Startlaphoz Csatlakozz!

Sok vállalati bankszámlát zároltak a bankok

Több ezer cégnél hiába várják a fizetést

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 07. szerda, 18:47

 A vállalati bankszámla tulajdonosok nagy része nyilatkozott december 31-ig tényleges tulajdonosáról, több ezer számlát azonban – azokét, akik nem tették meg a nyilatkozatot határidőre – a törvénynek megfelelően zárolták a bankok – írja a Piac&Profit.

  A pénzmosás elleni törvény 2013. július 1-jei módosítása nyomán a jogi személyiséggel rendelkező hazai vállalkozások és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, valamint az egyéb jogi személyek, például alapítványok, egyesületek képviselőjének 2014. december 31-ig kellett írásban nyilatkozniuk a számlavezető hitelintézetüknél tényleges tulajdonosukról, amennyiben ezt korábban nem, vagy nem a jogszabálynak megfelelő tartalommal tették meg. A zárolás feloldása érdekében az ügyfeleknek pótolniuk kell a nyilatkozatot, amelyet több csatornán  is rendelkezésre bocsáthatnak: postai úton, személyesen a bankfiókokban vagy vállalati irodákban, faxon, e-mailben szkennelt formátumban.
 
   Az OTP Bank arról tájékoztatta az MTI-t, hogy érintett ügyfeleinek 95 százaléka időben leadta nyilatkozatát. Az önkormányzati ügyfeleket nem számítva körülbelül 196 ezer nem lakossági ügyfele van az OTP Banknak. Január 1-jén tízezer ügyfélnek hiányzott a megfelelő nyilatkozata, ám ezek döntő többsége csak minimális számlaforgalmat bonyolít le.
 
   A törvényi előírásnak megfelelően, amíg a nyilatkozatot meg nem kapja, a bank nem teljesíti az ügyfél által kezdeményezett tranzakciókat. Ha az ügyfél leadja a nyilatkozatot, attól kezdve ismét zavartalanul forgalmazhat tovább a számláin.
 
   A K&H Bank  a jogszabály adta határidőnél szigorúbb határidőt jelölt ki. Ehhez a határidőhöz igazította a bank az összes releváns teendőt – váalszolta a pénzintézet az MTI kérdésére. Ennek köszönhetően mostanra az érintett ügyfélkör legnagyobb része rendelkezik a szükséges érvényes nyilatkozatokkal. Jelenleg mindössze néhány olyan alapítvány vagy egyesületet van, amelyek nem felelnek meg az új törvénynek, mivel az ő számlazárásuk, kezelésük nem normál ügymenet szerint történik (például hatóságilag zárolt számlák, letéti számlák).
 
   Az UniCredit Bank több lépcsőben, folyamatos és többcsatornás tájékoztatással hívta fel ügyfelei figyelmét a december 31-ei határidőre. Az év végi ünnepek előtt e-mailben és SMS-ben is értesítették az érintetteket, majd telefonos ügyfélszolgálatunk kereste az addig még nem nyilatkozó ügyfeleket.
 
   Az érintett vállalati, vállalkozói ügyfelek csupán elenyésző százaléka, többségében a számlán tranzakciót csak ritkán kezdeményezők nem tettek az előírásnak megfelelő nyilatkozatot. Az utolsó pillanatokban és még azon túl is számos nyilatkozat érkezett az UniCredithez, így arra számítanak, hogy a közeljövőben ez a minimális arány is tovább csökken.
 
   Az Erste Bank több tízezer ügyfelet azonosított nyilvántartásaiban, akik kötelesek voltak tényleges tulajdonosi nyilatkozatot tenni 2014. december 31-ig. Az érintett ügyfelek megkeresése már 2014. tavaszán megkezdődött, amelyhez az Erste több információs csatornát is igénybe vett. A határidőig nem nyilatkozó ügyfelek számláit 2015. január 1-től a bank a törvény szerint zárolta.

Forrás: Piac&Profit

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több ezer cégnél hiába várják a fizetést.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector