Startlaphoz Csatlakozz!

A szabadsággal kapcsolatos rendelkezések is változtak 

Kisgyerekesek, figyelem: így változott a Munka törvénykönvye

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 10. szombat, 08:34

Idén év elején módosult a Munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény is, a változások a gyermeket nevelő szülőkre vonatkoznak. Kitolták a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét, és a szabadsággal kapcsolatos rendelkezések is változtak  - írja a Privátbankár.

1. Részmunkaidő a gyerek 5 éves koráig

Változtattak az azon rendelkezésén, amely előírja a kötelező részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét. Eddig a gyermek 3 éves koráig kérhette a munkavállaló a munkaszerződés módosítását. Mostantól a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek 3 éves koráig, három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén viszont a gyermek 5 éves koráig köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani - foglalta össze a változásokat Dr. Schnider Marianna, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének érdekvédelmi alelnökea Profession.hu-nak.

2. Apaszabadság

A közalkalmazotti törvénybbe belekerült az „apaszabadság”. Az apának a gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő 2. hónap végéig öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A szabadság akkor is jár, ha a gyermek halva születik vagy meghal.

3. A keresőképtelenség idejére is jár szabadság

Korábban a szabadság szempontjából a naptári évenként 30 napot meg nem haladó keresőképtelenség számított munkában töltött időnek, azaz a hosszabb tartamú keresőképtelenség arányosan csökkentette a munkavállaló szabadságát. Mivel ez nem felelt meg az uniós szabályoknak, január 1-től a keresőképtelenség teljes egészében jogosít a szabadságra, időtartamától függetlenül - írja a Profession.hu.

4. A vezető beosztású munkavállalók munkajogi védelmet kaptak

A vezetőkre vonatkozó szabályok is módosultak: a vezető is felmondási tilalom alatt áll a várandósság, a szülési szabadság, és a terhességgel kapcsolatos kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt.

5. Ki minősül nagycsaládosnak?

A Munka törvénykönyve tartalmazza azt is, ki minősül három vagy több gyermeket nevelő munkavállalónak: az, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint szülőként legalább három gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult és gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben részesült vagy részesül, illetve az, aki gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesül.

Forrás: Privátbankár
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kisgyerekesek, figyelem: így változott a Munka törvénykönvye.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector