy boltok, mert nem lesz, aki vásároljon bennük. Mindenki maradjon otthon a fűtetlen lakásában, ne akarjon fölöslegesen autókázni, ha nincs neki megyei matricája. Nekem ez jut az eszembe az ötleteikről. Aminek lényege, hogy a haverokat megint helyzetbe akarják hozni – mondta.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mindenki akkor vásárol, amikor akar meg amikor tud?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector