Startlaphoz Csatlakozz!

A SZÉP-kártyánál is szebb

Az öngondoskodás felől a fogyasztás felé terelnek az új cafeteria szabályok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 09. péntek, 13:50

Csupán két cafetéria-elem, a bölcsődei támogatás és a sportrendezvény-belépő, illetve az annak vásárlására szolgáló utalvány adható ez évtől adómentesen és korlátlanul. A két béren kívüli juttatás közül azonban az előbbit gyakorlatilag lehetetlen igénybe venni, az utóbbi viszont jó szolgálatot tehet a kongó stadionok megtöltésében – olvasható a Világgazdaságban.

   Az öngonodskodás felől a fogyasztás felé terelnek az új cafeteria szabályok, a megtakarított összegek viszaesésével számolhatnak a nyugdíj- és egészségpénztárak is. A munkavállalók zömének most kell eldöntenie, hogy a korábbi béren kívüli juttatások közül melyeket tartja meg – az adózási rendszer átalakításának épp az öngondoskodás eshet áldozatul. A január elsején hatályba lépett módosítások szerint a béren kívüli juttatások esetében 200 ezer forintos keretig ugyan nem változnak az adóterhek, de 200 ezer és 450 ezer forint között csak a SZÉP-kártya esetében él a 35,7 százalékos teher, a fölött már 51,17 százalékkal adózik a cafetéria.
 
  Havi 16–17 ezer forintos keret viszont egy bérlettel és egy étkezési utalvánnyal kimeríthető, vagyis ha valaki ragaszkodik az eddig legnépszerűbb juttatásokhoz (az Erzsébet-utalvány után rögtön az utazási támogatás a második legkedveltebb forma), akkor már ezen felül csak a SZÉP-kártyát választhatja. Ez különösen kedvezőtlenül hathat az egészségpénztári támogatásokra, amelyek mértéke számítások szerint akár a munkáltatói befizetések 30 százalékkal, 20 milliárddal is csökkenhet. 

   Természetesen a munkáltató kiegészítheti adómentesen adható béren kívüli juttatásokkal is a cafeteriát. Ide összesen öt cafetéria-elem tartozik.
 
   A lakáscélú támogatás, a kultúra-utalvány, a kockázati és az élethosszig tartó életbiztosítás, a bölcsődei szolgáltatás, a sportbelépő vagy -utalvány adható adómentesen a munkavállalónak. Igaz: a kultúra-utalvány esetében erős korlátozás, hogy csak évi 50 ezer forintig adható, míg az élethosszig tartó biztosítás támogatásánál számolni kell azzal, hogy a pénz csak nyugdíjba-vonulás után használható fel. Koráltozás nélkül csak a bölcsödére és a sportbelépőre adhat adómentes béren kívüli juttatást a munkáltató.
 
   A két cafetéria-elem között egy óriási különbség van: a bölcsődei támogatás pusztán elvi lehetőség – mondta lapunknak Crespo Zsuzsanna cafetéria-szakértő, a DRC Cafeteria ügyvezető igazgatója: nem lehet igénybe venni.
 
   A bölcsődék ugyanis a szolgáltatást igénybe vevőnek, vagyis a szülőnek állíthatnak csak ki számlát. A munkáltatónak viszont olyan bölocsödei számlára volna szüksége, ami az ő nevére szól, hiszen azt a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként, ráfordításként kellene elszámolnia.
 
   A gyakorlatban tehát egyetlen cafetéria-elem, a sportbelépő vagy -utalvány adható korlátlan összegben, adómentesen a dolgozóknak. Az utalvány bármely sporteseményre egyébként felhasználható, Forma 1-es jegyet ugyanúgy lehet vele vásárolni, mint belépőt az eddig legfeljebb a megnyitón telt házas új stadionokba. A Nemzeti Sport adatai szerint az őszi bajnoki fordulóban átlagosan 2345-en látogattak ki egy-egy meccsre, 624-gyel kevesebben, mint a tavaszi idényben.)
 
Érdemes lakáscélú támogatást kérni
 
  Bármily vonzó is a korlátlanul felhasználható sportutalvány, azoknak, akiknek van lakáshitelük, inkább a lakáscélú támogatás igénybe vételét javasolja a DRC Cafeteria ügyvezető igazgatója. Crespo Zsuzsanna azt mondja, az elbírálási költséget (ez 15-25 ezer forint lehet) csak egyszer kell megfizetni, a juttatás ezek után éveken át kérhető. Ez pedig még száz ezer forintos cafetéria-keretnél is kedvezőbb költségterhet jelent, mint a 35,7 százalékos adóteher. A szakértő tapasztalatai szerint egyértelműen slágertermék a lakáscélú támogatás. Emellett a cégek és a dolgozók is leginkább a kártya alapú juttatásokat, így a SZÉP-kártyát preferálják a papír alapú, túlzott adminisztrációt igénylő utalványokkal szemben.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az öngondoskodás felől a fogyasztás felé terelnek az új cafeteria szabályok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector