Startlaphoz Csatlakozz!

A közfoglalkoztatottakkal fedik el a munkanélküliséget

Több ugyan a pénz, de kevesebbet ér

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 21. vasárnap, 14:13

Növekedtek azt átlagkeresetek, de a vásárlóérték mégis kevesebb, mint amennyi 2010-ben, illetve azelőtt volt. A kormányzat ugyan önti a pénzt a közfoglalkoztatásba, de onnan szinte lehetetlen vissza kerülni a versenyszférába és leginkább a munkanélküliségi adatok kozmetikázását szolgálja – írja a Népszava.

  Az átlagkeresetek 2,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz, 2013. január-októberhez képest a legalább öt munkavállalót foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a nonprofit szervezetek körében - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2014. január–októberben 234 400 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 248 900, míg a költségvetési intézményeknél 207 500 forintot kerestek. Ugyanakkor a közfoglalkoztatottak átlagosan 78 000 forintot vittek haza.
 
  A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási szférában voltak a legmagasabbak (482 400 forint), ezt az információ és kommunikáció (450 300 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) követte (406 800 forint). A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás (142 300 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (152 700 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (173 900 forint) dolgozói kerestek. Ebben az időszakban a nettó kereset 153 500 forint volt, ami 2,9 százalékkal magasabb, mint 2013. január–októberben.
 
   A Nemzetgazdasági Minisztérium a legfrissebb adatokat kommentálva közölte: októberben már 22 hónapja tart a keresetek vásárlóértékének töretlen emelkedése. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjétől megtudtuk: a reálkeresetek növekedése 3,7 százalékos volt októberben, ami az infláció hatását is figyelembe véve jónak mondható. A legtöbb szektorban nőttek a bérek, így széles körű emelkedésről beszélhetünk - közölte az elemző.
 
  Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője a Népszavának korántsem volt ennyire derűlátó. Úgy vélte, jelenleg a közfoglalkoztatás többnyire nem teremt értékeket, leginkább a statisztika javításra használja a kormány. Gyakorlatilag a közfoglalkoztatottakkal fedik el a munkanélküliséget. A büszkén hangoztatott 8 százalék körüli munkanélküliség 11 százalékra is felkúszna, ha a közfoglalkoztatottakat is beszámítaná a statisztikai hivatal. Belevesz viszont a foglalkoztatottak közé több mint 100 ezer olyan külföldön dolgozó magyar állampolgárt, akik még egy évnél még nem régebben vállaltak a határon túl munkát.
 
  A képviselő emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben egy közfoglalkoztatott még 60 200 forintot kapott havonta kézhez, ez az összeg jelenleg nagyjából 52 ezer forint. Ennek az összegnek a vásárlóértéke az elmúlt 4-5 év inflációját is figyelembe véve, beleértve az idei nulla közeli pénzromlási ütemet, több ezere forinttal kevesebb, mint 2010-ben volt. A minimálbér ugyan nominálisan nőtt, és most 66 480 forint, de a vásárlóértéke a 2010-es szinthez képest nagyjából 55 ezer forint - tette hozzá Gúr Nándor. A képviselő szerint a minimálbéreket legalább a létminimum szintjére, 88 ezer forintra kellene emelni, hiszen egymillió ember még ezt az összeget sem keresi meg. Ennek fedezete lehetne a státusz beruházásokra szánt összegek átcsoportosítása, az ezermilliárdos áfa csalások felszámolása, a költségvetés bevételeit csökkentő adóelengedések - áttekinthetetlen sporttámogatások - megszüntetése.
 
   Jövőre 270 milliárd forintot tervezett be a kormány a közfoglalkoztatásra, miközben a legtöbb kutatás szerint a közmunkások 5-12 százaléka tud csak elhelyezkedni a versenyszférában. A közmunkával sem csak látszattevékenységet lehetne végezni, hanem például állami-önkormányzati erdőtelepítéseknél hosszabb távon is foglalkoztathatnának az embereket. Sok helyen az önkormányzatoknál a közalkalmazottakat előbb kirúgják,majd közmunkásként vissza veszik, de már az állam fizeti őket - összegezte véleményét a szocialista politikus.

Forrás: Népszava

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több ugyan a pénz, de kevesebbet ér.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector