Startlaphoz Csatlakozz!

Országos program indítását tervezik

Több hajléktalan dolgozhat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 12. hétfő, 09:45

Egész Magyarország területére kiterjesztené a kormány azt a fővárosban évek óta sikeresen működő mintaprogramot, amelyben hajléktalanokat foglalkoztatnak. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint eddig 16 megyében a fővárossal együtt 35 településen 43 közfoglalkoztató jelezte, hogy részt venne a programban. A program kiszélesítésével az eddigi néhány száz helyett több mint másfél ezer fedél nélkül élő ember juthat munkához.

   Országos program indítását tervezi a kormány a hajléktalanok közfoglalkoztatására. A tavasszal kezdődő programban 1600 fő vehetne részt – tudta meg a Magyar Nemzet. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az utóbbi években a Ferencvárosban megvalósult, a tárca által támogatott Az utcáról a munka világába című, hajléktalanok foglalkoztatására irányuló mintaprogram I. és II. üteme is sikeresnek bizonyult, ezért idén a minisztérium kiterjeszti a programot. Közölték: a kormányhivatalok munkaügyi központjai felmérése alapján 16 megyében és a fővárosban összesen 35 település 43 közfoglalkoztatója jelezte programindítási szándékát. A tervezés jelenleg is folyik, a közeljövőben egyeztetést tartanak a tervezett foglalkoztatók és a kormányhivatalok illetékeseivel. Hozzátették: a program a tervek szerint azonos időpontban fog elkezdődni minden olyan helyszínen, ahol a fenti feltételek erre teljes mértékben alkalmasak. Kérdésünkre azt is közölték, hogy a pontos programköltséget az egyeztetések után határozhatják meg.
 
   A minisztérium álláspontja szerint a program mintaértékű, mivel nemcsak a foglalkoztatásra összpontosít, hanem arra is, hogy a létrehozott értékek a köznek is élvezhetővé és adott esetben felhasználhatóvá váljanak. Továbbá a program hozzájárul ahhoz, hogy az alapvető munkahelyi viselkedési formák automatizmussá váljanak, ehhez a hajléktalanoknak hosszabb időre, akár fél évre is szükségük van.
 
   Sebők Endre, a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. (Feszofe) ügyvezető igazgatója a lapnak megerősítette: folynak a tárgyalások a minisztériummal annak érdekében, hogy a náluk indult mintaprogram országos szintre emelkedjen. A 2013-ban indult hajléktalan- közfoglalkoztatásban tavaly év végén kétszázötven fő vett részt. Felidézte: a hajléktalanokat foglalkoztató mintaprogram első ütemében száz embert léptettek be a rendszerbe, ezt a Belügyminisztérium 106 millió forinttal támogatta. Mint fogalmazott: a támogatás nagy része a munkabér utáni járulékot fedezte, negyvenmillió forintot fordítottak a beruházásokra: brikettálóüzem, növényház építésére, illetve kiszolgáló gépekre, felszerelésre. – Tavaly májusban kezdődött a második ütem, ekkor már kétszáz főt foglalkoztattunk 293 millió forint támogatással – mondta a szakember, aki szerint egy országos mintaprogram beindulása esetén mindenképpen jobb lenne, ha az eddigi féléves, nyolc hónapos időszak helyett legalább 18 hónapra lehetne tervezni, mert az kézzelfoghatóbb eredményhez vezethetne. – Azoknak a hajléktalanoknak, akik dolgozni akarnak, több idő szükséges a biztos életmódváltáshoz. Az általunk foglalkoztatottak közül eddig négy-öt százalék tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon – mondta Sebők Endre.
 
   – A Feszofe a mintaprogram mellett további száz hajléktalannak ad munkát, folyamatos a normál közfoglalkoztatás, továbbá ötven megváltozott munkaképességű is dolgozik a cégnél – sorolta a vezető. Kiemelte: jelenleg háromezer regisztrált álláskereső hajléktalan van Budapesten, a Feszofe mint az ország legnagyobb hajléktalanokat foglalkoztató intézménye 250-350 fedél nélkül élőnek tud munkát adni.  – Azok, akik dolgoznak, bekerülnek a rendszerbe, tb-t és más járulékokat fizetünk utánuk. Kilencven százalékuknak van köztartozása valamely szolgáltatónál vagy végrehajtónál. A fizetésük 33 százalékának levonásával havonta 400-500 ezer forintot fizet vissza az önkormányzat a szolgáltatóknak – ismertette Sebők Endre. Hangsúlyozta: ez az összeg soha nem kerülne elő, ha a foglalkoztatottak segélyen maradnak. Szerinte a program lehetőséget ad arra, hogy egy hajléktalan, azzal, hogy munkát vállal, megtegye önmagáért az első lépést. – Ha eljön, az már jobb, mint a hajléktalanállapot fenntartása a szociális ellátórendszer segítségével. Az tulajdonképpen vegetálás, míg ha munkát vállalnak, önbecsülést, méltóságot nyernek vissza, és elindulhatnak egy jobb úton. Az életüket nem tudjuk megoldani, de munkát kapnak – fogalmazott. Sebők Endre úgy véli, a mintaprogramban szükség lenne állandó szociális munkásra és egészségügyi felügyeletre.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több hajléktalan dolgozhat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector