Startlaphoz Csatlakozz!

Megszűnik az évtizedes vívmány

Sokak nyugdíja még a létminimumot sem éri el

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 21. vasárnap, 16:56

A hét elején megszavazott költségvetés tartalmazza, hogy a kormány 2015-ben 1,8%-os inflációval számol. Ebből következik, hogy a nyugdíjak is ilyen mértékben fognak nőni.Ez azonban komoly növekedést nem hoz majd a nyugdíjasoknak, többségük amúgy is meglehetősen kevés pénzből kénytelen megélni. Ráadásul a költségvetés alapján elvesznek egy 40 éve velünk élő juttatást – olvasható a femina.hu oldalán.

2000 forintot nyer az átlagnyugdíjas
 
 A novemberi adatok szerint az átlagos öregségi nyugdíj Magyarországon 115 786 forint havonta. Jövőre egy átlagnyugdíjból élő ennek az 1,8%-ával, tehát 2000 forinttal fog többet kapni. Azoknak viszont, akik ennyit sem kapnak időskorukra, még ennél is soványabb emelés jut.
 
  Magyarországon kicsivel több, mint kétmillió nyugdíjas él, számuk pedig évről évre nő. Több mint felük azonban nem jut hozzá az átlagnyugdíjhoz, így ők 50 ezer és 99 ezer forint közötti összegből kénytelenek gazdálkodni. Az ő jövő évi nyugdíjemelésük sok esetben még az 1000 forintot sem fogja elérni.
 
Sokak nyugdíja még a létminimumot sem éri el
 
  Csakúgy, mint a munkabérek kapcsán, a nyugdíjak mértékében is komoly különbségek tapasztalhatóak az ország egyes térségeit illetően. Budapesten kicsivel meghaladja a 137 ezer forintot az átlagos nyugdíj mértéke, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban a 105 ezer forintot sem éri el.
 
  A KSH nyári létminimum-jelentése szerint egy egyedülálló felnőttnek havonta legalább 87 510 forintot kell kézhez kapnia, hogy meg tudjon élni. Ebből legalább 24 ezer forintot kell tudni élelmezésre fordítania annak érdekében, hogy rendesen táplálkozhasson. A fentiekből látszik, hogy sok nyugdíjas számára ez az összeg a nyugdíjának csaknem fele. Egy átlagos magyar a jövedelme harmadát költi élelmiszerre.
 
Megszűnik az évtizedes vívmány
 
  Még egy fontos változás 2015-től, ami a nyugdíjakat illeti: a költségvetési törvény értelmében jövőre megszűnik a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetősége. 40 éve azok vehetik igénybe ezt a fajta kedvezményt, akik veszélyes munkát végeznek, és fizikai kapacitásuk egy bizonyos - de még nem öregségi nyugdíjra jogosító - kor fölött már képtelenek ellátni feladatukat egészségkárosodás nélkül. Érdekvédelmi szervezetek szerint több tízezer embert érinthet a döntés.

Forrás: femina

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokak nyugdíja még a létminimumot sem éri el.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector