Startlaphoz Csatlakozz!

Jövedelme egyik napról a másikra egyharmadával csökkent

Jutalommal kompenzálták volna a polgármester fizetését

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 11. vasárnap, 09:57

A Hajdú-Bihar megyei Szentpéterszeg hatfős képviselő-testülete a legutóbbi ülésén leszavazta azt a javaslatot, miszerint Olajos Mihály független polgármester ezután minden hónapban 166 070 forint jutalmat kapjon, így kompenzálva azt, hogy a falu első emberének a fizetése múlt év október óta a törvényi változás miatt pontosan 166 070 forinttal csökkent – írja a Népszabadság.

   Az előterjesztést nem a falut 1990 óta irányító Olajos, hanem egy képviselő nyújtotta be, s nagy valószínűséggel azért nem szavazta meg a testület, mert az évente mintegy 110 millió forintos költségvetésből gazdálkodó 1100 lelkes településen a főösszeg mintegy 20 százalékát fordítják a helyiek segélyezésére, ráadásul idén a lakásfenntartási támogatás megszűnt. Bár a juttatásnak meglett volna a fedezete, ebben a helyzetben nehéz lett volna megmagyarázni a lakosságnak, hogy polgármesterük miért részesül mások számára álomfizetésnek tűnő havi rendszeres jutalomban.
 
  Mint ismert, az új szabály szerint az 500 főnél kevesebb lélekszámú települések polgármesterei a helyettes államtitkári illetmény húsz százalékát, az 501 és 1500 lakos közötti települések vezetői a negyven százalékát kapják havonta. A leszavazott előterjesztés szerint Olajos illetménye múlt év októberig havi bruttó 525 ezer forint volt, költségtérítésként pedig havonta 85 ezer forintban részesült. Ám a vonatkozó jogszabály módosítása miatt a polgármester október óta nettó 199 ezret kap kézhez, mintegy 100 ezer forinttal kevesebbet, mint korábban. Kevesebbet visz haza, mint a falu óvodájának vezetője.
 
   Az ügyről megkérdeztük Olajos Mihályt, aki azt mondta: habár ő maga természetesen nem szavazta volna meg a saját jutalmazását, ettől függetlenül mélységesen lesújtotta, hogy huszonnégy év polgármesteri munkával a háta mögött, hatvanévesen azzal kellett szembesülnie, hogy a jövedelme egyik napról a másikra egyharmadával csökkent. Mint fogalmazott, nem várta volna a kormánytól, az államtól, hogy a hozzá hasonlóan régóta szolgáló, a lakosságtól több cikluson át bizalmat kapott polgármestereket azzal bünteti, hogy elveszi a fizetésük jelentős részét.
 
   A polgármester szerint értelmezhetetlen, hogy miért éppen 1500 lakosnál húzták meg a határt, s kifogásolja azt is, hogy a helyi képviselő-testületeteknek nem hagytak mozgásteret az illetmény meghatározására. Szerinte ez utóbbinak azért volna jelentősége, mert így el lehetne ismerni azoknak a falusi polgármestereknek a munkáját, akik napi huszonnégy órában dolgoznak, elvégre kistelepüléseken nemcsak a helyi lakosok, hanem a hatóságok is a polgármestert keresik minden ügyes-bajos dologgal.
 
   Olajos Mihály hozzátette: manapság minden forint számít, erre jó példa egy szentpéterszegi jobbikos képviselő helyzete, aki – miután megtudta, hogy képviselői illetményének tíz százalékát át kell utalnia a pártkasszába – inkább kilépett a pártból, semmint fizetnie kelljen.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jutalommal kompenzálták volna a polgármester fizetését.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector