Startlaphoz Csatlakozz!

Három éve változatlan a nyolcórás munkáért járó fizetés

A hómunkások bekerültek a NAV célkeresztjébe

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 05. hétfő, 10:34

Százötven forinttal emelkedett az alkalmi hómunkások bére 2010-ben, ám három éve változatlan a nyolcórás munkáért járó fizetés. Ha leesik a hó, a hajléktalanok egy része biztosan nem vehetne részt még ebben az éhbéres foglalkoztatásban sem. A NAV viszont fokozott figyelmet fordít az alkalmi munkásokra – írja a Népszava.

   Most már kétségkívül itt az igazi tél. A hét végén sok baleset történt az ónos eső miatt, főleg Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Egerben volt olyan kereszteződés, ahol szó szerint egymás után csúsztak ki az autók. Közben pedig az észak-keleti országrészben már a hó is megjelent.
 
   Budapesten egyelőre csak foltokban volt látható hó, de ez nem jelenti azt, hogy a fővárosban az idén nem lesz fehér takaró. Így alkalmi hómunkásokra is minden bizonnyal szükség lehet. Az ő napjuk munkavédelmi, és hólapát-kezelési oktatással, valamint szondáztatással kezdődik majd, ha beköszönt a kemény tél Budapesten. Lapunk úgy értesült, a munkára jelentkezőknek ezen a szokásos procedúrán kívül további bürokratikus eljáráson is át kell esniük.
 
   Egy közterület-fenntartó a Népszavának elmondta, az alkalmi munkásoknak a munkaidő kezdete előtt két órával kell jelentkezniük, mert a cégnek az adóhatósághoz akkor kell „lejelentenie” a majdani dolgozókat. A munka végeztével pedig ismételt szondáztatás után „kijelentik” a NAV-nál a munkást, aki csak ezután kaphatja meg a pénzt. Erre az „üres” időre természetesen nem jár semmiféle kompenzáció. (Hogy a ledolgozott nyolcórás műszak végén elszíneződő szonda miatt miképpen tartható vissza a megállapított bér, az jogászok szerint is aggályos.)
 
  A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tájékoztatása szerint a munkára jelentkezésnél be kell mutatni a személyes okmányokat; ezek: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adóazonosító kártya. Valamint a hidegben, tartós munkavégzésre alkalmas öltözetben kell megjelenni.
 
   A feltételeknek azonban a „független”, azaz nem gondozott hajléktalanoknak csak kisebb része képes teljes mértékben megfelelni, tehát ők eleve kiesnek ebből a munkalehetőségből. Kritikus pont azonban a négy érvényes okmány egyidejű megléte is. Miután pedig a jelentkezők saját ruházatukban végzik a munkát, az „alkalmas öltözék” is szubjektív megítélés alá eshet, azaz emiatt sem bizonyulhat mindenki alkalmasnak.
 
  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által gondozott hajléktalanok – éppen a munkakeresés elősegítésére – rendelkeznek a szükséges okmányokkal, lakcímük pedig a szolgálat intézménye lehet. Az esetleges pótlásokról a szervezet munkatársai gondoskodnak – mondta lapunknak Romhányi Tamás kommunikációs vezető. Utcai gondozóhálózatuk is segít a fedél nélkül élők iratpótlásában azoknak, akik ezt igénylik, elfogadják.
 
   Az alkalmi hómunkások bére 2010 januárjában nappalos műszakban nettó 3200, délután 3400, éjszaka 3600 forint volt. Három éve 150 forinttal emelték meg ezt az összeget, s az azóta is változatlan. Így az órabér még a legkeményebb éjszakai műszakban sem éri el az 500 forintot.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A hómunkások bekerültek a NAV célkeresztjébe.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector