Startlaphoz Csatlakozz!

Idén 15 százalékkal kevesebben maradtak ottho betegen

Változnak a táppénzes szabályok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 23. kedd, 07:20

Több táppénzzel kapcsolatos szabály változik januártól, például az összeg kiszámítása is. Az egészségügyi államtitkár szerint azok járnak majd jobban az új számítási móddal, akiknek az elmúlt egy évben emelkedett a fizetése.

  Az utóbbi napokban többen is torokfájás miatt keresték fel a Híradóban bemutatott rendelőt. Volt, aki már több napja köhög és lázas is, sokan betegségük ellenére azonban nem maradnak otthon, nem mennek táppénzre.
 
  Az elmúlt évhez képest 15 százalékkal kevesebben kérik a táppénzes állományba vételüket. Valószínűleg azért, mert jobban féltik a munkahelyüket. Komolyabb panaszokkal érkeznek már, és hamarabb szeretnének munkába állni – magyarázta Dobovics Nóra háziorvos.

  Jövőre jelentősen változnak a táppénz-szabályok, így a többi között a kiszámítás módja is. Jelenleg, ha valaki több mint egy éve ugyanazon munkahelyen dolgozik, akkor betegsége esetén a táppénz összegét az előző évi, teljes jövedelme alapján határozzák meg. Ez például változik.

  Időben közelebb kerülnek a kifizetéshez a jövedelmi adatok, tehát 180 nap az, amit figyelembe vesznek. Régebben az egy évvel korábbi jövedelmek alapján állapították meg a táppénz mértékét. Ezáltal, ha valakinek emelkedik a fizetése időközben, jobban is jár – mutatott rá Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára.

  Fontos változás még, hogy januártól megszűnik a különbség a rendszeres és a nem rendszeres jövedelem között, így a táppénzt az adóbevallásban szereplő jövedelem után számítják ki.

  Az esetleges csalások visszaszorítása érdekében lehetővé teszik a táppénz átmeneti megvonását, igaz, az utóbbi években egyre kevesebb szabálytalanságot tapasztaltak.

   Már sokkal kevesebb a visszaélés, illetve annak lehetősége. Évekkel ezelőtt megjelentek már az orvosszakmai szabálykönyvek, minden háziorvos asztalán ott vannak, amelyek teljesen világosan leírják, hogy milyen betegségben, hány hétre, milyen időszakra lehet valakit kiírni – tette egyértelművé Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász.

   Jövőre egyébként öt és fél milliárd forinttal többet lehet kifizetni táppénzre, mint 2014-ben. Idén 63 milliárd forint jutott erre a célra a költségvetésből.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Változnak a táppénzes szabályok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector