Startlaphoz Csatlakozz!

A somogyi átlagbérek közel egyharmadával alacsonyabbakmint az országos átlag

Mire lesz elég a minimálbér: 105 ezer forint az új határ?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 23. kedd, 15:01

Közel 3,4 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-növekedés, illetve három-négy százalékos bérajánlás: hírek szerint 3500 forint emelés után bruttó 105 ezer forintra emelkedhet a minimálbér. A garantált bérminimum pedig 4000 forinttal 122 ezer forintra nőhet – írja a sonline.hu.

  Svajda József, az MSZOSZ régiós elnöke szerint eredetileg négy-hat százalékról szólt az érdekvédők bérajánlása, s ezen felül egyéb követelésekről is tárgyalni kívántak a kormánnyal. Így a Munkatörvénykönyve-, illetve a sztrájktörvény módosításáról: a szakszervezetek képviselői nehezményezték, hogy nehéz sztrájkolni, illetve egyebek mellett az is el akarták érni, hogy négy éven belül a létminimumot közelítse meg a minimálbér.

– A somogyi átlagbérek még mindig közel egyharmadával alacsonyabbak, mint a nemzetgazdasági átlag – emelte ki. – S ha a legeredményesebb régiók mutatóival vetjük össze, akkor még súlyosabb a lemaradás. Van olyan somogyi cég, ahol az alkalmazottak közel 60-65 százalékát minimálbéren vagy ekörüli összegért foglalkoztatják. S hiába fizetnek nekik műszak pótlékot vagy más jogcímen plusz pénzt, ha a havi nettó alig 80-85 ezer forintra jön ki: sokat és keményen kell ezért az alacsony bérért is dolgozni. Svajda – térségünk gazdasági elmaradottságára utalva – aláhúzta:  a GDP-t tekintve a dél-dunántúli régió az EU-átlag alig 42 százalékát produkálja. Nyomatékkal arra is felhívta a figyelmet: a lemaradás nem csökkent az utóbbi időszakban. Így továbbra is arcpirítóan alacsonyak a bérek, holott szerinte az hozhatna megoldást, ha a minimálbér nettó 100 ezer forint körül alakulna. 

   – Nem csoda, ha egyre többen elvándorolnak külföldre – utalt a társadalmi következményekre Svajda. Hozzátette: sokan nem csak a magasabb kereset miatt mennek Ausztriába, Németországba, Nagy-Britanniába, Hollandiába vagy épp Írországba, hanem a hazainál gyakran jóval kedvezőbb béren kívüli juttatásért, illetve a dolgozók nagyobb megbecsülése is sokat nyom a latban.

   – El kell menni egy boltba nagybevásárlásra, s megnézni, hogy három és fél ezer forint mire elég – mondta Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke. – Nálunk nincs minimálbéres dolgozó, lehetőségekhez mérten igyekszünk megfizetni a dolgozókat.
Jelentős összegű béren kívül juttatást fizetnek, ám az elnök elismeri: az eltérő szakmákban más az eredménytermelő-képesség. A mezőgazdaságnak nem volt fényes éve 2014: a termény mennyiség általában hozta a várakozásokat, az árbevétel viszont elmaradt, s emiatt sok társaságnál valóban épphogy csak képesek előteremteni a munkatársak fizetését.
Harkány László, a somogyi vagyonvédelmi kamara elnöke szerint ágazatukban is kérdéseket vet fel a garantált bérminimum emelés. Egy dolog bizonyos: a szakmát terhelő gondok  – alacsony megbízási ár, bizonytalan piaci helyzet, gyenge fizetési morál – vélhetően nem szűnnek meg egy csapásra.

  – Somogyban közel 2500 vagyonőr dolgozik – tudtuk meg. – Szerintem jelentős részük a jogszabályban rögzített alapösszeget kapja meg az elkövetkező időszakban is, hiába nő a garantált bérminimum.

  Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: náluk valamennyi dolgozó bére emelkedik. A dél-somogyi cégnél nincs minimálbéren alkalmazott munkatárs. Az egyik somogyi középvállalkozás igazgatója lapunknak arról beszélt: elfogadja, hogy emelni kell a béreket. Ha rajta múlna, nem 3-4, hanem legalább 10-15 százalékkal növelné a kereseteket. Csakhogy a szorító pénzügyi gondok erre nem adnak esélyt, s ami igazán szomorú, hogy várhatóan a következő év sem a dicsőséges gazdasági sikerekről szól. Dobi István, a Szolidaritás Autóbuszközlekedési-Szakszervezet elnöke a Somogyi Hírlapot hétfőn arról tájékoztatta: 6,5 százalékos bérigényt fogalmaztak meg. Előreláthatóan január 5-én nyújtják be bérkövetelésüket, s még a hónap első felében megindulhatnak az egyeztetések. A Dél-Dunántúli Közlekedési Központnak – melynek a Kapos Volán is tagja – közel 2050 dolgozója van.
 
Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mire lesz elég a minimálbér: 105 ezer forint az új határ?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector