Startlaphoz Csatlakozz!

A táppénzen lévők száma az elmúlt években jelentősen csökkent

A félelem tüntette el a magyar betegeket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 20. szombat, 17:26

Nem buli táppénzre menni a munkahelyről. Inkább rendes szabadságot vesznek ki a magyarok, betegszabi helyett. Egyrészt félnek, másrészt a táppénz nem vonzó. Emellett egyre egészségesebbek – olvasható a buksza.postr.hu posztjában.
 
  A táppénzen lévők száma az elmúlt években jelentősen csökkent, annak ellenére, hogy a foglalkoztatás növekedett. A jelentős visszaesés a szabályváltozásokkal magyarázható, amelyek rontották a táppénzes feltételeket.
 
   A fontosabb lépések közé tartozott, a munkaviszony megszűnése után igényelhető, úgynevezett passzív táppénz időszakának 90 napról 30 napra történő rövidítése, majd 2011-ben történő megszüntetése. Valamint a táppénzplafon csökkentése, azaz egyre kevesebb pénz járt a táppénzen lévőknek. Ugyanez számokban: 2009-ben a maximális napi táppénz összege 9533 forint, 2011 májusában bevezetett szigorítás eredményeként 5200 forintra csökkent volt - derül ki a KSH összefoglalójából. A maximális napi táppénz a minimálbér függvényében változik, a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér 200 százalékának harmincad részét, ezért 2014-ben, a 101,5 ezer forintos minimálbér alapjánt az idén 6767 forint volt a plafon az OEP tájékoztatója szerint.  
 
   Az elmúlt évek adatai alapján egyértelműen látszik, hogy a dolgozók igyekeznek elkerülni a táppénzes távollétet. A táppénz összegét jelentősen csökkentő lépéseken kívül ehhez a munkahely elvesztésétől való félelem is hozzájárult, továbbá az is, hogy sok munkahelyen nehezen megoldható a helyettesítés.
 
  Mindezek miatt a dolgozók a táppénzes távollét helyett inkább a rendes - fizetett - szabadságuk terhére - betegeskedtek. A lakosság egészségügyi állapotának javulása és a várható élettartam emelkedése szintén szerepet játszott a táppénzesek csökkenésében. Az adatgrafikán látható, hogyan csökkent a táppénzesek átlagos száma, valamint az, hogy a különböző korcsoportokat nézve 2011 után a 29 év alattiak és az 50-54 éveseknél a legalacsonyabb a táppénzes távollétek száma. 
 
Forrás: buksza.postr.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A félelem tüntette el a magyar betegeket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector