Startlaphoz Csatlakozz!

„A szegénységet üldözd, ne a szegénységben élőket!”

A megfelelő lakás- és szociálpolitikáért tiltakoztak a Kossuth téren

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 20. szombat, 14:26

Villámgyors sátorozás kerekedett a Kossuth téren, amikor tüntetők a hajléktalanságra és a szegénységre hívták fel a figyelmet. Az ország karácsonyfája elé kitelepült aktivisták így kívántak békés ünnepeket – tudósított a Magyar Narancs.

   A közterületen élő hajléktalan emberek hatósági üldözése és a szegénységben élők ellehetetlenítése ellen tiltakozott A Város Mindenkié (AVM) pénteken késő délutántól egészen estig Budapesten. A csoport és szimpatizánsaik bevették a Kossuth teret: 20 sátrat helyeztek el patkóalakban az ország karácsonyfája előtt, amelyekbe egy-egy aktivista bele is ült, nyakukban pedig kézzel írt táblák lógtak: „A szegénységet üldözd, ne a szegénységben élőket!”, „Más is ember, nem csak te!”, „Emberséges szolidaritást, felelős demokráciát!”.
 
  Ezek a feliratok mind a lakhatási szegénységre és a nehéz szociális körülmények között élőkre, valamint az ezzel kapcsolatos problémákra hívták fel a figyelmet, de az akciónak egyértelmű célja volt a szolidaritáskeltés is.
 
Isten hozott szerény hajlékomban
 
  A demonstrálók a nem bejelentett akció során azt követelték az Országgyűlés tagjaitól, hogy a szegény emberek üldözése és kisemmizése helyett foglalják törvénybe a lakhatáshoz való jogot, és érvényesítsenek megfelelő lakás- és szociálpolitikát.
 
   A tiltakozók a nyitott sátrak előtt egy-egy papírból készült házikót helyeztek el, befőttes üvegben mécsest gyújtottak, és a sátrakban némi kartonon ülve képviselték jelképesen azokat az embereket, akik kénytelen az utcán élni. Az AVM az akciót azért nem jelentette be a rendőrségen, mert az utcán élők sem jelentik be sehol, hogy az utcán élnek, hogy melyik városrészben, hányadik kapualjban húzzák meg épp magukat – mondta Sebály Bernadett, az AVM tagja. (A rendőrség egyébként ezúttal nem avatkozott közbe, nem szólították fel az akciózókat a tér elhagyására, pedig a devizahitelesek mai tüntetése miatt szép számmal gyülekeztek a készenléti rendőrség egységei a parlament oldalainál. Ezt az akciót csupán videózták.)
 
A szeretet mindenkié. A város mindenkié.
 
  A Fidesz 2010 óta állampolitikai szintre emelte a közterületen élő emberek üldözését: 2011-ben betiltották a fővárosban az életvitelszerű közterületen tartózkodást, majd 2012-ben szabálysértéssé nyilvánították a közterületi hajléktalanságot. És bár 2012 végén az Alkotmánybíróság megsemmisítette ezt a törvényt, a Fidesz 2013-ban beleírta az alaptörvénybe az utcán élés büntetésének lehetőségét.
 
   Az AVM adatai szerint 2011-ben több mint 800, 2012. április 15-e és november 21-e között 2200, 2013 októbere és decembere között pedig több mint 400 esetben indult eljárás utcán élő emberek ellen csak azért, mert hajlék nélküliek, vagy általános értelemben véve nincs otthonuk. A kormány 2013-ban összesen 19 millió forintot, 2014-re pedig 227 millió forintot különített el az életvitelszerű közterületen tartózkodás tiltásának végrehajtására. 2013 végén Budapesten külön szabálysértési irodát nyitottak, amely kizárólag a hajléktalan emberek előállítására szolgál. (A szabálysértési iroda előtt szervezett figyelemfelkeltő demonstrációról itt írtunk.)
 
Valódi megoldásokat!
 
  A Kossuth téri sátorozás során rövid beszédet mondott Erdős Mária Csurika (AVM aktivista), aki rávilágított a lakhatási szegénység problematikájára, és azok megoldására szólította fel a kormányt.
 
  Ma Magyarországon lakhatási válság van, és a közterületi hajléktalanság gyakorlatilag csak a jéghegy csúcsa. Legalább 300.000 embernek lenne szüksége megfizethető lakhatásra, ami a jelenlegi önkormányzati lakásállomány több mint kétszerese. Mintegy 4 millió ember él a létminimum alatt, másfél millió ember pedig olyan háztartásban, ahol nem tudják megfelelően fűteni otthonukat. A társadalom háromnegyedének gondot okoz egy váratlan kiadás. Mégis: a kormány 2015 márciusától megszünteti a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást, emellett pedig szűkíti a rendszeres szociális segélyre jogosultak körét. Ezeknek a támogatásoknak a megszűnésével lényegében szegény emberek tömegei veszíthetik el a lakhatásukat egyik napról a másikra – derült ki Csurika beszédéből, valamint az AVM közleményéből. Vagy ahogy Kovács Tünde, az AVM másik hajléktalan aktivistája mondta: „Orbán Viktor és kormánya politikájával a mélybe taszítja az embereket, a szegényeket még szegényebbé teszi, a hajléktalan embereket pedig megbírságolja és elzárja azért, mert nincs hol lakniuk.”
 
   A pici performanszjelleget mutató tüntetés során a Bennfentes Kívülállók Közkórusa dalolt, de a „nyitott mikrofon” keretén belül bárki szólhatott: volt, aki verset mondott vagy olvasott, vagy épp csak elmondta véleményét a rendszerről. Később aztán lehetett rajzolni, sőt képeslapokon üzenni lehetett képviselőknek – ezeket az AVM el is juttatja a címzetteknek.
 
  Az elmúlt másfél hónapban 25 ember fagyott halálra. Az áldozatok közül 8-an saját otthonukban fagytak meg, míg 17-en közterületen, a szabad ég alatt hűltek ki.
 
Forrás: Magyar Narancs

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A megfelelő lakás- és szociálpolitikáért tiltakoztak a Kossuth téren.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector