Startlaphoz Csatlakozz!

„Szellemi betanított munkások”

Iskolaigazgatók a tűréshatáron

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 22. hétfő, 07:01

A pedagógusoknak jó eséllyel csak a megemelt munkaterhelés marad, a beígért mértékű béremelésről viszont lemondhatnak. Megszüntették ugyanis a pedagógusbéreknek a mindenkori minimálbérhez kötését, ami az egyébként is sok sebből vérző köznevelési rendszer további színvonalcsökkenését idézi elő, fokozva a szakma kontraszelekcióját. Az elitiskolák vezetőinek tiltakozásához a Nemzeti Pedagógus Kar is csatlakozott, a javaslatot mégis elfogadták. A Hetek cikke.

   „A pedagógusbérek a legalacsonyabb diplomás bérek közé tartoztak, a tavalyi emelés tulajdonképpen a bérek néminemű kompenzációját szolgálta, a minimálbérhez való kötésük pedig az értékállóságukat. A pedagógus átlagbér most sem óriási, nettó 160 ezer forint körül van, ami továbbra is elmarad a szellemiek 180 ezer forintos havi átlagától. Ha a bérek értékőrzése sem garantált, akkor továbbra sem lehet pályán tartani a jó tanárokat, vagy odavonzani a tehetséges fiatalokat, különösen a megnövekedett munkaterhelés mellett. Ez nyilván az elitintézményeknek okozza a legnagyobb problémát. Mindez pedig az oktatás további színvonalromlásához vezet” – nyliatkozta a Heteknek Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke annak kapcsán, hogy élvonalbeli hazai gimnáziumok igazgatói nyílt levélben tiltakoztak a bérfinanszírozás megváltoztatása miatt.
 
  Protestált a budapesti Trefort, a Fazekas, a Radnóti, az Apáczai, a Városmajori, a veszprémi Lovassy, a Kempelen, a Pannonhalmi Bencés, a Deák téri Evangélikus, a Piarista és a Révai gimnázium igazgatója is. Mi több, a tiltakozók között volt a miniszter által életre hívott érdekvédelmi szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is.
 
  A módosítást tartalmazó költségvetési salátatörvényt a parlament kedden mégis elfogadta. Mint azt az egyik elitgimnázium igazgatójától a Hetek megtudta, a parlamenti szavazást követően elárasztották őket a különféle intézményvezetőktől jövő e-mailek, amelyek azt mutatják, hogy a szakmában óriási a felháborodás amiatt, hogy a tiltakozás ellenére a parlament elfogadta a törvénycsomagot. Mendrey László szerint az önkényes jogalkotás gyakorlata azt tükrözi, hogy a sok magasztos beszéd ellenére a kormány a pedagógusokat csupán szellemi betanított munkásoknak tekinti.
 
   Tavaly a köznevelési törvény bevezetését Hoffmann Rózsa, akkori szakállamtitkár úgy kommentálta, hogy a pedagógus munkaidő-növeléssel együtt garantálják a pedagógusbérek megfelelő emelését is. A munkaterhelés-vizsgálat 2010-ben, a 22 órás kötelező heti óraszám idején heti 51 óra átlagos munkaidőt mért a szakmában, amit tavaly 10 órával növeltek meg. „A köznevelési törvény a garantált illetményt az úgynevezett illetményalap százalékában határozta meg. Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 180 százaléka, egyetemi végzettség esetén a 200 százaléka lett volna. Ezzel szemben még a bevezetés előtt módosították a törvényt, a béremelést több lépcsőben kezdték megvalósítani, így a pedagógusok bére még 2016-ban sem éri el azt, amit eredetileg 2013-ra ígértek. Most pedig a minimálbérhez való igazítás szűnne meg, ezzel az eredeti ígéretekhez képest tovább romlik a helyzet” – írták az iskolaigazgatók, akik igencsak nehezményezték az egyeztetések teljes hiányát.
 
   Czunyiné Bertalan Judit szakállamtitkár a parlamenti szavazás után úgy reagált a tiltakozásra, hogy a pedagógusbérek „vetítési”, azaz számítási alapjául azért egy fix összeg és nem a minimálbér szolgál, hogy a közszolgálati dolgozók bérezésében elkerüljék az aránytalanságokat. Magyarul, elszállnának a pedagógusbérek. Czunyiné szerint az intézkedés „az infláció nemléte miatt” nem fog érdemi csökkenést okozni a pedagóguskeresetekben.
 
  „A bérek minimálbérhez kötése a korábbi sztrájkbizottsági tárgyalások legfontosabb vívmánya volt, és most ebben is önhatalmúlag visszalépett a kormány. Ez az utolsó csepp a pohárban, ezért a PDSZ választmánya kezdeményezte a sztrájkbizottság felállítását. December 3-án megküldtük levelünket a miniszterelnök úrnak, de választ mindmáig nem kaptunk. A módosításokat a világon senkivel nem egyeztették, még az NPK-val sem. Ezen túlmenően a nem pedagógus végzettségű dolgozók bérét is rendezni kell, akik 6 éve nem kapnak egy fillér emelést sem. Beszélni kell a pedagógus munkaterhelésről, az intézményvezetők döntési jogköreiről, de mindenekfölött a középfokú oktatás átalakításáról, amelyet a költségvetési törvény részeként szintén elfogadtak, s amelynek véghezvitele függhet a sztrájkok, tüntetések hatásától is” – mondta a Heteknek Mendrey, hozzátéve, hogy az egyeztetési tárgyalások sikertelensége esetén megkezdik majd a sztrájk előkészületeinek megszervezését, amire tél vége, tavasz eleje előtt nem fog sor kerülni. 

Forrás: Hetek
http://www.hetek.hu/
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Iskolaigazgatók a tűréshatáron.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector