Startlaphoz Csatlakozz!

A munkáltató és tényleges foglalkoztató elkülönülése

Üzemi balesetért való helytállás munkaerő-kölcsönzés esetén

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 18. csütörtök, 10:20

Munkaerő-kölcsönzés esetén hogyan különül el a munkáltató és tényleges foglalkoztató? A munkavédelmi szabályok megtartásáért melyik munkáltató a felelős? Ha kölcsönzött munkavállaló szenved el kárt, azért melyik munkáltató a felelős? Mi az egyetemleges felelősség jelentése a gyakorlatban? Üzemi balesethez tartozó speciális adminisztratív kérdések a két munkáltatóra tekintettel. Mely károkozásért felel kizárólag a kölcsönbeadó munkáltató?  - a válaszok a munkajog.hu cikkében olvashatók.

Munkavédelem a munkaerő-kölcsönzés során
 
  Korábbi cikkünkben ismertettük, hogy hogyan jön létre munkáltatói jogkörök megosztása a munkaerő-kölcsönzés esetében. Lényeges, hogy a kikölcsönzés ideje alatt minden munkavédelemmel, munkavégzés megfelelő megszervezésével, munkaidővel és pihenőidővel, valamint ezek nyilvántartásával összefüggő és a munkáltatót megillető jogokat, valamint terhelő kötelezettségeket a kölcsönvevő gyakorolja és teljesíti. Jelen témánk viszonylatában a munkavédelmi feladatok teljesítése az elsődleges jelentőségű, hiszen az üzemi balesetek körében a szükséges munkavédelmi oktatások, illetve védőfelszerelések biztosítása a legfontosabb kérdés. Mindezeket a tényleges foglalkoztatónak, azaz a kölcsönvevőnek kell biztosítania.
 
   Azonban a munkavédelemre vonatkozó alapkérdések gyakorlati megvalósulását érdemes legalább nagy vonalakban követnie a kölcsönbeadónak, figyelemmel az alább részletezett felelősségi szabályokra, amelyek szerint a munkáltatók egyetemleges felelőséggel rendelkeznek a kölcsönzött munkavállaló viszonylatában.
 
   Fontos azt is megemlíteni, hogy a kölcsönzés megkezdése előtt a kölcsönvevőnek kell tájékoztatnia a kölcsönbeadót minden olyan körülményről, amely a kölcsönzött munkavállaló foglalkoztatása szempontjából lényeges. Különös figyelemmel arra, hogy – eltérő megállapodás hiányában – a kölcsönbeadó viseli az orvosi alkalmassági vizsgálat díját is és értelemszerűen a foglalkoztatáshoz, továbbá a tényleges munkakörhöz igazodó üzemorvosi vizsgálat megkérése a munkavégzés tényleges megkezdése előtt alapvető munkáltatói kötelezettség. Az üzemorvosi vizsgálatokat pedig a munkaköri specifikációkra figyelemmel általánosságban a kölcsönbeadó munkáltató kéri meg. Tehát így kölcsönbeadó munkáltató értelemszerűen ebben a körben maga is önálló felelőséggel rendelkezik (figyelemmel arra is, hogy ekkor még természetesen a tényleges foglalkoztatás nem kezdődött meg.)
 
   A kölcsönzött munkavállaló jogérvényesítési lehetőségei a kölcsönbeadó, valamint kölcsönvevő munkáltatóval szemben, az egyetemleges kárfelelősség
 
   A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) rendelkezései alapján a kölcsönzött munkavállaló az őt a kikölcsönzés, vagyis a tényleges munkavégzés során ért kár, illetve személyiségi jogi jogsérelem esetében maga választhat, hogy kölcsönbeadó vagy a kölcsönvevő munkáltatótól követeli azt őt ért jogsérelem orvoslását, és így magától értetődően annak anyagi ellentételezését is.  Például ha a kölcsönvevő munkáltatónál a munkatársak előtt olyan súlyosan megalázó módon viselkedik vele a műszakvezető, hogy az az emberi méltóságában sérti, akkor az ebbéli jogorvoslatot is mindkét munkáltató viszonylatában követelheti a munkavállaló, annak ellenére, hogy kölcsönbeadónak nyilvánvaló ráhatása nem lehet arra, hogy a kölcsönvevőnél mi történik a tényleges munkavégzés során.
 
  Ugyanígy, a kölcsönzött munkavállaló saját belátása szerint dönthet arról, hogy mely munkáltatóval szemben kívánja kárigényét érvényesíteni, ha a kölcsönvevő munkáltatónál üzemi baleset éri. Azaz, például egy targoncavilla megszúrja olyan súlyos módon, hogy ezáltal maradandó egészségkárosodást szenved el, mivel ez is értelemszerűen kikölcsönzés alatti munkavégzéshez tartozik a kölcsönzött munkavállaló mind a kölcsönbeadó, mind a kölcsönvevő munkáltatóval szemben érvényesítheti kárigényét. Ilyen esetekben ez azért is lehet érdekes a kárfelelősség szempontjából, mert a bíróság által esetlegesen járadék típusú juttatás megállapítására is sor kerülhet a tartós egészségromlás miatt, amelyet majd évekig kell a kötelezett munkáltatónak fizetnie, tehát egy üzemi baleset folyománya hosszú távú fizetési kötelezettség is lehet.
 
   Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a kölcsönbeadó munkáltató jogérvényesítésének lehetősége is felmerülhet a kölcsönvevő munkáltatóval szemben, azáltal, hogy a kölcsönzött a munkavállaló viszonylatában a sérelem ellentételezésére a bíróság őt kötelezi a munkavállalói kereset folytán. Például olyan esetben, ha azt a bizonyos a fenti példában említett targoncát a kölcsönvevő saját állományú munkavállalója vezette a kölcsönvevő munkáltató tudomásával oly módon, hogy nem volt jogosítványa, és esetlegesen az alapvető munkavédelmi szabályokat, munkáltatói utasításokat is megsértette a targonca vezetése során és ennek folyománya volt az üzemi baleset. Tehát ilyenkor egyértelműen a kölcsönbeadó felelőssége merül fel a munkáltatók egymásközti viszonylatában, figyelemmel arra, hogy a kárt a kölcsönbeadó munkáltató érdekkörében felmerült hiányosság okozta.
 
  Természetesen a kárfelelősség kapcsán felmerül az a kérdés is, hogy az üzemi balesetben mennyire hatott közre a kölcsönzött munkavállaló magatartása, mert ez a közrehatás a munkáltatói kárfelelősség mértékét csökkenti.
 
Üzemi balesetekhez tartozó adminisztráció
 
  Érdemes kitérni arra, hogy a fent ismertetett targoncás példa esetében - mivel a tényleges foglalkoztatás során történik az üzemi baleseti jegyzőkönyv elkészítése - az a kölcsönvevő munkáltató feladata. Azonban a gyakorlatban szoros együttműködés van e körben a munkáltatói oldalon, figyelemmel arra, hogy a társadalombiztosítási eljárások elindítása és így a baleseti táppénzigénylés a kölcsönvevő munkáltató feladata.
 
  Az üzemi baleseti jegyzőkönyvek megfelelősége alapkérdése a későbbi munkaügyi eljárásoknak. Ugyanis ebben szükséges rögzíteni az üzemi baleset részletes körülményeit. Valamint azt is, hogy a munkavállaló magatartása közrehatott-e az üzemi baleset és az ebből fakadó kár kialakulásában. Ezért az üzemi balesethez tartozó eljárások alapdokumentuma az üzemi baleseti jegyzőkönyv.
 
   Az üzemi balesetek kapcsán szintén kérdés ugyanakkor az is, hogy a munkáltatói felelősségbiztosítással értelemszerűen a kölcsönbeadó munkáltató rendelkezik – kölcsönzött - munkavállalói viszonylatában, ezért biztosítási helytállás csak ebben a relációban merülhet fel. Érdemes ezért az üzemi baleseti jegyzőkönyv tartalmát és részletességét is így a kölcsönbeadó biztosító elvárásainak megfelelő részletességgel kialakítani, illetve felvenni.
 
  Továbbá ebben a vonatkozásban is lényegi kérdés az, hogy az üzemi baleset kapcsán a munkáltatók egymás között megállapodjanak az üzemi balesetek kezelésének és adminisztrálásának módjában, valamint az egymásközti felelősség rendezésében az egyetemleges felelősség miatt. Illetve az üzemi balesethez tartozóan érdemes ezt a kérdéskört a – kölcsönbeadói - munkáltatói felelősség biztosítóval is egyeztetni.
 
  Visszatérve a fent hivatkozott általános kárszabályra, amelyből munkavállalói oldalon az is kitűnik, hogy a kölcsönzött munkavállalónak olyan kára is keletkezhet, amely kívül esik a tényleges foglalkoztatáson, vagyis a kikölcsönzésen. Az ilyen károk esetében a munkavállaló viszonylatában felelősséggel a kölcsönbeadó munkáltató tartozik kizárólag. Nyilvánvalóan ez egy szűkebb káresetkör és ennek megfelelően nem is gyakori. Például olyan esetben merülhet fel felelősségi kérdés, hogy ha a kölcsönzött munkavállaló személyes adatai megismerhetővé válnak arra nem jogosult személyeknek.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Üzemi balesetért való helytállás munkaerő-kölcsönzés esetén.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector