Startlaphoz Csatlakozz!

Online szavazást indított a bevásárlóközpont-szövetség

Ki fog itt plázázni vasárnap?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 29. hétfő, 09:17

A kiváló aranyvasárnapi forgalom sem csillapítja a bevásárlóközpontok aggodalmát a március közepén hatályba lépő zárva tartási törvénnyel kapcsolatban. Szövetségük online szavazást indított a bevásárlóközpontok honlapjain és a Facebookon – írja a Világgazdaság.

  Januárban rendkívüli közgyűlést tart a Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetsége által a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban javasolt népszavazásról és az ahhoz szükséges aláírásgyűjtésről a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ). A törvénytervezet hírére november elején több kereskedelmi érdekvédelmi szervezet a parlament döntése előtt széleskörű társadalmi felmérést tartott szükségesnek. A törvény elfogadása esetén a VOSZ népszavazást helyezett kilátásba. Az MBSZ a szakmai érveinek felsorolása mellett írásban kérte Áder Jánosköztársasági elnököt, hogy ne írja alá az üzletek vasárnapi bezárására vonatkozó törvényt. Az üzletek jövőbeni vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatosan pedig online szavazást indított az MBSZ a bevásárlóközpontok honlapjain és a Facebookon. A szövetség által mért adatok szerint a bevásárlóközpontokat a heti látogatók 11-16 százaléka vasárnap keresi fel, bár a szombat vitathatatlanul a hét legerősebb napja. Így feltehetően szombaton valóságos tumultus lesz a plazákban, mert – véli a szövetség – a vásárlók az egy nappal rövidített nyitva tartási időben is a nagy választékú és kényelmesebb körülményeket biztosító üzleteket fogják előnyben részesíteni. Március közepétől, a törvény hatályba lépése után fognak szembesülni a kereskedők és alkalmazottaik, valamint a vásárlók a törvény összes negatív hatásával – jegyezte meg lapunknak Balatoni Judit, az MBSZ főtitkára.
 
   Egy 150 boltos bevásárlóközpontban a vendéglátó egységeken felül néhány üzlet tarthat nyitva vasárnap a törvény szerint, kérdéses azonban, hogy azoknak érdemes-e kinyitniuk, hiszen éppen azok a mágnesbérlők, vagyis a nagy áruházak nem működhetnek, amelyek miatt bejön a látogatók jelentős része. A mozikat is felvonultató központoknak viszont vannak már tapasztalataik, hiszen a nemzeti ünnepeken is zárva voltak az üzletek, a mozik és az éttermek ugyanakkor fogadták a látogatókat. Ám más a helyzet, ha ez ötven vasárnapon át ismétlődik. A legtöbb bevásárlóközpontban végig kell menni az üzletsoron a moziig, és ha csak az van nyitva, akkor is kell működtetni a mozgólépcsőket és a felvonókat, valamint a szellőzőrendszert és a világítást is, ami az üzemeltetőknek jelentős költség. Az MBSZ elnöksége szerint a vasárnapi nyitva tartást korlátozó törvény nyilvánvalóan nem fogja elérni a célját, ezért csak feleslegesen okoz zavart a jelenleg jól működő kiskereskedelemben.
 
   A bevásárlóközpontokban igen erős volt az aranyvasárnapi forgalom, különösen a műszakicikk-áruházakban. Rohrböck András, az Expert Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy jóllehet a karácsonyi szezon sztárjai az okostelefonok és a számítástechnikai berendezések – kiváló ár-érték arányuk révén erősen jönnek fel a „no-name” kínai készülékek –, idén azonban új termékkörök is megjelent a kedvencek listáján, amellett, hogy néhány árucikk keresettsége már év közben is szárnyakat kapott. Így például az első háromnegyed évben 55 ezer mosogatógép és 7 ezer szárítógép talált gazdára. Az előbbi forgalma 15 százalékkal, az utóbbié csaknem 70-nel bővült szeptember végéig, és a trend azóta nem változott, jóllehet tavaly ez a két termék nemigen volt kelendő. Manapság pedig már a 200 ezer forintos szárítógépek is meglepően jól fogynak.
 
   Szintén új fejlemény, hogy egyre többet költenek a vásárlók haj- és testápoló készülékekre, valamint minőségi, akár 50-100 ezer forintos fej- és fülhallgatókra – emelte ki Rohrböck András, aki szerint 2008 óta ez az első év, amikor az ilyesfajta kényelmi készüléket is jól fogytak. Új kategóriaként pedig megjelent az önmagéban nem jó hangminőségű lapostévék kiegészítőjeként a készülék alá szerelhető soundbar, amely a mélynyomóval együtt már élvezhetőbbé teszi a filmnézést.
 
  Hasonló tendenciáról számolt be Dobos Kata, az Euronics áruházlánc marketing igazgatója is: a szépségápolási cikkek és az okostelefonok a legkelendőbbek, ugyanakkor jóllehet a hálózatban kevesebb táblagép kelt el a vártnál, a bevétel még nőtt is, mert a 30 ezer forintnál olcsóbb táblák helyett a drágábbakat veszik.
 
Horvátországban megbukott a szabad vasárnap
 
  Horvátországban – a katolikus egyház nyomására – 2009 január elsején lépett hatályba az üzletek vasárnapi zárva tartását elrendelő törvény, amit még az év októberében eltörölt a horvát alkotmánybíróság arra hivatkozva, hogy a vasárnapi bevásárlási tilalom szügségtelen egy demokratikus társadalomban. Emellett nem védi meg a munkavállalókat, korlátozza az üzleti vállalkozás szabadságát és a kivételek miatt a piaci versenyt is – tájékoztatta lapunkat az Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége.

Forrás: Világgazdaság

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ki fog itt plázázni vasárnap?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector