Startlaphoz Csatlakozz!

A pedagógus életpálya új bérezési rendszert jelent

Köznevelési államtitkár: rendelkezésre áll a pedagógus életpálya fedezete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 18. csütörtök, 08:27

A pedagógus életpálya és a hozzá kapcsolódó keresettöbblet fedezete egyaránt rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben, minden ellenkező ellenzéki felvetéssel szemben - mondta köznevelési államtitkár szerdán.

    Czunyiné Bertalan Judit rámutatott: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) forrásai jelentősen nőttek, és a pedagógus életpálya következő fokozatainál - a Pedagógus II. és a mesterpedagógus besorolásoknál - a bérnövekményhez a források nevesítve szerepelnek a büdzsében.

    Kifejtette: tartalmazza a költségvetés azt a többletforrás-igényt is, amely a 2013-as augusztusi kormánydöntés alapján az akkori megállapodás szerint, a szeptemberben esedékes arányosított 10 százalékos bérnövekményét jelenti. Ez reálértéken 3,4 százalékos emelkedést jelent - jelezte, hozzátéve: ezt a már megemelt bérekhez kell viszonyítani.

    Az ígéretet tartják, a források megvannak a béremeléshez - jelentette ki. 

    Czunyiné Bertalan Judit szerint egyértelműen látszik, hogy aki többet és jobban dolgozik, annak a pedagógus életpálya előrelépést és egzisztenciális biztonságot kínál.

    Az államtitkár kiemelte, hogy a pedagógus életpálya merőben új bérezési rendszert jelent, mint a korábbiakban, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint. Akkor a mindenkori minimálbér volt a vetítési alap, de az új rendszerben, 2013 óta a pedagógusok először az összes közszolgálati dolgozók közül élhetnek az életpálya lehetőségével. A területen érdemi béremelkedés volt, és most a kormány a közszféra többi területén dolgozza ki az életpálya-modelleket. Ezeket egy szintre kell hozni - hangsúlyozta, hozzátéve: ezért rögzítették a 101 500 forintot vetítési alapként. 

    Ez az intézkedés „az infláció nem léte miatt” nem fog érdemi csökkenést okozni a pedagógus életpálya kereseti elemeinél - mutatott rá, hozzátéve: emellé jön a Pedagógus II. fokozat, a mestertanári fokozat, illetve az általános szeptemberi fizetésemelkedés. 

    Az adminisztratív és technikai dolgozókról elmondta: a pedagógus végzettséggel rendelkező, nem oktatói munkakörben dolgozóknak az életpálya szerinti besorolás működik szeptembertől. A nem oktatói munkát végző, nem pedagógus végzettségűek esetében dolgoznak a bérek rendezésén - jelezte Czunyiné Bertalan Judit.

    Az elmúlt napokban a Nemzeti Pedagógus Kar, és több neves középiskola igazgatója nyilvánosan kérte, hogy az előterjesztők és a döntéshozók vonják vissza a költségvetési törvényjavaslat azon pontját, amely megszünteti a pedagógusbérek minimálbérhez kötését. A jövő évi költségvetést végül hétfőn ezzel a ponttal együtt fogadták el.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Köznevelési államtitkár: rendelkezésre áll a pedagógus életpálya fedezete.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector