Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Így kell kiszámolni a végkielégítést

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 21. vasárnap, 12:10

Hogyan kell kiszámolni a korábban nyolcórás, majd négyórás munkaviszonyban dolgozó munkavállaló végkielégítését? A kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász, az adozona.hu szakértője válaszolt.

  A végkielégítés mértéke az Mt. 77. § (3) bekezdésében meghatározott havi távolléti díj – utalt a jogszabályi helyre Hajdu-Dudás Mária, majd a következőképpen részletezte a számítás menetét:

  A távolléti díjat

- az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, pótlékátalány,
- az esedékesség időpontját megelőző utolsó hat hónapra kifizetett
a) teljesítménybér,
b) bérpótlék
figyelembevételével kell megállapítani.

  Az esedékesség időpontja a végkielégítés tekintetében

- a munkáltatói felmondás közlésének az időpontja,
- a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén és abban az esetben, ha jogügylet vagy jogszabály rendelkezése alapján a gazdasági egységet átvevő munkáltató nem az Mt. hatálya alá tartozik, a munkaviszony megszűnésének időpontja.

  A távolléti díj meghatározásakor külön-külön kell számítani az alapbérre + a pótlékátalányra + a teljesítménybérre + a bérpótlékokra eső távollétidíj-hányadot, melyek együttes összege = adja meg a távolléti díjat.

  A távolléti díj kiszámításakor, ha az irányadó időszakban munkabér-kifizetés nem történt, az alapbért kell figyelembe venni.

   Az alapbéren túl az irányadó időszakban (tehát az utolsó 6 hónapban) kifizetett bérpótlékokat csak korlátozottan kell számításba venni, így a bérpótlékok közül: a műszak-, és éjszakai, a vasárnapra, az ügyeletre, és a készenlétre járó pótlékokat.

  A bérpótlékot az egy órára járó távolléti díj kiszámításával kell figyelembe venni. Ez oly módon történik, hogy az irányadó időszakra kifizetett bérpótlék összegét osztani kell az irányadó időszakban, a beosztás szerinti munkaidőben a munkavállaló által teljesített órák számával (osztószám).

  A vasárnapi pótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a vasárnapok egyharmadában beosztás szerinti munkaidejében munkát végzett.

  A műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát.

   Az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el.

   A kérdező által vázolt esetben is irányadó az Mt. 136. § (3) bekezdése, mely szerint a havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét kell megszorozni az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával – hangsúlyozta szakértőnk.

Forrás:  adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így kell kiszámolni a végkielégítést.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector