Startlaphoz Csatlakozz!

Ha valóban 105 ezer forint lesz a minimálbér…

Ennyit jelenthet nettóban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 20. szombat, 12:00

Utolsó pillanatban, de kiderült, mennyi lehet jövőre a minimálbér, a bérminimum. Hogy valóban ennyi lesz-e, az még kérdéses. Mert bérmegállapodás továbbra sincs. A közszolgák képviselői kivonultak a tárgyalásról – olvasható az fn.hir24.hu oldalán.

   Az idei évben nagyon későn kezdődtek el a háromoldalú bértárgyalások, és nagyon nehezen született megállapodás. Mondhatni, az NGM-nek nem volt túl sürgős ez a kérdés. Összehasonlításul: tavaly már december 3-án megvolt, mennyi lesz idén a minimálbér (101 500 forint), a bérminimum (118 ezer forint), és a bérajánlás (3,5 százalék).
 
Késve kezdték a tárgyalásokat
 
   Idén november végén pedig még csak éppen hogy a tárgyalás kereteiről állapodtak meg. Mindezt az adótörvények elfogadása után, amikor már nem sok mozgástér maradt. Pedig a szakszervezetek szép tervet készítettek arra, hogyan érhetné utol pár év alatt a minimálbér a létminimumot, hogy felszámolják a dolgozói szegénységet. Jövőre a tervezettnél jóval kisebb lépéssel kerülhetnek közelebb ehhez a célhoz.
 
   Az eredeti tervhez képest (évi 10 százalékos emelés) jövőre tehát 3,5 százalékkal emelkedhetnek a legkisebb bérek. Az adószabályok nem változtak, így az nem mozgatja át a nettót most, úgy mint tavalyról idénre, amikor a családi adókedvezményt kiterjesztették a két járulékra is. (A kétgyermekesek családi adókedvezményét végül csak 2016-tól emelik majd, évente 2500 forinttal.)
 
105 ezer forint lehet a minimálbér
 
  Azért csak lehet, mert Pataky Péter szerint ilyen még nem volt: a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) pénteki ülésére végleges, aláírt megállapodás nélkül érkezett a kormány. De a célszámok azért már megvannak: a minimálbérnél 105 ezer forint, a bérminimumnál pedig 122 ezer forint.
 
  A kormány javaslata volt ez, amit a munkáltatói oldal elfogadott – tudtuk meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) elnökétől, Pataky Pétertől. A szakszervezeteknek ennél magasabb követelésük volt, de kompromisszumos javaslatként elfogadnák ezeket a számokat is. Feltéve, ha a megállapodás részét képező szakszevezeti csomagajánlatra is rábólint a kormány. Ebben benne van többek között, hogy változtatások szükségesek a Munka törvénykönyvében és a sztrájkjoggal kapcsolatos előírásban, valamint hogy mérsékeljék a cafeteria adóját, és valamilyen formában vissza kell állítani a korkedvezményes nyugdíjat. Ez utóbbival Pataky Péter szerint a kormányoldal is tisztában van.
 
   Bérajánlás ugye csak akkor lesz, ha létrejön a háromoldalú megegyezés. Ez még nincs meg. A bérajánlás 3-4 százalékos emelést jelenthet egyébként.
 
   Annyit tudni még, hogy a kormány ígérete szerint december 22-én hirdetheti ki rendeletben a következő évi minimálbért és bérminimumot - mondta kérdésünkre Pataky Péter.
 
Ennyit jelenthet nettóban
 
   Kiszámoltuk, ha valóban 105 ezer forint lesz a minimálbér, 122 ezer forint a bérminimum, és mondjuk 3,5 százalékkal emelkedhetnek jövőre a bérek, az mennyit jelenthet nettóban. 
 


   Mint a táblázatból látható, a 0-2 gyermekes minimálbéresek havi 2292 forinttal többet vihetnek haza havonta, a bérminimumosoknál 2620 forint lehet nettóban a növekmény, az átlagbér körül pedig 5300 forint körüli lehet a plusz. Ennél többre számíthatnak nettóban a háromgyerekesek. A közszolgák képviselői kivonultak
 
   Az NGTT ülésének elején még ott volt a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Autonóm Szakszervezet is. Napirend előtti felszólalásukban nyilvánvalóvá tették, nem vesznek részt az ülésen. (Az NGTT-nek egyébként nincs jogköre dönteni a minimálbérről, csak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF). Erre azonban nem hivatalos sem a SZEF sem az Autonóm Szakszervezet. Vagyis ahol a döntés születik, ott nincsenek ott a közszféra dolgozóit képviselő szakszervezetek.)
 
  Annak a 330 ezer közszolgának a nevében beszéltek, akik nincsenek benne a különböző életpályamodellekben, és 6-7. éve be van fagyasztva a bérük. A két szakszervezet 5 százalékos emelést kért egyébként ezeknek a dolgozóknak. De hogy megkapják-e az erősen kérdéses. Sőt, nem valószínű.

Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ennyit jelenthet nettóban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector