Startlaphoz Csatlakozz!

Szembemegy az európai trenddel

Nekiment a vasárnapi boltbezárásnak az Financial Times

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 16. kedd, 13:34

A Financial Times szerint szembemegy az európai trenddel a magyarországi vasárnapi boltbezárás, a lap által megkérdezett egyik magyar hivatalnok szerint nincs is meg a megfelelő társadalmi támogatottsága. A Tesco is nyilatkozott a lapnak, elmondták, hogy szerintük Magyarország jól jár a vasárnapi kereskedéssel – írja a HVG.

   Terjedelmes cikkben foglalkozik a boltok tervezett vasárnapi zárva tartásáról a Financial Times. A tekintélyes brit üzleti lap azt írja, hogy a boltok bezárása egy újabb lépés Orbán Viktor unortodox lépesei között, ráadásul szembemegy a kiskereskedelmi szektort liberalizáló európai trenddel.
 
   A lap azt írja, hogy a bezárás eladási nehézségeket okozhat a legnagyobb, döntően külföldi szereplőknek, mint például a Tesco, Auchan, vagy Aldi. A családi tulajdonú és kisebb üzleteket nem érinti majd ez a változtatás.
 
   Az FT ezek után ismerteti, hogyan érvelt Orbán a vasárnapi zárva tartás mellett, milyen régiós példákkal (Németország, Ausztria) jött ennek alátámasztására. A cikkben megszólal a Tesco is: a kereskedelmi lánc azt közölte, hogy úgy vélik, Magyarország jól jár a vásárnapi kereskedéssel. A Tesco szerint a vásárlók választhatnak, hogy hol és mikor vásárolnak, kollégáik pedig jól járnak azzal a lehetőséggel, hogy vasárnap többet kereshetnek a cég által fizetett kiegészítéssel.
 
   A lap azt írja, hogy a magyar kormány miniszterei elismerték, hogy kevés gazdasági érv sorakoztatható fel a tervezet mögött, a miniszterelnök lépése, mellyel támogatta a tervezetet, sokakat meg is lephetett a kormányban. Az FT hivatkozik egy névtelenségbe burkolózó magyar hivatalnokra is, aki szerint a tervezetnek nincs meg a széleskörű támogatottsága, különösen azok részéről, akik a szupermarketeknél dolgoznak és kiegészítést kapnak a vasárnapi munkáért. A hivatalnok szerint ha holnap lenne erről a kérdésről egy népszavazás, akkor azt elbuknák.
 
   Bartha Attila, a Közép-európai Egyetem (CEU) Center for Policy Studies-nál dolgozó közgazdásza szerint a vásárlási szokásokból azt lehet látni, hogy a magyarok a hétvégéi vásárlásokat preferálják, így a tervezet ezzel szembemegy. A közgazdász hozzátette, hogy ha a változtatás megvalósul, akkor az közvetlen hatással lesz a foglalkoztatottságra és keresetekre, közvetett módon pedig a befektetői hangulatra is.
 
  A lap ezek után felidézi, hogy a múlt héten a képviselők jóváhagytak egy olyan törvényt, melynek értelmében annak a kiskereskedőnek, mely két éven keresztül veszteséges, be kell zárnia (50 milliárd forint feletti árbevételnél, a döntően napi fogyasztási cikkeket forgalmazó kiskereskedőknél – a szerk.). Az FT hozzáteszi, hogy 2010 óta a magyar kormány különböző, büntető jellegű szektorális különadókat vetett ki a bankokra, telekomcégekre és médiavállalkozásokra.

Forrás: HVG

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nekiment a vasárnapi boltbezárásnak az Financial Times.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector