Startlaphoz Csatlakozz!

Átlagosan bruttó 927 ezer forintot keresnek

Évi 2,3 milliárd az állami vezetők fizetése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 28. vasárnap, 08:57

Soha ennyibe még nem kerültek nekünk az állami vezetők. A Blikk megkapta a Kormányzati Információs Központtól a fejesek teljes listáját, kereseteit és megdöbbentő számot láthattunk.

   Az állami vezetők – miniszterelnök, miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok – 165-en vannak, ám a biztosokkal és megbízottakkal együtt már 213-an. A teljes havi fizetésük meghaladja a bruttó 190 millió forintot, vagyis egy év alatt közel 2,3 milliárdba kerülnek nekünk.
 
  A teljes tábor úgy oszlik meg, hogy Orbán Viktor kormányfő és tíz minisztere alá 55 államtitkár és 99 helyettes államtitkár tartozik. De az ő munkájukat segíti még 31 miniszteri biztos, öt kormánybiztos, két miniszterelnöki biztos és 11 miniszterelnöki megbízott is.
 
   Azt, hogy a kabinet milyen nagylelkűen osztogatja az ilyen posztokat, két dolog is jól mutatja. Az egyik, hogy a kormánytag Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter például kormánybiztos is, igaz, a kínai és orosz gazdasági kapcsolatok összehangolásáért külön nem kap pénzt. Másrészt pedig a legutolsó miniszteri biztosi kinevezés éppen karácsony előtt, 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben.
 
   Háry András a humántárcánál a hivatalos indoklás szerint a „kis- és középvállalkozások duális felsőfokú képzésének összehangolását” lendítheti előre. Így nem véletlen, hogy a fejesek száma rendületlenül növekszik. Az államtitkárok közel háromszor annyian vannak, mint a Bajnai Gordon vezette kormány 2010-es búcsúzásakor, helyetteseik száma – őket akkor még szakállamtitkároknak hívták – pedig szintén duplája az akkorinak.
 
   A regimentnyi vezető közül egyébként alig vannak, akik nem kapnak szép bért. Mindössze nyolc pozíció nem kerül pénzébe az államnak, míg a legrosszabbul fizetett tisztviselőnek, Mihalovics Péternek, a gazdasági tárca miniszteri biztosának is havi bruttó 350 ezer forint jár. A fizetések azonban ennél sokkal nagyobbak.
 
  Az átlag bruttó 927 ezer forint, ami az átlagos magyar kereset – havi bruttó 234 600 forint – közel négyszerese. Az évi 2,3 milliárd forintos keresetüknél azonban sokkal többe kerül ennek a seregnek a fenntartása. Sokuknak járhat szolgálati autó, amelyet bizonyos esetekben sofőrrel együtt akár privát célokra is igénybe vehetnek.
 
   A kormány egyébként korábban is többször kifejtette: nem tartja a bürokrácia elburjánzásának a fejesek számának növekedését. A 2010 előtti 13 tárcához képest ugyanis ma már csak nyolc működik, s a feladatok koncentrálásával hatékonyabban, olcsóbban működik az állam, és az államapparátust is sikerült csökkenteni.

Forrás: Blikk

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Évi 2,3 milliárd az állami vezetők fizetése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector