Startlaphoz Csatlakozz!

A hazai iskolarendszer az esélyegyenlőség és a felzárkóztatás ellen hat

Egyenlőtlen esélyek az oktatásban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 10. szombat, 14:18

Európában a legszegregálóbbak közé tartozik a magyar iskolarendszer - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) héten nyilvánosságra hozott, 2011-es vizsgálati eredményeiből. Az adatok fényében megállapítható, hogy a diákok közötti esélykülönbségek a tanulóévek során nem csökkennek, hanem növekednek, magyarán a hazai iskolarendszer éppen az esélyegyenlőség és a felzárkóztatás ellen hat – írja a Népszava.

   A különbségek nemcsak szociális rétegek, hanem földrajzi térségek között is kimutathatóak. Hátrányos helyzetű térségnek számít szinte egész Kelet-Magyarország, a falvak, Nógrád és Baranya megye néhány része, valamint szinte valamennyi nagyváros agglomerációja. Aki ide született, annak általában sokkal többet kell teljesítenie azért, hogy ugyanazt az életszínvonalat elérje, ugyanazokat az iskolákat elvégezhesse, ugyanazokat állásokat megkaphassa, mint az elit negyedekben.
 
  A KSH adatai szerint míg Budapesten minden harmadik ember diplomás, Nógrádban és Szabolcsban a lakosság harmada csak a nyolcadik osztály elvégzéséig jut el. A 2011-es adatok szerint a lakosság mindössze 15,5 százalékának van valamilyen felsőfokú végzettsége, ami nagyon kevés, az ország versenyképessége lényegesen több diplomást igényelne. A felsőfokú végzettségűek városokban, ipari vagy egyetemi központokban laknak, az alacsony végzettségűek pedig a gazdaságilag kevésbé fejlett, főleg mezőgazdasági termeléssel foglalkozó területeken.
 
   Szakértők szerint a különbségek olyan mélyek, hogy az ország kulturális szétszakadásával fenyegetnek. Emberjogi szempontból sem tűrhető ez a helyzet, hiszen nem kerülhet hátrányba egy gyermek pusztán azért, mert földrajzilag ide vagy oda született. A probléma kezelése nyilván többféle eszközt igényelne, az ipartelepítéstől az úthálózat fejlesztésén át az internet széles körű elterjesztéséig, de a legfontosabb az oktatás színvonalának emelése lenne - egységesen. A jelenlegi oktatáspolitika azonban éppen ezzel ellentétesen 16 éves korra süllyesztette a kötelező iskolázottság felső korhatárát, s csökkentette a közismereti órák számát a szakképzésben, továbbá erőlteti a duális képzésnek nevezett, lényegében zsákutcás inasképzést.
Ezek az intézkedések a már amúgy is hátrányos helyzetben élő gyerekeket még nehezebb helyzetbe hozzák.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyenlőtlen esélyek az oktatásban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector