Startlaphoz Csatlakozz!

A cég szakszervezeti vezetőket rúgott ki egy éve

Elkaszálta a Honsát az Egyenlő Bánásmód Hatóság

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 06. kedd, 12:27

Megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a pécsi Honsa - áll az ilyen ügyekre szakosodott hatóság határozatában. A cég szakszervezeti vezetőket rúgott ki egy éve, majd - most már a hatóság szerint is - elkezdte kiléptetni a tagokat. Egyelőre egymilliós bírság a jutalom – értesült a pecsistop.hu.

  Mint ismert, még 2013 novemberében hét szakszervezeti vezetőt és hangadót bocsátottak el egyik napról a másikra a német tulajdonú pécsi Honsa Kft-től. A cég autóalkatrészeket gyárt Pécsett, úgy tudjuk, összesen 600-an dolgoznak az üzemben.

  Burcsa Sándor szakszervezeti titkár akkor elmondta: 2013 nyarán alapítottak a cégnél szakszervezetet, mert szerintük a munkáltató semmibe vette a dolgozókat. Kétszer tudtak tárgyalni a vezetéssel, a megbeszélés elmondása szerint normális hangnemben folyt, de végül azt közölték velük: szeretnék, ha feloszlatnák a szakszervezetet. Azzal magyarázták: az előző igazgató valóban nem volt mindenben a csúcson, de az újban már bízhatnak. Miután elkezdték a tagtoborzást, felhívták a titkárt az irodába, és felmondtak neki, majd a következő napokban a szakszervezet másik hat tagjának is. A hírek szerint, és ezt azóta sem sikerült megcáfolni, ezután elkezdték kiléptetni a tagokat a szakszervezetből, amelynek pedig a létét is tagadta a társaság.
 
  A kirúgásokat azzal magyarázták: átálltak más munkabeosztásra, és nem kell annyi ember. Van, aki nyolc éve dolgozik ott, hiába van bérelt munkaerő. Volt, akinek a munkáját nem tudták pótolni, és azonnal behívták az éjszakást. Elküldtek több olyan embert, akinek a dolga az új munkaerő betanítása volt. Az egyik elküldött alkalmazott azt mondta: a zuhogó esőben biciklivel ment be szabadsága után dolgozni, és egyszerűen nem engedték be a gyárba, arra már nem vették a fáradtságot, hogy előtte értesítsék.

   Az ügyből nemzetközi botrány lett. Először a helyi szakszervezetek és a Vasas állt ki a kirúgott pécsi emberek mellett. Benke Norbert szakszervezeti vezető (MSZOSZ, Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége, Vasas Szakszervezeti Szövetség) már a botrány kipattanásakor elmondta: értetlenül állnak az eset előtt. Hozzátette, amit a Honsa tesz, az Európában és Magyarországon is példátlan. 

   A 2013 decemberében megalakult óriás-szakszervezet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyik első akciója éppen egy pécsi demonstráció volt, a Honsa telepe előtt vonult fel a 250 ezres tagságú szervezet teljes vezetése.

  A Honsa több német autógyár beszállítója, ott azonban komolyan veszik a szakszervezeteket. Így esett meg, hogy a Vasas Szakszervezet németországi megfelelője, az IG Metall is nemtetszését fejezte ki.

  A kirúgott szakszervezeti vezetők munkaügyi bírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordultak, utóbbi a napokban hozta meg határozatát. Ebben megállapítja: a hozzájuk fordult munkavállalói csoporttal szemben zaklatást valósított meg a Honsa, ezzel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és egymillió forintos bírságot szabott ki a cégre.

   A vizsgálat lefolytatásakor a hatóság megállapította, hogy nem csak kirúgták a cégtől az augusztus elején alakult szakszervezet - amelynek létét a cég a nyilvánosság előtt is tagadta - vezetőit és hangadóit, de megpróbáltak tagokat kiléptetni a szakszervezetből. A nyilatkozatot végül kilencen írták alá, a beadott panaszból az derült ki: kirúgással fenyegetve csikarták ki tőlük a szignót. Jellemző az állapotokra, hogy ezt tanúvallomásban már csak egyikük vállalta.

  Az EBH határozata szerint a Honsa esetében a az emberi méltóságot sértő magatartás, a zaklatás, a megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő és támadó környezet is tetten érhető volt.

  Benke Norbert üdvözölte az EBH határozatát. Mint mondta, egy éve húzódik az ügy, most viszont már láthatóan elindult valami. - Mi semmi mást nem kérünk, csak hogy tisztességesen bánjanak a munkavállalóval, ne kérdőjelezzék meg a szakszervezet létjogosultságát - mondta a Vasas regionális vezetője. - Ezek után viszont nagy reményekkel nézünk a munkaügyi bírósági ítélet elé.

Forrás: pecsistop.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elkaszálta a Honsát az Egyenlő Bánásmód Hatóság.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector