Startlaphoz Csatlakozz!

Infografika

2,3 millióan súlyosan nélkülöznek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 18. csütörtök, 17:47

A hazai háztartások háromnegyede nem tudna egy váratlanul felmerülő kiadást kifizetni, több mint felüknek pedig nincs lehetőségük arra, hogy évente egyszer üdülni menjenek. Az InfoTandem heti infografikája az ado.hu oldalán.
 
  A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának három tényezőcsoportja közül Magyarországon a súlyos anyagi depriváció érinti a legtöbb embert: tavaly a lakosság 23,9 százaléka, 2,34 millió ember tartozott ide. Ez a ráta bő 1,6-szor magasabb a relatív jövedelmi szegénység 14,6 százalékos mutatójánál. Egyébiránt az Európai Unió átlagában éppen fordított a helyzet: 1,7-szeres a különbség, de a jövedelmi szegénység „javára”. A harmadik szegénység-dimenzió, a nagyon alacsony munkaintenzitás szempontjából a helyzet hasonló: ez nálunk 9,2 százalékot, míg az uniós népességből mintegy 8 százalékot sújt.
 


   Az anyagi depriváció az alapvető javakhoz, szolgáltatásokhoz való elégtelen hozzáférésben fejezhető ki. Ezt úgy számszerűsítik, hogy 9 konkrét tételre kérdeznek rá; súlyosan depriváltnak az tekintendő, akire saját bevallása szerint ezek közül legalább 4 vonatkozik.
 
   Hazánkban a 2013-as helyzetet tükröző legfrissebb KSH-felmérés szerint a vizsgált tételek közül különösen kettő emelkedik ki, ezek a népesség több mint felét érintik. Messze a legmagasabb arányt a váratlan kiadások fedezésére való képtelenség mutatja: a háztartások háromnegyede arról számolt be, hogy egy hirtelen felmerülő (legalább 66 ezer forint összegű) kiadást nem tudna kifizetni. Ráadásul e részmutató azon kevesek közé tartozik, amelyeknél még romlott is a helyzet az előző évhez képest (igaz, csak 1 százalékponttal). A második legáltalánosabb probléma: a család nem engedheti meg magának, hogy évente legalább egy hétre elmenjen üdülni. Az itt mért 59,6 százalékos arány ugyanakkor érdemben, 7 százalékponttal enyhült 2012-höz viszonyítva.
 
   Nagyjából az emberek egynegyedért érinti, hogy nem tudnak kétnaponta húst (vagy azzal azonos tápértékű vegetáriánus ételt) fogyasztani; hátralékban vannak a hiteltörlesztésükkel vagy más rezsiszámlával; illetve nem fér bele a büdzséjükbe, hogy kocsit tartsanak. A fűtésen a lakosság bő egytizede kénytelen spórolni, az viszont, hogy valakinek anyagi okokból ne legyen telefonja, mosógépe vagy épp színes televíziója, manapság már elenyésző arányban fordul elő. Az összesítő indikátor, a súlyos anyagi deprivációs ráta – tehát azok aránya, akik a vizsgált 9 tételből legalább 4-et igaznak tekintenek a háztartásukra nézve – 2013-ban 2,9 százalékpontot javult az egy esztendővel korábban mért 26,8 százalékhoz képest.
 
   A standard tételsort a legutóbbi helyzetfelmérésekor kiegészítették néhány további kérdéssel, amelyek főként a háztartások 16 éves és idősebb tagjaira vonatkoztak. A kapott válaszokból kiderült például, hogy az emberek 30 százaléka nem engedheti meg magának, hogy régebbi ruhái helyett újat vásároljon, a használt bútorok lecserélése pedig a háztartások 45 százalékánál ütközik akadályba. A megkérdezettek egyaránt egyharmad körüli arányban válaszolták azt, hogy nem tudják finanszírozni a társas kapcsolatok fenntartását (36,7 százalék), illetve a rendszeres szabadidős tevékenységet, azaz a moziba vagy színházba járást, sportolást (32,6 százalék). A saját internet-hozzáférésről 12 százalék kénytelen anyagi okokból lemondani.

Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 2,3 millióan súlyosan nélkülöznek .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector