Startlaphoz Csatlakozz!

A módosításról semelyik szervezettel sem egyeztetett a kormány

Megint átverte a kormány a tanárokat: sztrájkot emlegetnek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 28. vasárnap, 14:36

Kellemetlen érvágást jelenthet a tanároknak, hogy a bérüket a kormány nem a mindenkori minimálbérhez, hanem a 2014-es minimálbérhez köti, így már rövid távon is csökken a fizetésük értékállósága. Bár a szakszervezetek, az elitgimnáziumok vezetői és a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője is tiltakozott a módosítás ellen, a Fidesz mégis megszavazta azt. A tanárok munkaterhelése heti átlagban a hatvan órát közelíti, januárban sztrájk is lehetséges – olvasható a pecsistop.hu oldalán.

   Bár minden szakszervezet, az elitgimnáziumok igazgatói, sőt még a kormány által összegründolt Nemzeti Pedagógus Kar vezetője is kikelt az ellen, hogy a kormány módosítaná a pedagógus életpályamodell alapját, a kormánypárt mégis megszavazta a módosítást, mely miatt 2015 februárjában már kevesebb lehet a tanárok fizetése.
 
   A nemzeti köznevelésről szóló 2011-es törvény ugyanis a mindenkori minimálbérhez kötötte a pedagógusok fizetését, ám a módosítás a következőt tartalmazza: „A javasolt módosítás biztosítja a pedagógus illetménytáblának és a pótlékalapnak a jelenlegi minimálbér szintjén való rögzítését” - olvasható az Index cikkében. Vagyis a 2014-es szint maradna az illetmény mindenkori (vagy ameddig újabb módosítás nem születik a törvényhez) alapja, ami rövid távon a fizetések értékállóságát csökkentheti, mivel a minimálbért az utóbbi időkben minden évben az inflációhoz közelítve emelte meg a kormány. 

   A módosítás megszavazása után az elitgimnáziumok vezetői - egyikük a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke - nyílt levelet írtak a kormánynak, melyben a következőket fogalmazták meg. 

  „A 2012-ben hatályba lépett köznevelési törvény a pedagógusoknak 2013. szeptember 1-jétől jelentős béremelést helyezett kilátásba. A törvény a garantált illetményt az ún. illetményalap százalékában határozta meg. Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 180%-a, egyetemi végzettség esetén a 200%-a lett volna.

  Ezzel szemben még a bevezetés előtt módosították a törvényt, a béremelést több lépcsőben kezdték megvalósítani, így a pedagógusok bére még 2016-ban sem éri el azt, amit eredetileg 2013-ra ígértek. Most pedig a minimálbérhez való igazítás szűnne meg, ezzel az eredeti ígéretekhez képest tovább romlik a helyzet. Annak ellenére, hogy a hírek szerint a gazdaság egyre jobban teljesít. Annak ellenére, hogy a pedagógusok bére elmarad a diplomás átlagtól. Annak ellenére, hogy a csekély társadalmi megbecsülés miatt egyre kevesebb tehetséges fiatal választja a pedagógus pályát. Annak ellenére, hogy az oktatás színvonala meghatározó jelentőségű az ország jövője szempontjából” - olvasható az Index cikkében.
 
   A tiltakozóknak Czunyiné köznevelési államtitkár azt válaszolta, hogy a minimálbér helyett azért alkalmaztak egy fix összeget a pedagógusbérek számítási alapjának, „hogy a közszolgálati dolgozók bérezésében elkerüljék az aránytalanságokat. Magyarul, elszállnának a pedagógusbérek. Czunyiné szerint az intézkedés „az infláció nemléte miatt” nem fog érdemi csökkenést okozni a pedagóguskeresetekben.” - olvasható a Hetek atv.hu által közreadott cikkében. Mindezek mellett a cikkből kiderül, már 2010-ben a 22 órás kötelező heti óraszámnál megmérték, egy tanár átlagosan heti 51 munkaórát dolgozik, a kötelező óraszámot ugyanakkor 2013-ban 10 órával növelték.

  A módosítás megszavazása miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte a sztrájkbizottság felállítását, ám Orbán Viktor válaszra sem méltatta levelüket. Mendrey László szakszervezeti elnök szerint a módosításról semelyik szervezettel sem egyeztetett a kormány, és a nem pedagógus végzettségű dolgozók bérrendezésében sincs előrelépés, holott ezen munkavállalók béréhez hat év óta nem nyúlt senki, nem volt emelésük. Mendrey úgy vélekedett a Népszabadságcikkében, nincs más hátra, mint hogy januárban sztrájkoljanak a tanárok.
 
Forrás: pecsistop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megint átverte a kormány a tanárokat: sztrájkot emlegetnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector