Startlaphoz Csatlakozz!

Bővítik a franchise hálózatot

A Spar felveszi a kesztyűt, de 600 munkahely biztosan elvész

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 18. csütörtök, 14:55

A Spar úgy tűnik, nem kíván kivonulni a kormányzat „kiskereskedelmi szektort érintő” döntései ellenére, és az eddigiektől eltérő stratégiával folytatja a magyar piacon – írja az mfor.hu.

  Az új piaci viszonyokhoz mérten logikus lépést tesz a Spar itthon: a cég növekedési forrása a jövőben a franchise hálózat bővítése lesz. Emellett visszafogja beruházásait is, 2015-ben például csak azokat a kötelezettségeit teljesíti, amelyekkel kapcsolatban már szerződés köti. Ez konkrétan 3 budapesti üzlet megnyitását jelenti. Számszerűsítve a tervezett 59 millió eurós (18,3 milliárd forint) beruházási volumen helyett mintegy 25 millió eurót (7,8 milliárd forint) költenek el itthon. Ez azt jelenti, hogy elmarad 8 üzlet megnyitása, illetve országosan 30 áruház korszerűsítése - derült ki a cég szerdai sajtótájékoztatóján.
 
   Az idei beruházásaik értéke egyébként elérte az 55 millió eurót és 800 embert vettek fel a hálózat bővítésének következtében. Bár arra vonatkozóan nem tudtak információt adni, hogy milyen mértékű leépítést jelenthet az új szabályozás, az elmaradó beruházások miatt körülbelül 600 munkahellyel kevesebb jön létre a Sparnál, mint amennyi akkor létesült volna, ha a kormány nem kezd bele a kiskereskedelmet érintő szabályozási környezet átalakításába. A tervek szerint beléptek volt az online kiskereskedelmi piacra, de ezt most elvetették.
 
Felgyorsítják a franchise kiépítését
 
   A cégnek jelenleg 24 franchise partnere van, ezek alapterülettől függően Market vagy Partner néven futnak, illetve van 5 üzletük OMW töltőállomások mellett. A franchise modell nem új a cégnél, az első üzlet 2012-ben nyílt Móron. Hogy jövőre hány ilyen módon működő üzlet lesz itthon, arra vonatkozóan még nem tudtak számokat mondani. Ausztriában egyébként a Sparok fele így működik. Ha valaki belép a rendszerbe, akkor önállóságuk megtartása mellett megkapják a cég szolgáltatásit, mint a heti hatszori szállítás, a saját húsüzem, marketing és informatikai támogatás.

   A világörökségi területen működő boltokkal kapcsolatban az mfor.hu kérdésére elmondták, hogy 5 ilyen boltjuk van, ahol igyekeznek minden olyan átalakítást végrehajtani (például a kiszolgálópult megszüntetése), amivel továbbra is működhetnek.

   A cég vezetője szerint a vasárnapi zárvatartás nem okoz gondot a cégnek, feltéve, ha azonosak a piaci feltételek a versenytársak között. Dolgozóiknak egyébként 70-80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen dolgozik vasárnap köszönhetően a magasabb pótléknak. A szabályozás valamennyi üzletüket érinti, de igyekeznek bővíteni a benzinkutaknál lévő egységeik számát, amivel talán enyhíthetik a törvény negatív hatásait.

   A Spar 2008 óta veszteséges, miután megvásárolta a Plus hálózatot, de idén a tervek szerint operatív szinten eredményes évet fog zárni. 2013-ben 26 milliárd forint adót fizettek be az államkasszába. Az élelmiszerlánc felügyeleti díj, amely eddig 325 millió forint kiadást jelentett számukra, jövőre 9 milliárdra nő.
 
Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Spar felveszi a kesztyűt, de 600 munkahely biztosan elvész.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector