Startlaphoz Csatlakozz!

Köznevelés-fejlesztési stratégia

Nem elég a magas szintű pedagógusképzés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 30. kedd, 18:36

A kormány célja, hogy az új pedagóguspolitika és alkotóelemei - életpálya, bértábla, tanfelügyelet, szaktanácsadás, új továbbképzési rendszer - hatékonyan ösztönözzék a minőségi munkát, és támogassák a pedagógushivatás szakmai megújítását valamint presztízsének növelését. Többek között ezt tartalmazza a kormany.hu oldalon közzétett Köznevelés-fejlesztési stratégia, amely szerint 2015 végére kialakul a pedagógus-továbbképzések mindenki számára mindenhol elérhető kínálata és elkészül az életpálya-modell köztes értékelése és a továbbfejlesztési javaslatok.

    Mint írták: a köznevelésben dolgozó pedagógusok száma a 2003/2004-es tanévtől kezdődően folyamatosan és jelentős mértékben csökkent, nyolc év alatt mintegy 19 ezerrel. 

    Ezzel párhuzamosan az iskoláskorú gyermekek száma is csökkent - írták, hozzátéve: bár a pedagógushiány jelen van egyes területeken a magyar iskolákban, annak mértéke korántsem olyan magas, mint egyes európai országokban. Összességében – egyelőre – nem lehet pedagógushiányról beszélni a hazai köznevelési rendszerben. 

    Bizonyos területeken, bizonyos térségekben és képzési formákban azonban hosszabb távon ez a probléma előtérbe került (ének-zene oktatás, szakoktatók, természettudományos tantárgyak) amire mind a pedagógusképzésnek, mind pedig a pedagógus továbbképzésnek időben fel kell készülnie - jelezték a 103 oldalas dokumentumban. 

    A fejlett országokkal összevetve nemcsak létszámában, hanem összetételében is kissé eltér a magyar pedagógustársadalom. Bár szinte minden országra jellemző a pálya elnőiesedése, nálunk más országokhoz viszonyítva még nagyobb arányban dolgoznak nők a pályán, mint férfiak - mutattak rá az összegzés készítői. 

    Az OECD pedagóguskutatásában résztvevő országokban alsó középfokon tanítók 70 százaléka nő, ez az arány Magyarországon 77 százalék. A pedagógusok életkor szerinti összetétele tovább tolódott az idősebb pedagógusok irányába. Nemcsak hazai probléma azonban a pedagógusok elöregedése. A fenti kutatás arra is rámutatott, hogy a pedagógusok többsége 40 év feletti. Kétszer annyian vannak az 50 év feletti pedagógusok, mint a 30 év alattiak. Vagyis a legtöbb országban hamarosan pedagógushiánnyal kell számolni. Magyarország adatai e téren megfelelnek a kutatás átlagának, a pedagógusok 12 százaléka 30 év alatti és 28 százalékuk 50 év feletti. 

    Kitértek arra is: a pedagógus és tanuló arány Magyarországon az EU-átlag közelében van, a pedagógusok terheltsége jóval magasabb, lévén több adminisztratív, technikai, vagy éppen egyéb szakmai feladatot is a pedagógusoknak kell ellátni, míg ezen tevékenységeket más országokban jellemzően pedagógus asszisztensek vagy egyéb szakszemélyzet lát el.

    A dokumentum szerint a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj bevezetése 2013-tól kezdve bizonyítja a kormányzat szándékát a pedagógushiány csökkentésére és a tehetséges tanulók pedagóguspályára vonzására. Az ösztöndíjprogramban a pedagógusképzésbe, azon belül a természettudományos képzésbe jelentkező, és jó tanulmányi teljesítményt mutató hallgatóknak kiemelt ösztöndíjat folyósítanak. Az ösztöndíjjal együtt jár, hogy a tanulmányok befejezése után a hallgatónak vállalnia kell az állami intézményfenntartó központ által felkínált állást, ami segítheti a pedagógushiányban szenvedő települések iskoláinak fiatal pedagógusokkal történő ellátását, valamint ösztönözheti a sikeres középiskolai tanulók pedagóguspályára vonzását.

    Kitértek arra is, hogy a köznevelésben dolgozók fizetése hosszú ideje egyáltalán nem nőtt, a közalkalmazottak 13. havi illetményének megvonásával 2009-ben radikálisan csökkent. Felidézték, hogy a 2013. szeptember 1-jétől bevezetették az új előmeneteli rendszerhez kapcsolódó, az addiginál lényegesen magasabb béreket biztosító bértáblát. A rendszer felmenő rendszerű, teljes körű bevezetése 2013 és 2017 között valósul meg - jelezték. 

    Kiemelték, hogy a legjobb pedagógusok pályán tartása érdekében nem elég a magas szintű pedagógusképzés, hanem ugyanolyan fontos folyamatos szakmai támogatást és korszerű pedagógus-továbbképzéseket nyújtani számukra. Ennek a módszertani képzéseken felül része kell, hogy legyen a személyiségfejlesztésre irányuló, a kiégést megelőző vagy kezelő továbbképzés is.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem elég a magas szintű pedagógusképzés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector