Startlaphoz Csatlakozz!

Minden esetben jogszerű?

A munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 06. kedd, 15:06

A közös megegyezés a munkaviszony megszüntetésével járó jogi kockázatok csökkentésének a legjobb módja. azonban előfordul, hogy egy-egy munkáltató túl messzire megy annak érdekében, hogy az eltávolítani kívánt munkavállalót rábírja a közös megegyezés aláírására. Minden esetben jogszerű a közös megegyezés, vagy ugyanúgy peres eljárás lehet a vége, mint a felmondásnak? – írja a piacesprofit.hu.

Mi a közös megegyezés?
 
  A közös megegyezés a munkaviszony megszüntetésének a felek egyetértésén alapuló módja, szemben a felmondással, ami a munkáltató, vagy a munkavállaló egyoldalú döntésén alapul. A Munka Törvénykönyve nem szabályozza részletesen a közös megegyezés feltételeit, így a bírói gyakorlat alakította ezeket. A leglényegesebb, hogy a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést tartalmazó iratból egyértelműen ki kell derülnie annak a szándéknak, hogy a munkaviszonyt mind a munkáltató, mind a munkavállaló meg kívánja szüntetni, közöttük egyetértés van.
 
   Ezért például nem tekinthető közös megegyezésnek az így elnevezett, de tartalmában munkáltatói felmondást tartalmazó irat, még akkor sem, ha azt a munkavállaló az átvétel vagy az „elfogadás” jeleként aláírja.
 
  Elsősorban a tartalomnak van jelentősége és nem annak, hogy a felek hogyan nevezik el a megegyezést tartalmazó iratot. Szintén elfogadott közös megegyezésként, ha a felek közös megegyezésre vonatkozó egybehangzó nyilatkozatait két külön okirat tartalmazza.
 
A papír mindent elbír?
 
  Gyakran lehet hallani, hogy a közös megegyezésben a felek bármiről rendelkezhetnek. Ez azonban nem teljesen igaz. Természetesen a felek a közös megegyezésben szabadon megállapodhatnak például a munkaviszony megszüntetésének idejéről, a munkavállalónak járó juttatásokról.
 
  Ugyanakkor a közös megegyezés nem tartalmazhat olyan megállapodást, amely a Munka Törvénykönyve szabályaiba vagy más munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a célja e szabályok megkerülése. Szintén nem tartalmazhat a megállapodás nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütköző megegyezést sem.
 
A közös megegyezés is megtámadható
 
  Előfordulhat, hogy egyes munkáltatók „lelki terrorral” vagy akár fizikai eszközökkel igyekeznek rábírni a dolgozót a közös megegyezés aláírására. Ilyen esetben a munkáltató még akkor sincs biztonságban, ha a munkavállaló aláírta a megállapodást, mert ez esetben a munkavállaló a közös megegyezést megtámadhatja.
 
  A megállapodás megtámadására a munkavállaló elsősorban akkor jogosult, ha annak aláírására a munkáltató megtévesztéssel, kényszerrel vagy jogellenes fenyegetéssel vette rá. Itt elsősorban olyan munkáltatói magatartások jöhetnek szóba, amelyek egyértelműen és döntően befolyásolják a munkavállaló szabad akaratát a közös megegyezéssel kapcsolatban. Így a bírósági gyakorlat szerint önmagában nem elég alap a megtámadáshoz, ha a munkavállalónak a megegyezés tervezetét nem adták oda, hogy megmutathassa pl. az ügyvédjének. Szintén nem alapozhatja meg a megtámadást, ha a tárgyalások során a munkavállaló egyedül volt a munkáltató képviselőivel szemben. Viszont eredményes lehet a megtámadás, ha például a munkavállalónak nem volt érdemi lehetősége arra, hogy a közös megegyezés tervezetét megismerje, vagy ha nem engedik ki a helyiségből, amíg alá nem írja a megegyezést.
 
Forrás: piacesprofit.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector